Liigat

Hautamäki otti kantaa omaan siirtoonsa Twitterissä: ”Uusi valmennus teki päätöksen puolestani”

05.06.
2019
Liigat

Jaakko Hautamäen pelit jatkuvat Divarissa. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Uutisoimme aiemmin viikolla hyökkääjä Jaakko Hautamäen, 29, siirrosta Divarin FBC Turkuun. Hautamäki edusti edelliset neljä kautta Salibandyliigan TPS:aa.

Hautamäki kommentoi siirtoaan myöhemmin Twitterissä melko suorasanaisesti (twiitti alla). Sentterin kausi oli vaikea, sillä loukkaantuminen varjosti varsinkin runkosarjaa. Hän kertoi avoimesti miettineensä siirtoa jo kauden aikana.

Hautamäen ja TPS:n kausi oli kuitenkin nousujohteinen, ja mies kertoi, että olisi halunnut terveenä näyttää kyntensä korkeimmalla sarjatasolla vielä yhden kauden ajan. Mahdollisuutta ei kuitenkaan siunaantunut Hautamäen mukaan.

– Tepsin uusi valmennus teki kuitenkin päätöksen puolestani ja ilmoitti, että minua ei ensi kaudella tarvita.

Hautamäki kertoi vielä lopuksi olevansa innoissaan paluusta FBC Turkuun.

Tuore TPS-luotsi Janne Kainulainen ei ollut erityisen halukas ruotimaan aihetta.

Jaakko Hautamäki antoi tuossa Twitter-postauksessaan ymmärtää, että hänelle ei tarjottu sopimusta ensi kaudeksi, niin pitääkö se paikkansa?

– No, kyllä se periaatteessa pitää.

Onko sinulla tarjota tuohon jotain syvällisempiä syitä kuin mitä tuosta hänen julkaisustaan tulee ilmi?

– En viitsi lähteä asiaa sen suuremmin ruotimaan. Jokainen näkee nämä asiat omalla tavallaan.

Uutisen takaa

Hautamäen siirtoa voi pitää hitusen yllättävänä, mutta toisaalta asiassa on monta puolta. Oikeastaan harvinaiseksi asian tekee se, että pelaaja itse kommentoi tilannetta noinkin suorasanaisesti julkisuuteen. Tähän on nostettu muutama seikka kommenttien takaa, että uutinen ei vaikuta liian sensaatiohakuiselta.

Hautamäen kannalta tilanne on tietysti se, että hänellä on takanaan vaikea, mutta nousujohteinen liigakausi. Hän pelasi runkosarjassa melko vähän (19 peliä) ja iski tehot 2+4. Pudotuspeleissä hän oli iskussa ja rooli myös kasvoi sen vuoksi, että ykkössentteri Janne Hoikkanen loukkaantui pudotuspelien alla.

Hän edusti TPS:n tasaisimmin (parhaiten) suoriutunutta kakkosviisikkoa ja naulasi tehot 3+10. Kuten hän itse totesi, niin kauden aikana siirto oli ollut mielessä, mutta kauden edetessä mieli muuttui. Vahvat pudotuspelit ja uran ensimmäinen mitali antoivat varmasti lisävirtaa.

Kainulaisen ja TPS:n kannalta tilanne oli eittämättä hankala. Ensinnäkin minkälainen rooli Hautamäelle olisi ollut tarjolla? Pelikunnossa oleva Hoikkanen, sekä uutena seuraan tullut Ville Hirvisuo kiilaavat todennäköisesti suoraan Hautamäen ohi sentterien nokkimisjärjestyksessä. Myös Olli Kinnunen sai viime kaudella enemmän vastuuta kuin Hautamäki. Näiden lisäksi sentterilistalla on vielä Nikolas Laaksonen.

Sitten on vielä Jasper Juuti, joka ei ainakaan viime kaudella saanut hirveästi vastuuta liigatasolla. Jos Hautamäki olisi jäänyt, niin joukkueella olisi kuusi kelpoa sentteriä liigatasolle. Tietysti osaa näistä voi peluuttaa myös laitureina. Kuitenkin Hirvisuo (s. 1993), Hoikkanen (s. 1993), Kinnunen (s. 1996), Laaksonen (s. 1996) ja Juuti (s. 2000) ovat kaikki Hautamäkeä muutaman tai useamman vuoden nuorempia pelaajia. Korostettakoon, että Hautamäki ei ole vielä missään tapauksessa vanha pelaaja.

Toinen spekulatiivinen asia on myös TPS-pelaajien arvonnousu finaalipaikan myötä. Pelaajien arvon ei tarvitse nousta paljon kerralla, mutta jos useampi saa vähän enemmän palkkiota kuin edellisellä kaudella, niin se pakottaa tekemään myös valintoja. Tässä ei kuitenkaan väitetä, että juuri Hautamäki olisi ”kallis” pelaaja, eikä näin tiettävästi olekaan.

Joka tapauksessa on vaikea täysin varmasti sanoa, että miksi Hautamäki ei saanut jatkaa joukkueessa, mutta tässä on muutama spekulatiivinen seikka, mitkä kannattaa myös ottaa huomioon. Sentteri oli kunnossa ollessaan turkulaisten kärkipelaajia viime vuosina, mutta kilpailu myös koveni, kun joukkue nousi sarjan kärkikaartiin. Varmaa tietoa siitä miksi uutta sopimusta ei syntynyt ei voi tässä esittää, ja muitakin vaikuttavia seikkoja on voinut olla osallisena tapaukseen.

Hautamäki on kuitenkin eittämättä hyvä liigatason pelaaja, ja olisi monessa ensi kauden liigajoukkueessa vähintään kakkossentteri, ja useissa joukkueissa ihan ykkössentterikin. Se kertonee myös TPS:n tämän hetken materiaalista keskikaistan suhteen.

Siirto Turun tämän hetken kakkosjoukkueeseen ei ole välttämättä huono veto, ja taituri saatetaan nähdä vielä liigatasolla. Paluu ”kotiin” on varmuudella hieno juttu niin FBC Turulle kuin rankkarispesialistillekin.

Uutista päivitetty 5.6. klo 20.38. nikolas Laaksonen lisätty sentterilistalle.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen