Ylijohtavan tuomio – näin liigajoukkueet onnistuivat tai epäonnistuivat siirtomarkkinoilla

Oilers on yksi siirtomarkkinoiden selkeitä onnistujia. Kuva: Juhani Järvenpää

Oilers on yksi siirtomarkkinoiden selkeitä onnistujia. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandypersoona Toni ”Ylijohtava” Lötjönen on tarkkaillut silmä kovana kesän siirtomarkkinoita miesten Salibandyliigan osalta. Lötjönen perkaa oheisessa jutussa kesäkauden onnistujia ja epäonnistujia siirtomarkkinoiden osalta.

Joukkueille on annettu kouluarvosana sen mukaan miten ne ovat onnistuneet siirtojen suhteen.

Oilers
Arvosana: 9 +

Heikki Luukkoselle on annettu aikaa ja rahaa rakentaa Espooseen uutta dynastiaa. Strategia on ollut tähän asti fiksu. Classicista tuskin saa tämän hetken maajoukkuekalustoa, joten hankitaan tulevaisuuden maajoukkuepelaajat. Heikki Iiskola ja Justus Kainulainen olivat monen muunkin seuran kiikarissa. Jani Lehtoniemessä on potentiaalia oikeassa ympäristössä kasvaa urheilijaksi. Lähtöpuolellakin on kohtalaisia pelimiehiä, kuten Niclas Meyer. Selkeä linjaus Luukkosella ja Oilersilla on, että urheilullisuutta halutaan nostaa. Sen vuoksi Erik Storgårds ja Matias Kaartinen eivät enää ryhmään sopineet, vaikka pelimiehiä ovatkin.

TPS
Arvosana: 9

Turussa saatiin entinen toimari pois raha-arkun päältä ja kesän siirtomarkkinoilla rällättiin onnistuneesti. Miko Kailialan, Mikko Hautaniemen ja Juuso Alinin kotiinpaluut antavat uskottavuutta mustavalkoisille. Pallollista puolustajaa rosteri huutaa kipeästi ja nähtäväksi jää minkälaisen täytteen Niklas Niiranen tuo tuolle tontille.

Nokian KrP
Arvosana: 8 1/2

Pronssikauden jälkeen joukkue on pysynyt hyvin kasassa. Ja mikä tärkeintä tulevan kauden runko ”sainattu” jo hyvissä ajoin. Arvid Vonk on ehdottomasti parannus maalivahtiosastolle. Nousevat tähdet Joonatan Kovanen ja Joona Rantala ovat ympäristössä, jossa vastuuta on tulossa ja molemmilla on mahdollisuus BREIKATA!

SPV
Arvosana: 8

Seinäjoelta on odotettu nuorennusleikkausta jo muutaman kauden ja ainakin vuoden saa Pääkallon kommenttiosasto sitäkin odotella. Julius Kivimäestä eikä Hannes Hannulasta ollut koskaan Jarno Ihmeen saappaiden täyttäjäksi, joten Tommy Koponen ja kumppanit haalivat lakeuksille maajoukkueen ykkösmyyrän Eero Kososen hallihuhujen mukaan kaikkien aikojen kovimmalla liigapahvilla. Petri Hakonen on laskettava vahvistukseksi, joten seinäjokisten siirtomarkkinoiden onnistumisen kohdalle voidaan laittaa positiivinen merkki.

LASB
Arvosana: 8

Kun maamme kovin talentti, Justus Kainulainen, vaihtaa maisemaa, niin nopeasti voisi tehdä johtopäätöksen miinusmerkkisestä siirtoikkunasta. LASB teki kuitenkin Perttu Koljosen kohdalla hyvän ryöstön. Kyseesssä on pelaaja joka on kypsynyt kausi kaudelta. Miska Mäkiselläkin on potentiaalia ottaa seuraava askel uudessa ympäristössä. Eetu Leskinen ja Patrik Laitinen on laskettava myös pelaajiksi, jotka ovat juuri päävalmentaja Teemu Variksen näköisiä, ja jollaisista kavereista hän saa eniten irti.

Karhut
Arvosana: 7+

En povannut kovin suuria odotuksia Karhujen kesämarkkinoille ennakkoon ja porilaiset suoriutuivat siitä aika odotusten mukaisesti. Antti Vuorinen on urheilullinen ja työmoraaliltaan hyvä hyökkääjä, joka on liigassa omaa potentiaaliaan jo väläytellyt. Tatu Ruohonen tuo nousijajoukkueeseen myös kaivattua leveyttä. Muuten ryhmä menee viime kauden pelaajilla.

Classic
Arvosana: 7

Hallitsevan mestarin tulopuolelle kirjattiin lopulta vain paluumuuttaja Nico Salo, joka tuo luonnollisesti taitojensa lisäksi johtajuutta. Sopeutumisessakaan ei ole haasteita tässä tapauksessa. Lähtijöistä isossa roolissa viime kaudella oli ainoastaan mailan narikkaan laittanut Lassi Vänttinen. Miro Lehtinen, Joona Rantala ja Asser Jääskeläinen kuitenkin kaventavat rosterin laadukkuutta merkittävästi. Täytyy muistaa että Classicin ykköskorin kavereille on tulossa raskas kausi MM-kisojen ja Champions Cupin takia, joten leveyttä tarvitaan.

EräViikingit
Arvosana: 7

Nopeasti ajateltuna Miko Kailialan menetys tuntui valtavalta, mutta rosteria katsellessa isommaksi ongelmaksi saattaa muuttua vasen laita, jonne ei ole Tuomas Iiskolan jälkeen ole toista kovan kaliiberin rightin pelaajaa. ErVi yritti hankkia useampaa pelaajaa, mutta tällä hetkellä ei imua ole. Janne Hyvönen on tärkeä palanen ja ratkaisee viime kaudella vaivanneen sentteripulan ja Perttu Puska on loistava all-round pelaaja. Pelaako Mika Moilanen vai ei? Jos ei, niin ehkä arvosanaa voi yhdellä vielä pudottaa.

Steelers
Arvosana: 6

Tärkein uutinen Hämeenlinnassa oli Ville Lastikan jatko. Muuten liikehdintä oli marginaalista. Teemu Metsälä omaa potentiaalia ja on pienoinen menetys. Maalivahtiosastolle tullut Santtu Pohjonen on yksi sarjan arvaamattomimpia kortteja. Kyseessä on joko hasardiostos tai sitten vuoden löytö.

Happee
Arvosana: 5 1/2

Loppumetreillä Mika Kohonen ryhmään, mutta kokonaisuus Jyväskylässä jäi siirtomarkkinoilla pahasti pakkaselle. Mikko Immonen on laatuhankinta, mutta lähtijöiden mukana meni kokemusta todella paljon. Tehojakin lähti yhteensä 80 pistettä ja Jonne Junkkarisen tasoisen kaverin korvaaminen on lähes mahdotonta. Otto Tikka, Veli-Matti Hynynen ja Janne Hoikkanen olisivat myös kovia menetyksiä mille tahansa joukkueelle.

OLS
Arvosana: 5+

Oululaisia on kupattu viimeiset vuodet huolella ja kohta luulisi, ettei kupattavaa enää ole. Kesällä kuitenkin useampikin kaveri vaihtoi jälleen maisemaa. Antti Suomela, Mikko Saarnio ja Juho Laurila olivat oululaisten perusrunkoa viime kaudella. Tulijoita ei ole. Ei sitten niin ketään.

Welhot
Arvosana: 5

Kaksi parasta tai ainakin tehokkainta hyökkääjää eli Juha ja Tuomas Rautiainen lähtivät Sveitsiin vuolemaan frangeja. Maalivahti Petri Lesch ei jatka. Josbasta saatiin täytettä, mutta laatu voi olla siinä ja siinä. Kapeassa rosterissa Rautiaisten menetys tulee näkymään. Miinusmerkkinen kesä Kuopiossa.

Indians
Arvosana: 5

Viime kaudella Inkkarit venyi aina välieriin asti varsin rajallisella materiaalilla. Kesän siirtomarkkinoiden jälkeen rajallisesta rosterista on raavittu entisestään. Heikki Iiskola ja Santeri Toropainen ovat todella kovia menetyksiä. Indiansin materiaalissa ja etenkin ryhmä leveydessä Teemu Venäläisen, Samuli Granlundin ja Kaarlo Mahlbergin lähdötkin kirpaisevat ja kovaa. Uusista pelaajista 23-vuotias ja Divarisssa yli 200 tehopistettä iskenyt Kevin Nylund voi olla jonkin asteen jokerikortti ensi kaudella.

Koovee
Arvosana: 5

Kun viime vuosina rajallisella materiaalilla sinnitelleestä Kooveesta viedään ykkössentteri, ykkösmaalivahti ja kun tulopuolella on omia junioreita, niin siinä on luokalle jääminen lähellä. Viisi kuitenkin. Säälistä.

Siirtomarkkinoita voit tutkailla täältä