Liigat

Liigapelaaja puhui itsensä pelikieltoon ottelun jälkeen – ”Toivotaan, että tuomarit tulevat selvinpäin”

13.01.
2019
Liigat

OLS-puolustaja Lauri Tiira (oik.) seuraa seuraavat kaksi liigaottelua katsomon puolelta. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten Salibandyliigassa pelaava Oulun Luistinseura koki kovan kolauksen, kun joukkueen runkopuolustajiin kuuluva Lauri Tiira tuomittiin kahden ottelun pelikieltoon kommenttiensa vuoksi.

Tiiran kommentit kuultiin lauantaina pelatun OLS–Indians-ottelun lehdistötilaisuudessa.

– Minkälaiset käärmekeitot tässä keitetään, että huomenna ollaan sitten astetta terävämpiä kuin Happee? haastattelija kysyi Tiiralta.

– En tiedä, toivotaan, että nuo tuomarit tulevat selvinpäin, ei tulisi ihan noin naamat kuin tänään, OLS-puolustaja vastasi.

3–5-tappiosta selvästi pettynyt Tiira jatkoi heti perään, ettei tarkoittanut tuomarilinjan ”sorsineen” pelkästään hänen joukkuettaan, vaan yleisesti ottelua.

Siitä huolimatta kommentin katsottiin loukanneen ottelun erotuomareita, ja näin ollen Tiira on sivussa sunnuntain Happee-ottelun lisäksi myös 20.1. pelattavasta ottelusta OLS–Classic.

Kurinpitopitäjän perustelut sekä video lehdistötilaisuudesta on katsottavissa alla:

– Kuten kurinpitomenettelyssä on aiemmin todettu, erotuomaritoiminnan arvosteleminen urheilussa kuuluu lähtökohtaisesti sananvapauden piiriin. Erotuomari toimii luonteeltaan julkisessa tehtävässä ja on siten alttiina saamaan toiminnastaan myös arvostelua. Erotuomarin toiminnan arvostelu on hyväksyttävää, kunhan kritiikki on luonteeltaan asiallista eikä siinä kajota erotuomarin henkilöön tai sillä ei muutoin ole loukkaamistarkoitusta, kurinpitäjä kertoo.

– Tiiran ottelun erotuomareita kohtaan esittämä arvostelu ei antaisi aihetta toimenpiteisiin, jos Tiira olisi pitäytynyt toteamaan, että erotuomarit olisivat toimineet hänen mielestään virheellisesti, tai että erotuomarit olisivat tehneet vääränsisältöisiä päätöksiä. Asiallisen erotuomarien tekemien ratkaisujen arvostelemisen asemesta Tiira on kuitenkin väittänyt, että ottelun tuominneet erotuomarit eivät olisi olleet selvinpäin vaan ”naamat”. Kansan kielellä käsite ”olla naamat” ymmärretään ”olla humalassa”.

– Tiiran väitteet kohdistuvat tällä tavoin myös ottelun erotuomareihin henkilöinä, jolloin raja erotuomarien ottelussa tekemien ratkaisujen sallitun arvostelun ja kielletyn, henkilökohtaisuuksiin menevän ja loukkaavan arvostelun välillä on ylittynyt. Kyse on tällöin erotuomarin henkilöön kohdistuvasta sallitun kritiikin rajat ylittävästä arvostelusta eikä asiallisesta erotuomaritoiminnan kritiikistä. Solvatessaan erotuomareita asiallisen kritiikin rajat ylittävällä tavalla Tiira on käyttäytynyt kilpailun johdosta tehtyjen päätösten takia epäurheilijamaisesti ja Tiiralle määrätään kilpailusääntöjen 62 §:n 3-kohdan nojalla rangaistus, kurinpitäjä toteaa.

Kurinpitoasia tuli vireillä pääsarjojen sarjamääräysten 47§ mukaisesti liigan toimitusjohtajan ja pääsarjapäällikön yhteisellä päätöksellä.

Kurinpitäjän päätöspöytäkirja kokonaisuudessaan Salibandyliigan kurinpito-sivulla.

Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen