Liigat

TPS-vahti Luukkonen päätti uransa: ”Kohokohtiin menee ehdottomasti koko viime kausi”

05.06.
2019
Liigat

Pyry Luukkonen päätti uransa huipputasolla menneeseen kauteen. Kuva: Juha Käenmäki

TPS uutisoi keskiviikkona, että sen ykköstorjuja Pyry Luukkonen, 31, on päättänyt pelaajauransa.

Torstaina 32 vuotta täyttävä Luukkonen oli TPS:n tuki ja turva koko vuosikymmenen ajan. Sitä ennen hän oli pelannut kaksi kautta Salibandyliigaa Lappeenrannan NST:ssä.

– TPS:aan saavuin 2010, kun Perttu Kytöhonka soitteli ja pyysi Turkuun. Teemu Varis oli myös TPS:n valmennuksessa ja hän tunsi minut pelaajana ja ihmisenä juniorivuosilta Imatralta. Kun opiskelukuviot järjestyivät, päädyin Turkuun mikäli oli oman salibandyuran ehdottomasti paras ratkaisu, Luukkonen muisteli TPS:n sivuilla.

Luukkonen näki Turussa, niin vuosikymmenen alun vaikeat vuodet, kuin viimeiset parempaan suuntaan menneet kaudet. Menneellä kaudella TPS ylsi historiansa parhaaseen suoritukseensa yltäen hopealle miesten liigassa.

– Hankalimmat hetket TPS:n kanssa osuivat varmasti kokonaisuudessaan ensimmäisille kausille. Joukkueen peli ei vielä kulkenut tasaisesti ja maalivahtina olin itsekin tuohon aikaan raakile. Myös playout-kausi oli henkisesti vaikea, mutta jälkeenpäin ajateltuna se on mielestäni edelleen TPS:n liigataipaleen tärkein kausi. Joukkueen ydinryhmä sai siitä kovan yhteisen kokemuksen, joka seuraavilla kausilla kääntyi suureksi voimavaraksi. Joukkueen peli-identiteetin kannalta kausi oli myös käänteentekevä, Luukkonen pohti seuran sivuilla.

Uran parhaat muistot ovat Turku-painotteisia.

– Oman uran kohokohtiin menee ehdottomasti koko viime kausi. Kauden aikana joukkueen sisälle syntyi uudenlainen yhtenäisyys ja päivittäinen tekeminen nousi korkeammalle tasolle. Kevään pelit oli hienoa aikaa ja mahtavan kotiyleisön edessä pelaamisesta jää upeat muistot. Välierä- ja finaalisarjojen tunnelma Kupittaalla painui kyllä omaan mieleeni ikuisiksi ajoiksi. Muutkin omat kohokohdat ovat vahvasti Turku-sävytteiset. Yksittäisenä otteluna Marli-Areenalla pelattu Suomi-Sveitsi Suomi-paita päällä on jäänyt mieleen.

Tänä keväänä maalivahti oli huippuiskussa ja varsinkin finaalisarjassa Luukkonen nousi esille vahvoilla esityksillään. Luukkonen kuului viime vuosina myös Suomen maajoukkuerinkiin. Tiukasta kilpailusta johtuen veräjänvartija ei koskaan päässyt mukaan MM-kisoihin. Pääkallo.fi:n tietojen mukaan juuri tuo seikka oli merkittävä uran päättymisen suhteen.

– Henkilökohtaisiin pettymyksiin tietysti lukeutuvat rannalle jääminen sekä vuoden 2016 että vuoden 2018 MM-kisoista, Luukkonen avasi uransa ikäviä hetkiä TPS:n sivuilla.

Pyry Luukkonen
Syntynyt: 6.6. 1987
286 runkosarjan liigapeliä (0+13) ja 38 pudotuspeliottelua (0+2)
SM-hopeaa 2019
23 A-maaottelua

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen