Top 5: Salibandyliigan parhaat puolustajat – ”Ludvig Borga” on alakerran ykkösisäntä

Tyylikäs Tuomas Harjula on hiipinyt pikku hiljaa liigan puolustuseliittiin. Kuva: Esa Takalo

Tyylikäs Tuomas Harjula on hiipinyt pikku hiljaa liigan puolustuseliittiin. Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten Salibandyliiga käynnistyy lauantaina 21.9. kuuden ottelun voimin. Arvioimme liigan viisi parasta puolustajaa.

5. Tuomas Harjula, Indians

23-vuotias Indians-puolustaja on vaivihkaa noussut sarjan pakkieliittiin. Harjula teki läpimurtonsa toissakaudella ja on vakuuttanut rauhallisuudellaan. Tyylikäs puolustaja ei panikoi kovankaan paineen alla, vaan pystyy edistämään joukkueen peliä oivaltavilla siirroilla. Siinä sivussa on syntynyt myös tehoja. Viime kaudella Harjula tykitti 11 maalia ja tarjoili 12 alustusta. Tehosarake jäi komeasti 24 maalia plussalle, joka on kova lukema keskikastin joukkueeseen.

Iiro Lankinen oli vuosia Welhojen ykköspelaaja ja esiintyy ensi kaudella Happeen takalinjoilla. Kuva: Jari Turunen

4. Iiro Lankinen, Happee

Taiturimainen ja pelirohkea puolustaja on uuden haasteen edessä astetta kovemmassa Happeessa. Hirviteatteri tarjoaa Lankiselle mahdollisuuden ottaa seuraava steppi urallaan. Lankinen tunnetaan kärkineuloistaan ja loistavasta laukauksesta. 72 liigapeliä ovat tuottaneet 74 pistettä. 28-vuotias huippupuolustaja ei kuitenkaan ole pelkkä pallollisen pelin virtuoosi. Viime kaudella Lankinen jäi vain neljä nyyttiä pakkaselle, kun Welhojen muut runkopelaajat painelivat pitkälti päälle 20:n. Happeessa Lankinen on istutettu Peter Kotilaisen tähdittämän ykkösketjun alle, joten viihdettä ja sirkustemppuja on taatusti luvassa.

Kuinka hyvä Mikko Leikkanen olisi ilman loukkaantumisiaan? Vaikea sanoa, mutta kovasta kaverista on kyse niistäkin huolimatta. Kuva: Ari Arola

3. Mikko Leikkanen, Classic

Leikkanen saattaisi olla lajihistorian parhaita puolustajia, jos tamperelaisen polvet olisivat aavistuksen kestävämpää tekoa. Leikkasen, 31, tavaramerkki on kovaa ja tarkasti lähtevä laukaus. Homma toimii myös omassa päässä, sillä Leikkanen kellottaa vuodesta toiseen kovia +/- lukemia. Tarkasti harjoittelukuormaa säätelevä Leikkanen ei ole kulmissa möyryäjä, vaan puolustaa täsmällisellä ennakoinnilla. Syöttölinjat pysyvät peitossa, eikä yli 200 pelin veteraani höntyile itseään ulos tilanteista. Pallon kanssa maajoukkuepakki pelaa fiksun tehokkaasti. Ei sirkustemppuja, vaan määrätietoista kuulan liikuttelua. Leikkasen suurin valtti on kaikista vaivoista huolimatta tasaisen laadukas suoritustaso, joka ei heittele.

Janne ”Liekki” Lamminen on maailmanluokan osaaja molemmissa kenttäpääydyissä. Kuva: Esa Takalo

2. Janne Lamminen, Classic

Kaksi MM-kultaa, neljä SM-kultaa, 333 runkosarjaottelua, 259 pistettä. Lammisen, 33, ura on mittava. Kovana vääntäjänä tunnettu Lamminen hurmaa ennen kaikkea kokonaisvaltaisella pelillään. Classic-pakin kamppailuvoimaa on korostettu ehkä turhankin paljon. Gunners-kasvatti osaa myös ennakoida. Pallon kanssa Lamminen on luotettava, mutta vakuuttaa hyökkäyspäässä etenkin täsmällisillä liikkeillä. Rightilta ampuva pakki kirmaa vasenta laitaa ja luo toisesta aallosta poikittaissyöttösuuntia. Tuleva kausi on Lammiselle siinä määrin uusi haaste, että pitkäaikainen pakkipari Krister Savonen lähti viereltä.

Lisänimellä ”Ludvig Borga” tunnettu Lauri Stenfors on erittäin hankala vastustaja. Stenfors on monipuolistunut iän myötä ja aiheuttaa haasteita kentän molemmissa päädyissä. Kuva: Esa Takalo

1. Lauri Stenfors, TPS

Aivan kuten Lamminen, myös Lauri Stenfors on identifioitu kulmissa ryskääväksi oman pään erikoismieheksi. 29-vuotias Stenfors kyllä on jo vuosia kuulunut sarjan parhaisiin puolustuspään taitajiin, mutta peli on monipuolistunut viime kausilla. Peruspakista on kehittynyt pallolla laadukkaita asioita toteuttava kokonaisvaltainen huippupelaaja. Viime kaudella Stenfors teki piste-ennätyksenä, 6+18=24. Repertuaariin nousivat etenkin nousut kuulan kanssa, joiden päätteeksi TPS-pakki paineli kohti vastustajan maalia. Stenfors on myös erinomainen pelin rytmittäjä, jonka nopea pallon liikuttelu alakolmiossa pakottaa vastustajan karvauksen liikkumaan.