Top 5: Salibandyliigan parhaat laiturit – hirvivaara on voimassa kaikissa liigakaukaloissa

Ville Lastikka tekee ensi kaudella tuhojaan Classicissa. Kuva: Esa Takalo

Ville Lastikka tekee ensi kaudella tuhojaan Classicissa. Kuva: Esa Takalo
Miesten Salibandyliigan kausi alkaa lauantaina 21.9. kuuden ottelun voimin. Arvioimme liigan viisi parasta laitahyökkääjää.

5. Ville Lastikka, Classic

Huippuhyökkääjän siirtoa isompiin ympyröihin on odotettu jo vuosia ja nyt se viimein tapahtui, kun Lastikka, 23, sonnustautuu tulevalla kaudella Classicin pelipaitaan. Prahan MM-kisoissa isoon rooliin noussut nuorukainen omaa hurjan laukauksen. Lastikan kuti lähtee vaivattomasti ja hävyttömän tarkasti. Lastikka ei kuitenkaan ole pelkkä sniper, vaan uutterasti hommia myös pallottomana painava nöyrä hyökkääjä. Kahdella edellisellä kaudella maaliverkot ovat venyneet 34 ja 29 kertaa. 40 kaappia pitäisi olla Jussi Pihan tarjoilusta nauttivalle laiturille realismia.

Henri Johansson voi rikkoa ensi kaudella tuhannen runkosarjan pisteen rajan. Kuva: Esa Takalo

4. Henri Johansson, Nokian Krp

Jo yli vuosikymmenen liigan kiintotähtiin kuulunut Henri Johansson on 73:n pisteen päässä tuhannen runkosarjapisteen rajasta. Jos Jarmo Härmää on uskominen, saattaa haamuraja rikkoutua jo tulevalla kaudella, sillä Näätä-luotsi povasi Johanssonin pelaavan uransa parhaan kauden. Syksyllä 34 vuotta täyttävän Johanssonin vahvuudet eivät esittelyjä kaipaa. Kuti lähtee kantista terävästi ja tarkasti, pitkällä tai lyhyellä saatolla. Toijalalainen taistelee jälleen pistepörssin voitosta ja uran kahdeksas yli 60:n pisteen kausi vaikuttaa todennäköiseltä.

Eemeli Salin tekee vahvasti töitä molempiin suuntiin. Kuva: Juhani Järvenpää

3. Eemeli Salin, Classic

Maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva hyökkääjä on takuuvarma 40-50 pisteen mies. Oikea käsi alhaalla pelaava 29-vuotias Salin kalpenee liigan kovimmille pörssimiehille pisteiden teossa, mutta kahden suunnan pelaajana hän on omassa kastissaan. Uudestakaupungista maailmalle ponkaissut palloilulahjakkuus omaa lähes epäreilun fysiikan, sillä 196-senttinen varsi liikkuu kuin 20 senttiä lyhyemmillä kipittäjillä. Viime vuosina Salin on monen muun Classic-pelaajan tavoin nostanut profiiliaan pudotuspeleissä.

Sami Johansson on yksi Salibandyliigan tasaisimmista suorittajista, mutta löytää kovissa paikoissa vielä usein lisävaihteen. Kuva: Esa Takalo

2. Sami Johansson, Classic

Classic-kasvatti on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle, ottaen huomioon, kuinka kovaa jälkeä hän jo useamman kauden liigassa takonut. Maaliverkot ovat venyneet yli maalin per ottelu -tahtia viimeiset seitsemän kautta, vaikka Johanssonilla on ikää vain 26 vuotta. Persoonana hiljainen Johansson ei tarjoa juurikaan tarttumapintaa ja antaa mailan puhua puolestaan. Tuopin korkuiset sivallukset takanurkkaan ovat maajoukkuehyökkääjän tavaramerkki. Hurjan laukauksen ohella Johanssonista on kehittynyt erinomainen karvaaja, jonka selkä ei nouse missään vaiheessa pystyyn.

Huippulahjakas Peter Kotilainen lähtee kauteen ammattilaisena, ja se lupaa hyvää vahvan kauden jatkeeksi. Kotilainen on sarjan kärkilaituri tulevalla kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää

1. Peter Kotilainen, Happee

Salibandyliigan valovoimaisin tähti palasi viime kaudella omalle huipputasolleen, henkilökohtaisten ongelmien sävyttämän toissakauden jälkeen. Pistepörssin voitto heltisi tehoilla 37+36=73. Liike on ylivertainen ja pallo pysyy kontrollissa täydessä vauhdissa. Toisinaan Kotilaisen pelaaminen menee puskemiseksi ja yliyrittämiseksi, mutta vastapainona 25-vuotias Happee-hyökkääjä tuottaa vinon pinon paikkoja itselleen ja pelikavereilleen. Tuleva kausi on jyväskyläläisen osalta erityisen mielenkiintoinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin Kotilainen saa keskittyä ammattilaissopimuksen myötä täysipainoisesti salibandyyn ja urheilijan elämään. Toisekseen Happeeseen palasi miehen vanha tutkapari Johannes Jokinen. Hävytöntä jälkeä jo junioreissa tehneen kaksikon pelaaminen oli kaudella 2015-16 silmiä hivelevää salibandytaidetta.