TPS:n Laineelle kahden ottelun pelikielto – katso video maalivahtiin osuneesta kontaktista

Eero Kosonen koki kovia TPS:aa vastaan. Kuva: Juha Käenmäki

Eero Kosonen koki kovia TPS:aa vastaan. Kuva: Juha Käenmäki

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt TPS:n hyökkääjä Ville Laineen kahden ottelun pelikieltoon maalivahti Eero Kososeen kohdistuneesta kontaktista Salibandyliigan viikonlopun ottelussa SPV-TPS. Kosonen loukkaantui tilanteessa.

Tapaus tuli tutkintaan otteluvalvojan tekemällä videotutkintapyynnöllä. Videotuomarin päätöksellä asia eteni kurinpitokäsittelyyn.

Pääsarjojen kurinpitäjä toteaa tilanteesta, että siinä pallo lauotaan kohti maalivahti Eero Kososta. Tavoitellessaan palloa Kosonen kaatuu osittain maalialueelle pallon ollessa jossain hänen ylävartalonsa ja päänsä läheisyydessä. Laineella on esteetön näkyvyys Kososeen. Laine juoksee Kososen ohi, jolloin Laineen jalka osuu Kososta päähän. Kososen kypärä irtoaa tilanteen seurauksena.

Kurinpitäjä arvioi, että Laineella on esteetön näkyvyys Kososeen. Hänen olisi pitänyt huomioida, että pallo ei ole Kososen hallussa, Kosonen kaatuu maahan ja Kososen fokus on pallon tavoittelussa. Laineelle syntyy tässä tilanteessa erityinen varovaisuusvelvollisuus, jotta tilanteessa ei tapahdu loukkaantumista. Tätä velvoitetta Laine ei toteuttanut. Laineella oli mahdollisuus välttää kontakti. Muita pelaajia ei ollut vaikuttamassa Laineen liikesuuntiin. Tapahtumassa oli riittävästi aikaa tehdä turvallisia ratkaisuja.

Jalkakontaktia toisen pelaajan päähän voidaan aina pitää potentiaalisesti vaarallisena, joka voi aiheuttaa vakavan seurauksen. Laine on toiminnallaan osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan ja täten syyllistynyt pelisääntöjen 617:2 kohdan raakaan rikkomukseen. Aikaisemman rangaistuskäytännön mukaan, maalivahdin päähän kohdistuneista kontakteista on annettu kahden ottelun pelikielto.

Video tilanteesta: