Debytantti Lastikka: ”Pallolla puolustaen Ruotsin maalintekopaikat olisivat jääneet vähän vähäisemmälle”

Ville Lastikka pelasi uransa ensimmäisen MM-ottelun lauantaina. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Ville Lastikka pelasi uransa ensimmäisen MM-ottelun lauantaina. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto
Suomi ja Ruotsi mittelivät lauantaina salibandyn miesten MM-kisojen avauspäivän ottelussa Prahan O2 Arenalla. Ruotsi veti kamppailusta pidemmän korren maalein 5-4.

Suomen paidalla kentällä kirmasi ensi kertaa MM-tasolla joukkueen kuopus Ville Lastikka, 22.

Ensimmäinen MM-peli takana. Miltä pelin vauhti tuntui omalta osalta?

– Sellaista samanlaista se oli kuin noissa EFT-turnauksissakin on ollut Ruotsia vastaan. Olihan siinä toki liigapeleihin verrattuna vissi ero. Vähän semmoista odotettua peliä, Lastikka kertoi pelin jälkeen.

Suomi väänsi ensimmäisen erän tasavahvasti Ruotsin kanssa, toisessa erässä Ruotsi otti pallollisen hallinnan itselleen, mutta Suomi iski kolmesti ja pääsi päätöserään 4-2-johdossa. Ruotsi dominoi viimeistä kaksikymppistä ja voitti kamppailun lukemin 5-4.

– Kahden erän jälkeen peli oli 4-2. Siinä sitten tekivät muutaman maalin ja tulivat tasoihin. Toki me oltaisiin paremminkin pystytty puolustamaan sitä meidän johtoa tuossa kolmannessa erässä aktiivisemmalla tyylillä. Pallolla puolustaen nuo Ruotsin maalintekopaikat olisivat jääneet vähän vähäisemmälle. Se nyt kääntyi tällä kertaa näin, Lastikka pohti.

Lastikka sai pelissä ylivoimavastuuta ja haki hanakasti ratkaisua. Ensimmäinen laukaus oli hyvin lähellä sujahtaa maaliin, mutta ensikertalainen jäi tällä kertaa maaleitta.

– No joo, sille nyt ei oikein enää mitään voi. Siinä oli sellainen ihan ok pitkä poikittaissyöttö, josta ajattelin koettaa. Joskus ne menevät sisään, ja joskus menevät tolppaan, mutta ei mahda mitään.

Lastikka pelaa seurajoukkueessaan Hämeenlinnan Steelersissä isossa roolissa. Tänään nuori laituri esiintyi nelosvitjassa, kun Suomi peluutti neljää kentällistä läpi ottelun.

– Niin, en ole itse tuolla tavalla hirveästi pelannut varsinkaan seurajoukkueessa. Siellä olen pelannut paljon ja mennään tiiviillä pelirytmillä. Sillä tavoin se tietysti vähän haastaa, mutta se on tietysti kaikille meidän joukkueessa sama homma. Nyt kun oli ensimmäinen peli, niin kaikki saavat tuntumaa pelitempoon, ja vielä tasokkaan pelin muodossa, niin siksi on hyvä, että kaikki pääsivät pelille, Lastikka kommentoi yleistä peluutusta.

Suomi kohtaa seuraavassa ottelussa Tanskan maanantaina.

– Ihan samalla tavalla odottavaisin mielin kuin tähänkin mennessä tai tähän Ruotsi-peliin. Nämä ovat kuitenkin ainutlaatuisia tilaisuuksia pelata MM-kisoissa. Olkoon siellä vastassa sitten Ruotsi tai Tanska tai joku muu, niin aina lataudutaan samalla tavalla ja annetaan kaikkemme siellä kentällä, Lastikka vakuutti.

Saadaanko sinulta maalitakuu siihen matsiin?

– No en välttämättä ihan takuuta pysty lupaamaan, mutta toivotaan ainakin.

Lastikka on silläkin tavalla erikoisuus Suomen joukkueessa, että nuorukainen ei pelaa Salibandyliigan kärkijoukkueessa, vaan yhdeksäntenä majailevassa Steelersissä.

Olet uusi pelaaja, ja olet muualta kuin kärkipään seurasta toisin nuo muut ovat. Miten ole sopeutunut ryhmään, kun olet kuitenkin myös joukkueen nuorin pelaaja?

– Tosi hyvin. Hyviä jätkiä tuossa on ja hienosti ottavat joukkueeseen mukaan. Meillä on joukkueessa siten, että jokainen tuo oman persoonansa ja se hyväksytään. Olkoon joku sitten hiljaisempi tai äänekkäämpi tai mitä tahansa. Kaikkien on mukavaa olla tässä joukkueessa.

Lastikan vaatimattoman oloisen persoonan kohdalta ei ole vaikea arvata sitä, että mihin leiriin hän kategorisesti kuuluu.

– Kyllä minä hiljaisiin kuulun ihan ehdottomasti, Lastikka naurahti.