Top 5: Salibandyliigan parhaat sentterit – keskikaistan keisari tulee Espoosta

Jussi Piha on Salibandyliigan paras pelin rytmittäjä. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Jussi Piha on Salibandyliigan paras pelin rytmittäjä. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Miesten Salibandyliiga käynnistyy lauantaina kuuden ottelun voimin. Rankkasimme liigan viisi parasta keskushyökkääjää kaudella 2019-2020.

5. Jussi Piha, Classic

Ammattilaiseksi vaihtanut Piha tunnetaan poikkeuksellisen oivaltavista ratkaisuistaan. No-look -syötöt ja ovelat nepit kuuluvat teknisesti taitavan 32-vuotiaan sentterin repertuaariin. Vaikka Piha ei olekaan Classicin kasvatti, on hän tietyllä tapaa antanut kasvot Classicin nousulle Suomen ylivoimaiseksi ykkösjoukkueeksi. Taitavasta, mutta urheilijana vähän löysästä Pihasta on kasvanut joukkueen tavoin ammattimaisesti hommia paiskiva huippupelaaja. Piha ei ole edelleenkään järin nopea tai kamppailuvoimainen, mutta paikkaa puutteita terävällä pelipäällä. Hyökkäyspelin rytmittäjänä Piha on sarjan paras.

Kokenut Jani Kukkola kuuluu edelleen liigan sentterieliittiin. Kuva: Juha Käenmäki

4. Jani Kukkola, EräViikingit

Tähti on ollut laskussa jo pari vuotta, mutta kokenut Kukkola, 33, on edelleen laatupelaaja. Kolme edellistä kautta ErVi:ssä ovat tuottaneet 37, 38 ja 36 paunaa, kelpo lukuja sentterille. Ikä ja pitkä peliura näkyy etenkin aiemmin ylivertaisen liikkeen hidastumisessa, eikä Kukkola enää dominoi takavuosien tapaan. Perustekeminen on kuitenkin erittäin laadukasta, eikä Kukkolalla ole sen suurempia heikkouksia.

Justus Kainulainen (vas.) on omaksunut sentterin roolin erinomaisesti. Kuva: Esa Takalo

3. Justus Kainulainen, Oilers

Kainulaisesta saisi enemmän irti laidassa, mutta Oilersin akuutti sentteripula on ajanut nuoren huippupelaajan keskelle. Sentterit tekevät yleensä laitureita vähemmän pisteitä, mutta pelipaikka ei ole verottanut Kainulaisen tehoja ollenkaan. Viime kauden 57 täkyä oli nuorukaisen piste-ennätys. Se kertoo olennaisen siitä, kuinka älykäs pelaaja on kyseessä. Parikymppinen superlupaus on pelin ytimessä ja käyttää hurjaa laukaustaan luontevasti myös keskikaistalla. Hätyyttelee tulevalla kaudella pistepörssin kärkisijoja.

Nico Saloa on pidetty pitkään liigan parhaana keskushyökkääjänä. Kuva: Juhani Järvenpää

2. Nico Salo, Classic

Maajoukkuekipparin pelaamisesta ei löydy minkäänlaisia heikkouksia. Aiemmin puolustajana pelannut, mutta sittemmin sentterinä paikkansa vakiinnuttanut Salo tuntuu ehtivän joka paikkaan. Kokonaisvaltaisuudessa ja kahden suunnan pelaamisessa Salo on omaa luokkaansa. Liike on lähes epäreilua tasoa. Salo ei kuitenkaan ole erityisen dominoiva pelaaja, ennemminkin hän on kaiken poikkeuksellisen laadukkaasti tekevä tukipelaaja ja esimerkillinen huippu-urheilija. Runkosarjassa 25-vuotias pirkkalalainen ei välttämättä loista muiden eturivin tähtien tapaan.

Aaro Astala on miesten liigan paras sentteri kaudella 2019-2020. Kuva: Esa Takalo

1. Aaro Astala, Indians

Joku saattaa ihmetellä, miten maajoukkueen ykkössentteri ja yksi maailman parhaista pelaajista on jäänyt listan kakkoseksi. Viime kaudella tehot 21+31=52 iskenyt Astala latoi kuitenkin pöytään ohittamattomat näytöt. Pudotuspeleissä jälki oli vielä vakuuttavampaa, kun Astala summasi Classicia vastaan 5+5=10. Isokokoinen sentteri on liigan dominoivin pelaaja. Sarjan samettisimmat kädet omaava Indians-sentteri on yllätyksellinen ja vaikeasti ennakoitava pelaaja. 22-vuotias Astala omaa tarkan laukauksen ja pystyy rankomaan kauempaakin. Myös peliäly on liigan terävintä kärkeä. Astalan ura on ollut nousujohteinen. Aiemmat kaudet ovat tuoneet pistepussiin 15 lisätäppää, vaikka mies on kärsinyt loukkaantumisista. Uusi piste-ennätys on taas haarukassa.