Porvoon Salibandyseura on kuulunut viime kauden naisten liigan kärkijoukkueisiin. Jukka Kouvalaisen suojattien kausi käynnistyy 22.9. viime kevään pronssipelin toisinnolla EräViikinkejä vastaan.
Pääkallo.fi jututti PSS-luotsia kauden alla pidetyssä liigapressissä. Harjoituskausi on sujunut Kouvalaisen mukaan hyvin.
– Ihan suunnitelmien mukaan on mennyt. Toukokuussa alkoi harjoittelu ja pitkälti samalla kaavalla mentiin kuin viime kesänä, mutta fysiikkapuolella kiristettiin hieman hihnaa. Vuoden takaa saatiin jo hyvät pohjat alle ja nyt sitten jopa vielä vähän paremmat lähtökohdat.
– Pienenä muutoksena oli se, että touko-kesäkuu meni vahvemmin fysiikan kautta, eli lajiharjoiteet jätettiin tarkoituksella vähemmälle. Nyt sitten vasta heinäkuun lopussa ja elokuun alussa on palattu niihin normaaleihin lajiharjoitusmääriin, Kouvalainen kertasi porvoolaisten kesää.
Naisten liigan voimatasapaino muuttui merkittävästi kesän aikana, kun Classic menetti lähes kaksi kentällistä avainpelaajiaan. Suurin osa pelaajista lopetti samalla uransa huipputasolla. Kouvalainen toivoo, että muutokset eivät vaikuttaisi liiaksi sarjan tasoon.
– Toivottavasti ei vaikuta millään tavoin. Classicista lopetti paljon hyviä ja kokeneita pelaajia, mutta toivon, että saivat sen verran hyviä pelaajia mukaan, että pystyvät vielä pitämään itsensä pinnalla sarjassa, ja pysyisivät kärkisijojen taistelussa.
– Se mikä oli jo viime vuonna havaittavissa oli se, että sarja oli tosi tasainen kärjenkin alla, eikä sellaisia ihan överilukemia ollut, vaikka ne 1-2 sarjan heikointa joukkuetta saattoikin hävitä vähän isommin lukemin. Toivoisin, että sarja pysyisi nytkin tasaisena, Kouvalainen pohti.
Myös ulkomaille lähti tukku pelaajia ja PSS:n joukkueesta lähti sitä myöten paljon kokemusta.
– Meiltä lähti pari isoa palaa, kun kaksi kokenutta pelaajaa suuntasi ulkomaille. Krista Nieminen lähti Sveitsiin ja Mia Karjalainen Ruotsiin. Kooveessa tietysti nähtiin vielä isompi lovi, kun Kooveen henkireikinä tiedetyt Kaupin sisarukset Oona ja Veera siirtyivät Ruotsiin. Toivottavasti ei vaikuta liiaksi Kooveen tekemiseen tulevalla kaudella, Kouvalainen kommentoi.
Vaikuttaako se mielestäsi sarjan kiinnostavuuteen, että iso määrä nimipelaajia on nyt poissa?
– No se on hyvä nähdä nyt noissa katsojamäärissä. Varmaan ajatus on kuitenkin se, että nyt ruvetaan nostamaan uusia pelaajia esille. Me ollaan ainakin toimittu siten. Tietysti Mia vei ison huomion mediassa ja se saattaa jonkin verran näkyä. Tarkoitus on kuitenkin nostaa esiin pelaajia, joiden odotetaan nousevan pintaan. Tarkoitus on kannustaa ottamaan sitä roolia, mikä on jäänyt ottamatta aikaisemmin, Kouvalainen linjasi.
Naisten liigan kiinnostus on toistaiseksi melko selkeästikin matalammalla kuin miesten vastaava. Kouvalaisella on selkeät ajatukset siitä miten naisten liigaa voitaisiin markkinoida suurelle yleisölle.
– Pelaajien ja heidän tekemisten kautta. Sitä kautta, että minkälaisia ryhmiä on, ja minkälaista peliä pelataan. Kuitenkin pelaajat ovat koko ajan taitavampia, kiitos pelaajapolun, josta nuo nuoremmat pelaajat tulevat. He ovat vähän taitavampia ja vähän vauhdikkaampia kuin aiemmat polvet. Vanhemmilla saattaa olla haaste pysyä jalalla kyydissä. Niistä seikoista itse aloittaisin markkinoinnin.
– Peli on koko ajan vauhdikkaampaa, ja toivon, että sitä kautta tulisi myös pelikovuutta. Se ei saisi unohtua, eikä mennä liikaa taitopuoli edellä, Kouvalainen kertoi.
Tasa-arvo nostettiin teemaksi liigapressissä ja sen myötä lanseerattiin myös yksi konkreettinen keino nostaa nais- ja tyttösalibandyn asemaa. Jokaisesta naisten liigassa tehdystä maalista tullaan lahjoittamaan 10 euroa tyttösalibandyn hyväksi.
Kouvalainen näkee, että tasa-arvon suhteen seuroja pitäisi pystyä tukemaan paremmin.
– Aiempina vuosina on ollut vastaavissa tilaisuuksissa kaikenlaisia ”slideja”, joissa on kerrottu, että lähdetään lähentämään tasa-arvoa, mutta nyt ehkä merkitys on isompi kuin aiempina vuosina. Totta kai itse toivon, että tämä näkyisi nyt siinä konkreettisessa tuessa mitä seurat saavat.
– Ennen kaikkea haluaisin nostaa esille ne seurat joissa ei ole sitä miesten liigajoukkuetta tai edes Divarin joukkuetta. Niitä seuroja pitäisi tukea lisää. On selvää, että jos seurassa on miesten liigajoukkue, niin sitä kautta organisaatiokin on isompi. Sitä kautta naisten joukkueen tuki seuran sisältä on monesti parempaa. Näistä asioista lähtisin kehittämään tasa-arvoa, Kouvalainen tiesi.
Naisten liigan sarjajärjestelmä muuttui hiukan täksi kaudeksi, mutta radikaalimpaa muutosta on tiedossa 2019-20, kun sarjassa pelaa 16 joukkuetta, jotka on jaettu A- ja B-tasoihin. Kouvalainen seisoo uudistuksen takana.
– Itsehän olin mukana siinä työryhmässä, joka sitä ideoi. En ollut mukana viemässä tuota hallitukselle, mutta olin tukemassa esitystä. On mielenkiintoista nähdä miten se muuttaa sarjaa. Uusi systeemi vaatii Salibandyliigalta ison tuen, koska muutos tulee olemaan iso.
– Varmasti tulee jonkin sortin kasvukipuja, kun sarjasysteemi vaihtuu, eli se vaatii liitolta ison tuen ja seuroilta isoa kärsivällisyyttä, että homma lähtisi pyörimään. Ajatus on kuitenkin hyvä. Kavennetaan se ylempi kahdeksan joukkueen sarja niin, että siellä jokainen peli on kova. Se kehittää meidän sarjaa ja pelaajia, ja sitä kautta siitä on tulevaisuudessa paljolti hyötyä myös maajoukkueelle.
Viime kaudella neljänneksi jäänyt PSS on vahva mitalikandidaatti ensi kaudella. Kouvalainen uskoo, että joukkue nähdään välierissä myös ensi kaudella.
– Veikkaukseni on, että neljän kärki tulee olemaan ensi kaudella SB-Pro, Classic, ErVi ja PSS. Järjestystä en kuitenkaan sano, pääluotsi päätti.