Liigat

Pääkalloennakko: Naisten Salibandyliigassa uusi maailmanjärjestys

14.09.
2018
Liigat

SB-Pro on naisten liigan voittajasuosikki. Kuva: Anssi Koskinen

Naisten Salibandyliiga käynnistyy perjantaina 15.9. Oheisessa ennakossa puidaan sarjan voimasuhteita.

Liigakautta edeltäneessä pressitilaisuudessa lanseerattiin uusi kampanja, jossa jokainen naisten liigassa tehty osuma kerryttää 10 euroa tyttösalibandyn kehityskassaan. Sarjajärjestelmä uudistui melko paljon ja alempana se on selitetty seikkaperäisemmin.

Naisten Salibandyliigassa pelaa 10 joukkuetta. Runkosarjassa joukkueet kohtaavat kahdesti, eli jokainen joukkue pelaa runkosarjassa 18 ottelua. Yhteensä otteluita pelataan runkosarjassa 90. Runkosarjan jälkeen joukkueet sijoilta 1.-3. (sijoitussarja A), ja 4.-6. (sijoitussarja B) pelaavat kolmen joukkueen ryhmissä kaksinkertaisen sarjan ratkaistakseen ryhmän lopulliset sijoitukset. Sijoitussarjoihin runkosarjan pisteet jäävät voimaan. Joukkueet runkosarjan sijoilta 7.-10. pelaavat pudotuspelikarsinnat paras viidestä -järjestelmällä (3 voittoa) siten että 7 vs. 10. ja 8. vs 9. Otteluparien voittajat jatkavat pudotuspeleihin ja hävinneiden kausi päättyy.

Pudotuspelikarsinnan voittaneet joukkueet lunastavat samalla paikkansa kauden 2019-20 naisten Salibandyliigan A-sarjaan (8 joukkuetta) kun taas hävinneet pelaavat B-sarjassa (8 joukkuetta).

Pudotuspeleihin runkosarjan voittaja saa valita vastustajansa sarjan 5.-8. sijoittuneista joukkueista. Runkosarjan 2. sijoittunut saa valita vastaustajansa valitsematta jääneistä 5.-8. sijoittuneista, seuraavaksi kolmonen ja neloselle jää vastustajaksi valitsematta jäänyt joukkue.

Naisten Salibandyliigan puolivälierät ja välierät pelataan paras viidestä -järjestelmällä (3 voittoa) ja finaalit paras seitsemästä -järjestelmällä (4 voittoa). Pronssimitalit ratkaistaan yksittäisessä pronssiottelussa.

1. SB-Pro, Nurmijärvi

Lähtökohdat:
SB-Pro onnistui viime kevään Superfinaalisssa kampeamaan yllätykseen. Tähän kauteen se pääsee hallitsevan Suomen mestarin tittelin lisäksi selkeänä ennakkosuosikkina, kun haastajat ovat heikentyneet.

Kokoonpano:

Nurmijärveläisten kokoonpano ei ole hirveästi elänyt viime kauden jälkeen. Merkittävin muutos lieneekin Elina Kujalan vetäytyminen liigakentiltä. Mestarijoukkue pysyi kuitenkin muuten hyvin kasassa, ja Sveitsistä palannut Silja Eskelinen tuo aimoannoksen taitoa puolustukseen.

Denisa Ratajova kehittyi Prossa hyväksi pelaajaksi, mutta Ruotsiin lähdöstä huolimatta hän ei ole korvaamaton. Tulijapuolella Nea Suominen, Jenni Rautanen ja nuori Meri-Helmi Höynälä ovat hyviä hankintoja.

Nuorelle ja lupaavalle Jenni Torkille on avautumassa varmasti iso rooli hyökkäyksessä, sillä kevään esitykset olivat mainioita. Karoliina Kujala, Heidi ja Jaana Lirkki sekä maalivahti Tiltu Siltanen on huippupelaajia liigatasolla. Valmennuspuolella nähtiin suurin vaihdos, kun mestariluotsi Matti Kaipio sai väistyä ja tilalle pestattiin PSS:n A-tyttöjä valmentanut Vesa Pulkkinen.

Perustelu sijoitukselle:
SB-Pron asema ei ole ehkä aivan yhtä sementoitu liigan kärjessä kuin mitä Classicilla oli vielä pari kautta sitten. Siitä huolimatta se on materiaalinsa tuoman taito- ja kokemusedun puolesta liigan ennakkosuosikki tällä kaudella. Materiaalin myötä joukkue pystyy pelaamaan aktiivista pallollista ja pallotonta peliä. Pulkkinen on tuonut omalla persoonallaan erilaista rentoutta toimintaan kuin autoritäärinen Kaipio.

Tähtipelaaja: Tiltu Siltanen, maalivahti
Nouseva tähti: Jenni Torkki, hyökkääjä
Päävalmentaja: Vesa Pulkkinen

2. EräViikingit, Helsinki

Lähtökohdat:
Kovin satsauksin viime kauteen lähtenyt EräViikingit pääsi kauden päätteeksi juhlimaan pronssisia mitaleita. Nyt mahdollisuudet on edetä finaaleihin asti.

Kokoonpano:
Täksi kaudeksi EräViikingit sai riveihinsä huippulupaavan Jonna Virkkusen, joka saapui oululaisesta SSRA:sta. Nuorten maajoukkueenkin vakiokasvoihin kuulunut 19-vuotias tuo leveyttä ja taitoa joukkueen sentteriosastolle. Hyökkäyksen potentiaalisia pistenikkareita ovat myös lupaavat Daniela Westerlund, Daniela Markelin, Maura Paajanen ja Taru Nordman.

Mirva Laitinen lukeutuu sarjan parhaisiin puolustajiin, ja 2000-ikäluokkaa edustava Trine Sällström on voi kehityksen jatkuessa murtautua samaan kastiin. Lähtijäpuolella Sara Piispan siirto Sveitsiin tuntuu hieman, mutta sitäkin kovempi isku oli maalivahti Laura Loisan poistuminen ErVistä. Ykkösvahdin paikasta nähdäänkin mielenkiintoinen kisa, kun Laura Still saapui paikkaamaan veskariosastoa TPS:stä.

Perustelu sijoitukselle:
ErVin panostus nais- ja tyttösalibandypuolella alkaa näkyä. Tälläkin kaudella sillä on jalkeilla nuori, lupaava ja taitava ryhmä. Täytyy myös muistaa, että monien avainpelaajien nuoresta iästä huolimatta heillä on jo takana useita kausia liigakentillä. Tulivoima pitäisi riittää viemään helsinkiläiset ainakin runkosarjassa korkealle, mutta sen jälkeen suurin kysymys on, riittääkö maalivahtien taso, kun Suomen huippuihin kuulunut Loisa on poissa.

Tähtipelaaja: Daniela Westerlund, hyökkääjä
Nouseva tähti: Maura Paajanen, hyökkääjä
Päävalmentaja: Markus Huhtimo

TPS on potentiaalinen mitalijoukkue ensi kaudella. Kuva: Anssi Koskinen

3. TPS, Turku

Lähtökohdat:
Turun Palloseuran viime kausi oli hieman vaisumpi kuin moni ehkä osasi odottaa. Runkosarjan seitsemännen sijan jälkeen tie tyssäsi puolivälierissä SB-Prota vastaan. Lähtökohdat alkavaan kauteen ovat jonkin verran lupaavammat.

Kokoonpano:
Viime kaudella turkulaiset olivat yhden huippuketjun varassa. Jenna Saario, Laura Rantanen ja Milla Nordlund takoivat kovat tehot. Viimeisenä mainittu suuntasi kuitenkin Ruotsiin täksi kaudeksi ja voi pitää erikoisena, että TPS ei saanut naarattua tilalle yhtäkään pelaajaa. Ykkösnyrkin takaa pitäisikin löytyä nyt tehoja enemmän. Muun muassa Sofia Leino, Milja-Maaria Rastas ja Jasmin Saario pystyvät onnistuessaan ylittämään 20 tehopisteenkin rajan.

Iina Siirilä on joukkueen ykköspuolustaja, Jannike Grönroos sen sijaan tulevaisuuden nimi. MM-vahti Noora Vuorela puolestaan kuuluu liigan parhaimmistoon tolppien välissä.

Perustelu sijoitukselle:
Aki Vilander on päässyt vahvasti Turussa kiinni naisten salibandyyn, mistä kertoo myös nimitys tyttöjen U19-maajoukkueen pääluotsiksi. TPS:llä on terävän kärjen lisäksi lahjakkuutta, mutta liigan kärkinelikkoon pääseminen on tuottanut vaikeuksia viime vuosina. Nyt voisi viimein olla TPS:n vuosi, kun sarja on tasoittunut Classicin heikkenemisen vuoksi. TPS pyrkii kontrolloimaan pelejä pallonhallinnan kautta ja kapealla rosterilla se on järkevä suunnitelma. Tulee pelaamaan todennäköisesti paljon kahdella kentällä, kuten aiemminkin.

Tähtipelaaja: Jenna Saario, hyökkääjä
Nouseva tähti: Jannike Grönroos, puolustaja
Päävalmentaja: Aki Vilander

4. PSS, Porvoo

Lähtökohdat:
Viime kausien menestystysryhmiin kuulunut PSS pelasi viime kaudella pronssiottelussa, jossa EräViikingit pääsi lopulta yllättämään. PSS on todennäköisesti kärkinelikon joukkueita tasoittuneessa sarjassa myös ensi kaudella varsinkin kun se on tottunut menestymään aiemmillakin kausilla.

Kokoonpano:
PSS menetti kaksi tärkeää pelaajaa, kun Suomen kärkipuolustajiin kuuluva Mia Karjalainen siirtyi Ruotsiin ja ykkösvahti Krista Nieminen lähti Sveitsiin pelaamaan. PSS sai myös mieluisia paluumuuttajia, kun Linda Törnqvist sekä Fanny Holmberg palasivat Sveitsistä.

PSS vilisee paljon nuoria ja potentiaalisia pelaajia, ja materiaalia voisi kuvailla jokseenkin tasavahvaksi monelta osin. Arla Salo ottanee päätorjuntavastuun ja maalivahtiosaston voi sanoa heikenneen jonkin verran viime kaudesta. Joukkueen tärkeitä pelaajia ovat puolustuksessa Kristiina Järvinen, Törnqvist ja Jasmiina Järvinen. Hyökkäyksen avainpelaajia ovat Annina Levälampi sekä Ella Sundström.

Perustelu sijoitukselle:
PSS pelaa sarjan vahvimmin organisoitua puolustuspeliä ja on päästänyt kahtena viime kautena vähiten maaleja runkosarjassa. Hyökkäyksessä se pystyi viime kauden mestariakin pyörittämään paikoin varsin hyvin pallon kanssa, mutta Pro oli välieräsarjassa parempi. Ei olisi suuri ihme jos laadukkaasti valmennettu PSS etenisi jopa finaaliin saakka.

Tähtipelaaja: Kristiina Järvinen, puolustaja
Nouseva tähti: Annina Levälampi, hyökkääjä
Päävalmentaja: Jukka Kouvalainen

Katriina Saarisen luotsaama Classic uudistui radikaalisti. Kuva: Juhani Järvenpää

5. Classic, Tampere

Lähtökohdat:
Tampereen Classic on dominoinut naissalibandya viimeisen vuosikymmenen ajan, mutta viime kauden SM-hopean jälkeen tilanne on uuteen kauteen lähdettäessä tamperelaisittain erikoisin pitkään aikaan.

Kokoonpano:
Harvasta joukkueesta on lähtenyt kertarysäyksellä lähes kaksi kentällistä maajoukkuepelaajia, mutta Classicille kävi siten. Eliisa Alanko, Ella Alanko, Nina Rantanen, Minna Kallio, Hanna Sipiläinen ja Katri Luomaniemi lopettivat tai siirtyivät alasarjoihin. Sanni Nieminen sen sijaan jatkaa uraan Sveitsissä, joten sekä puolustus että hyökkäys menetti paljon osaamista.

Tulijalistakin on kova, mutta saman tason pelaajista ei voida puhua. Michaela Sponiarova (Vitkovice), Denisa Ferencikova (Vitkovice), Pauliina Silvennoinen (Koovee), Emma Rantanen (Koovee), Meri Jokinen (Steelers), Annu Selinummi (Steelers) ja Aino Lahti (Koovee) ovat joko jo valmiita liigapelaajia tai sitten sitä vasta tulevaisuudessa.

Tulleista slovakkikaksikko sekä Rantanen tulevat kuulumaan runkopelaajiin. Salla Suomela ja Kristiina Kauppila ovat tulevalla kaudella isommassa roolissa ja Selinummi on potentiaalinen läpimurtopelaaja.

Perustelu sijoitukselle:
Classicin kannalta on erikoista lähteä jonkinmoisena haastajana sarjaan, mutta toisaalta sukupolvenvaihdos oli edessä jossain vaiheessa. Classicista löytyy nyt useita nuoria sekä potentiaalisia pelaajia, jotka saavat näyttöpaikan uudessa tilanteessa. Classicin eteneminen välieriin ei olisi shokki, mutta se näyttää tällä hetkellä haastavalta.

Tähtipelaaja: Salla Suomela, hyökkääjä
Nouseva tähti: Annu Selinummi, hyökkääjä
Päävalmentaja: Katriina Saarinen

6. SSRA, Oulu

Lähtökohdat:
SSRA oli viime kaudella runkosarjan kuudes ja kaatui puolivälierissä kolmen ottelun jälkeen PSS:aa vastaan. Oululaisilla on nyt viime kautta stabiilimbi lähtötilanne.

Kokoonpano:
Jonna Virkkusen siirtyminen ErViin oli selkeä menetys. SSRA sai kaksi pelaajaa ulkomailta, kun Anna Ankudinova (Kekavas Bulldogs) ja Elizabete Pavlovska (Rubene) siirtyivät Latviasta Ouluun. Ensiksi mainittu on taitava hyökkääjä ja toiseksi mainittu puolustaja, ja parivaljakko edustaa Latvian maajoukkuetta. Henriikka Keinänen tuo liigakokemusta Tampereelta.

Maalivahtivastuuta kantaa Krista Määttä. Joukkueen puolustuksen johtohahmo on maajoukkuerinkiin noussut Sanna Risteli. Puolustuksessa Julia Kaania voi pitää kovimpana lahjakkuutena. Hyökkäyksen ykköspistenikkari on Hanna Niemelä, jonka rooli tulee olemaan iso ensi kaudellakin. Liinu Koivisto kuuluu myös ryhmän tärkeisiin hyökkääjiin.

Perustelu sijoitukselle:
Tasaisessa sarjassa SSRA:lla on sauma nousta vaikka neljän sakkiinkin, mutta se vaatisi todellista nappisuoritusta. Parantunut materiaali tarkoittaa sitä, että oululaisryhmä yrittää ainakin hiukan parantaa pallollista peliään. Oulussa satsataan varmasti myös puolustukseen ja suurimaalisia pelejä tuskin nähdään kovin useasti.

Tähtipelaaja: Sanna Risteli, puolustaja
Nouseva tähti: Julia Kaan, puolustaja
Päävalmentaja: Arttu Arffman

Pelicans on uusi tuttavuus naisten liigassa. Kuva: Esa Jokinen

7. Pelicans, Lahti

Lähtökohdat:
Pelicans voitti viime kaudella naisten 1. divisioonan ja nousi liigaan. Lahtelaisryhmä onnistui siirtomarkkinoilla, joten debyyttikausi liigassa vaikuttaa valoisalta.

Kokoonpano:
Muutama Pelicansin pelaaja lopetti nousun myötä, mutta isoja menetyksiä ei tullut. Iina Latvala (EräViikingit), Juulia Kataja (Steelers), Ira Töyrylä (Pelicans A), Annika Hautojärvi (ÅIF) ja Minttu Broström (ErVi) olivat kaikki sopivia hankintoja liigassa kokemattomalle ryhmälle.

Nuori maalivahti Juulia Kataja on jo kova nimi liigatasoa ajatellen. Joukkueen pelaajiston tärkeimpiä nimiä ovat eritoten nuori Sofia Mittentag, Anna Haapasalo sekä Veera Vilenius.

Perustelu sijoitukselle:
Pelicans ei aio lähteä pelaamaan liigassa sumppupuolustusta, mutta pelajamateriaali asettaa haasteita luovemmalle pelityylille. Aktiiviseksi Pelicansia ei voi kuitenkaan väittää. Nousijalla ei ole luonnollisestikaan mikään liian helppo lähtökohta kauteen, mutta Pelicansilta voi odottaa kelvollista suoritusta ensimmäisellä liigakaudella.

Tähtipelaaja: Sofia Mittentag, hyökkääjä
Nouseva tähti: Juulia Kataja, maalivahti
Päävalmentaja: Kimmo Hyttinen

8. ÅIF, Sipoo

Lähtökohdat:
ÅIf säilytti viime kaudella sarjapaikan karsintojen kautta. Nousijaksi se suoriutui runkosarjasta kelvollisesti ja jäi pisteen päähän pudotuspeleistä.

Kokoonpano:
ÅIF menetti pelaajiston leveyttä muun muassa PSS:aan sekä Pelicansiin. Kovatasoisimmat lähtijät olivat Sveitsiin suunnanneet Kia Lehmusvuori sekä Emma Hartwall. Toisena mainittu oli viime kaudella ÅIF:n tehokkain pelaaja. Joukkue iski lopulta vain 46 maalia, joten Hartwallin lähtö kirpaisee.

ÅIF:n pelastuksena voi pitää Northern Starsin kanssa solmittua farmisopimusta, jonka kautta joukkue saa nuoria espoolaistalentteja riveihinsä. Ensi kauden tärkeimpiä pelaajia ovat Bianca Boman, Veera Simola sekä Susanna Korpela. Teea Lehikoinen oli viime kauden ykköstorjuja ja on kelpo vahti liigatasolle.

Perustelu sijoitukselle:
ÅIF pelaa melko matalalla karvauksella ja pyrkii minimoimaan maalimääriä. Viime kausi osoitti, että ryhmästä uupuu maalintekovoimaa, joten puolustusvoittoinen taktiikka on järkiveto. Varsinkin häntäpään kamppailuissa ÅIF:lla on mahdollisuuksia puuduttaa vastustajiaan, mutta kärkiryhmiä vastaan lunta voi tulla reippaastikin tupaan.

Tähtipelaaja: Bianca Boman, hyökkääjä
Nouseva tähti: Sara Sarkomaa, puolustaja
Päävalmentaja: Sami Vidgren

Mia Vallenius on isossa roolissa Kooveen takalinjoilla. Kuva: Esa Takalo

9. Koovee, Tampere

Lähtökohdat:
Koovee kärsi viime keväänä kirvelevän puolivälierätappion ErViä vastaan. Tulevaan kauteen se lähtee täysin uusista lähtökohdista.

Kokoonpano:
Veera ja Oona Kaupin lähtö olisi itsessään tehnyt loven, mutta sen lisäksi lähti paljon muitakin kovan tason pelaajia. Lähtijälista Senni Hietanen (UH Bernese Oberland), Elisa Männistö (Pirkat), Marianne viteli (Pirkat), Emma Rantanen (Classic), Pauliina Silvennoinen (Classic), Aino Lahti (Classic) ja Henriikka Keinänen (SSRA) kertoo karua kieltä siitä, että myös sarjan toinen tamperelaisryhmä heikkeni.

Tulopuolella oli ohutta, mutta Koovee sai sentään hankittua pari Viron maajoukkuepelaajaa, Tshekin liigasta yhden pelaajan sekä muutamia kotimaisia pelaajia. Muutamia laatupelaajia jäi ja näitä ovat muun muassa naisten maajoukkuerinkiin kuuluva puolustaja Mia Vallenius, puolustaja Roosa Salmela sekä hyökkäyspäästä eritoten Tuulia Aho ja Ellinoora Huotari. Ryhmästä löytyy myös potentiaalisia nuoria, mutta joukkueen kokoonpano on kauteen lähdettäessä todella kapea, mikä aiheuttaa haasteita.

Perustelu sijoitukselle:
Armoton puhuri vei ison osan osaamista, mutta jotain sentään jäi vielä jäljellekin. Kooveella riittää laatua vielä yhteen ketjuun, mutta sitten tulee selkeitä eroja pelaajiston tasossa. Koovee voi toki välttää putoamisen liigan B-sarjaan, mutta sen kärkipelaajien tulee olla iskussa tärkeimmissä peleissä.

Tähtipelaaja: Mia Vallenius, puolustaja
Nouseva tähti: Julia Ruostila, puolustaja
Päävalmentaja: Kari Lehtisalo

10. NST, Lappeenranta

Lähtökohdat:
Lappeenrannan NST kampesi kuin kampesikin viime kaudella vielä pudotuspeleihin, mutta kausi oli hankala ja seuraavasta tuskin tulee ainakaan helpompi.

Kokoonpano:
Siirtomarkkinoilla oli pääosin hiljaista, vaikka NST jokusen pelaajan hankki ja jokusen menettikin. Juuli Hakkaraisen uupuminen kokoonpanosta on liian suuri menetys ottaen huomioon, että Hakkarainen teki viime kaudella puolet enemmän pisteitä kuin toiseksi paras pistenainen Ida Suikka, jonka ura jatkuu taasen Sveitsissä.

Tärkeitä ensi kauden pelaajia ovat ainakin Mona Backman, Jenna Backman, Liisa Laapio sekä Lotta Piirainen. Maalivahdeista Minna Paasulla on päätorjuntavastuu.

Perustelu sijoitukselle:
NST sai lopulta raavittua kasaan tarvittavan määrän pelaajia, mutta materiaalin laatu ei ole päätä huimaava. Toisaalta moni NST:n pelaaja on ehtinyt kartuttaa liigakokemusta jo vuosia ja se voi näkyä positiivisena kevään erinäisissä pudotuspelikiemuroissa. NST saattaa tippua liigan B-tasolle, mutta sitä ei kannata vielä ihan kirkossa kuuluttaa.

Tähtipelaaja: Liisa Laapio, hyökkääjä
Nouseva tähti:Mona Backman, hyökkääjä
Päävalmentaja: Joonas Haapala

Korjaus 14.9. klo 19.10. FBC Loisto ja TPS eivät tee farmiyhteistyötä.

Pääkallo.fi