Kooste: Näin Salibandyliiton tutkintaan menneessä kohuottelussa maalattiin

SB-Prosta potkut saaneen Vesa Pulkkisen suorasanaiset lausunnot johtivat Salibandyliiton tutkintaan. Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Prosta potkut saaneen Vesa Pulkkisen suorasanaiset lausunnot johtivat Salibandyliiton tutkintaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandyliitto tutkii naisten viime viikonlopun Pelicans-SB-Pro -ottelun tapahtumia. Syynä tähän ovat Prosta potkut saaneen Vesa Pulkkisen suorasukaiset kommentit SuomiUrheilu.com -sivustolla.

Pulkkinen kertoi ensiksikin potkuistaan.

– Ei hirveästi neuvoteltu. Minulle ilmoitettiin sunnuntai-iltana, että valmennus vapautetaan ja näillä mennään.

– Ehkä se ei tullut minulle edes yllätyksenä. Taustalla on muutamia vahvoja pelaajapersoonia, joita seurajohto on valmis kuuntelemaan ja menemään heidän päätösten taakse.

– Muutama pelaajista olisi kieltäytynyt pelaamasta, jos olisin jatkanut. Näin minulle sanottiin, Pulkkinen avautui.

Pulkkinen sanoi muun muassa maajoukkuevahti Tiltu Siltasesta seuraavaa:

– Maalivahti Siltasen Tiltun tekeminen Pelicans-pelissä oli aika syvältä.

– Hänen alkulämmössään näkyi jo asenne, että tästä ei mennä pidemmälle ilman uutta valmennusta. Pallot menivät selän taakse todella helposti. Mietimme jo siinä kohtaa, että kaikki ei ole kunnossa. Harkitsimme maalivahdin vaihtamista otteluun. Tiltu oli henkisesti epävakaassa asemassa, Pulkkinen tilitti.

Ottelun maalikoosteen perusteella väitteet kuulostavat kovilta. Koosteen voi jokainen katsoa alta.

Tilastojenkin perusteella tapaus vaikuttaa erikoiselta. Ottelun kolmanteen erään mentiin Pelicansin 2-1-johdossa, joten ratkaisu nähtiin päätöserässä. Pelicans voitti 7-3 ja Siltanen torjui ottelussa 17 kertaa, joista 10 viimeisessä erässä. Hänen torjuntakeskiarvonsa ottelua kohden tämän kauden otteluissa on ollut samaa luokkaa. Mainittakoon, että toisessa päässä torjunut Juulia Kataja koppasi kaikkiaan 27 laukausta, joten sen perusteella Pro ainakin yritti tehdä maaleja.

Pulkkinen syytti myös kokeneita maajoukkuepelaajia siitä, että heidän pelaamisensa taso ei vastannut sitä mitä sen pitäisi olla.

– Karoliina Kujala ja Lirkit (Jaana ja Heidi) olivat myös näitä, kenen pelaaminen näytti heikolta. Kyllä hekin saavat katsoa omaan lapaansa. Pelasimme aluksi kahdella hyökkäysketjulla, mutta siitä ei tullut mitään. Sitten otimme kolmannen ketjun käyttöön, jossa pelasivat nuoret Jenni Torkki ja Niina Ahola. Se ketju oli selkeästi paras siinä ottelussa, Pulkkinen arvioi.

Pulkkinen myös sanoi haastattelussa, että neljäntenä sarjassa olevaa, ja viime keväänä SM-kultaa voittanutta SB-Prota kohtaan asetettiin liian kovia odotuksia kauden alla.

Salibandyliitto tutkii tapausta SUEK:n (Suomen urheilun eettisen keskuksen) suosituksesta. Tapauksessa kuullaan Pulkkista, Siltasta, Kujalaa sekä Jaana ja Heidi Lirkkiä. Perusteena on se, että ottelu oli vedonlyönnin kohteena.