Pääkalloennakko: Turussa suosikin paineet – toipuuko ”BeeCee” Tiikerit-murskatappiosta?

Johdattaako Miikka Sokka joukkonsa Divarin välieriin? Kuva: Anssi Koskinen.

Johdattaako Miikka Sokka joukkonsa Divarin välieriin? Kuva: Anssi Koskinen.

FBC Turku oli lopulta Divarin runkosarjassa neljäs. Sen kohtaloksi jäi kohdata puolivälierissä muiden välttelemä Tikkurilan Tiikerit.

Lähtökohdat:
FBC Turku lähti kauteen kenties kovimpana ennakkosuosikkina. Se kompasteli alkuun, mutta nousi kaikkiaan yhdeksän pelin voittoputken myötä Divarin piikkipaikalle, jota se piti pitkään ennen kuin runkosarjan viimeisellä kolmanneksella alkoivat taas vaikeudet. Kaksi viimeistä peliä ennen playoffeja Turku onnistui kuitenkin voittamaan.

”BeeCee” hävisi varsinaisella peliajalla vähiten pelejä sarjassa, vain kuusi, mutta varsinaisen peliajan voittojakin tuli vain kaksitoista. Enemmän kolmen pisteen voittoja onnistuivat haalimaan playoff-ryhmistä Rangers, LNM, NST ja Loviisa. Turkulaisten pelit olivat useasti vähämaalisia, mistä kertoo myös se, että joukkue teki vain 140 osumaa, mutta myös päästi ainoastaan 126.

Turkulaisten ryhmä vahvistui kesällä muiltakin osin, mutta siitä huolimatta ykköspyssyt Miikka Sokka (16+29=45), Aleksi Havia (30+13=43) ja Jani Hyytiäinen (19+21=40) ovat olleet joukkueelle elintärkeitä. Ykköspakki Mikko Stenforsin loukkaantuminen vaikutti yllättävänkin paljon joukkueen pelaamiseen, vaikka korvaamaan kesken kauden tullut Eemeli Peltonen on esiintynyt edukseen hänkin.

Jos ovat Turun tehot kasaantuneet tietyille miehille, niin Tiikereiden Joakim Lund (36+15=51), Tomi Palin (25+21=46) ja Kevin Starck (27+13=40) ovat olleet niin ikään joukkueelleen kaikki kaikessa. Myös Miika Iskanius on ollut erinomainen ja tekikin runkosarjassa yli 30 tehopistettä.

Tiikerit olivat tammikuussa vielä kenties Divarin kuumin joukkue, jonka myötä ryhmä nousikin playoff-peleihin mukaan. Vantaalaisittain harmittavasti trendi kuitenkin kääntyi, sillä Tiikerit lähtee pudotuspeleihin peräti viiden ottelun tappioputkessa. Tappioista neljä tuli maalin erolla ja vain Loviisa nappasi kolmen maalin voiton vantaalaisista.

Pelillisesti FBC Turku perustaa pelinsä pallolliseen osaamiseensa. Se rytmittää peliä ja pyrkii pitämään pelivälinettä itsellään halliten kenttätapahtumia sitä kautta. Päävalmentaja Perttu Kytöhonka on luonut Sport Gardenin kasvateille selkeän tukinojan, johon turvata pelillisesti. Toisaalta vastustajat ovat ajoittain kenties tämänkin vuoksi pystyneet tylsyttämään turkulaisten aseita.

Tiikerit on onnistunut kauden edetessä terävöittämään puolustuspelaamistaan ja osoittanut myös pystyvänsä pelaamaan huomattavasti viime kautta monipuolisemmin pallolla. Tiikerit on tässä sarjassa arvaamattomampi osapuoli pelitapansa puolesta ja ryhmä reagoikin kenties vahvemmin vastustajansa pelin mukaan. Tammi-helmikuun hyvä jakso osoitti, että vantaalaisia on parhaimmillaan äärimmäisen vaikea voittaa.

Runkosarjassa kumpikin joukkue voitti kotiottelunsa. FBC oli Turussa parempi maalein 9-6 ja Tiikerit Vantaalla peräti lukemin 8-0.

Knopit:
Kuten Rangers-O2-Jyväskylä -puolivälieräsarjassa, tässäkin otteluparissa on vastakkain kaksi Divarin playoff-pelien untuvikkojoukkuetta. FBC on ollut Divari-nousunsa jälkeen kahdella edellisellä kaudella taulukon yhdeksäs ja toissa kaudella nousseen Tiikereiden sarjapaikka varmistui vasta karsintojen kautta viime keväänä.

Detaljitason knoppina kerrottakoon, että Tiikereiden superlupaus Joakim Lund ei ole vielä kertaakaan jäänyt pisteittä pelatessaan FBC Turkua vastaan.

Taistelupari:

Miikka Sokka, FBC Turku – Tomi Palin, Tiikerit



Molemmat pelaajat ovat urallaan pelanneet aina miesten Salibandyliigassa asti ja ovat senkin puolesta joukkueidensa kokeneempaa kaartia. Sokka on ryhmänsä ykkössentterinä ollut yksi koko sarjan parhaista pelaajista ja Palin puolestaan on tehnyt Tiikereiden ykkösvitjan oikeassa laidassa kovaa tulosta. Molemmilla on varmasti iso rooli sarjan aikana joukkueidensa toiminnassa ja pärjäämisessä niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Ykköshyökkäyskolmikoiden Havia-Sokka-Hyytiäinen ja Lund-Iskanius-Palin taisto on mielenkiintoista seurattavaa kokonaisuudessaan ja taisteluparit voisi nostaa vaikka suoraan pelipaikoittain.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
20.01.2019 Tiikerit-FBC Turku 8-0
12.10.2018 FBC-Turku-Tiikerit 9-6

Näin pelataan:
09.03. 17:00 FBC Turku-Tiikerit Kupittaan PH
10.03. 17:00 Tiikerit-FBC Turku Tikkurilan UT
Aika auki FBC Turku-Tiikerit Kupittaan PH (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?
Vaikka Tiikereillä onkin edellisestä keskinäisestä muhkea voitto alla, FBC pystynee käsittelemään suosikin paineet ja jatkaa välieriin kolmen pelin jälkeen voitoin 2-1.