Maajoukkueet

Kovissa liemissä keitetty My Kippilä: ”Pari kikkaa löytyy takataskusta”

05.12.
2019
Maajoukkueet

My Kippilä (oik.) on maailman eliittiä pelipaikallaan. Kippilä nähdään MM-kisoissa haasteista huolimatta. Kuva: perwiklund.se

Salibandyn naisten MM-kisat pelataan 7.-15.12. Sveitsin Neuchatelissa. Yhden suomalaispelaajan mukanaolo ei ole itsestäänselvyys, vaikka pelillinen taitotaso on maailman kärkeä.

My Kippilä pelasi viime keväänä uransa toisessa Ruotsin Superfinaalissa KAIS Moran paidassa. Finaali yllättäjoukkue Täbyä vastaan päättyi ikävästi. Kippilän eturistiside meni poikki ottelun tiimellyksessä. Finaali pelattiin huhtikuun lopussa ja aikaa kuntoutukseen ei ollut liikaa MM-kisoja silmällä pitäen.

Toipumisajaksi arvioitiin noin yhdeksän kuukautta, mutta Kippilä onnistui kuntoutumaan kentille alle seitsemässä kuukaudessa. Takana on kaksi liigapeliä ja yksi maali Superliigassa.

– Nykykunto on ihan hyvä ja paljon on menty eteenpäin. Leikkauksen jälkeen tilanne näytti paljon huonommalta, ja nyt tilanne on hyvä. Olen pystynyt harjoittelemaan kunnolla noin kuukauden ja pelaamaan pari ottelua, Kippilä kertoi puhelimen välityksellä.

Tärkeän pelaajan kuntoutuksessa ei jätetty mitään kiviä kääntämättä. Puolustajan avuksi valjastettiin maajoukkueen fysioterapeutti Niko Iivonen, ja ”potilassuhde” oli hyvinkin intensiivinen.

– Nikon kanssa olemme keskustelleet päivittäin miten harjoitukset ovat menneet ja miten kuntoutuminen on sujunut. Samalla on suunniteltu prosessia aina eteenpäin. Onneksi ei ole tullut takapakkia matkalla. En ole ollut kipeänä tai mitään sellaista ei ole ollut, joka hidastaisi kuntoutumista, Kippilä avasi.

Halu päästä MM-kuntoon on ollut erityisen kova, sillä keskittyminen on ollut sataprosenttista.

– Kesän olin Suomessa, osallistuin maajoukkueleireille ja nyt syksyllä olen käynyt keskimäärin kahden viikon välein Suomessa. Syksyn ajan olen keskittynyt pelkästään kuntoutukseen ja polven kuntoon saaminen on ollut pääprojekti. Ensi vuoden puolella olisi tarkoitus palata osittain työelämän puolelle.

Pettymyksiä ja sääntömuutoksia

Kippilästä ei aivan heti uskoisi, että ikää on vasta 23 vuotta. Liigaura alkoi jo kaudella 2010-11 SB-Pron paidassa. Suomessa Kippilä pelasi viisi kautta, ja saavutti yhden mestaruuden lisäksi kolme hopeaa ja yhden pronssin. Puolustaja siirtyi Ruotsiin ensin Rönnbyyn ja sen jälkeen kaksi viimeistä kautta (ja nyt kolmas) ovat menneet Ruotsin huippujoukkueen KAIS Moran riveissä.

Salibandyliigan finaalitappioiden lisäksi Kippilä on joutunut nuolemaan karvasta kalkkia kahden peräkkäisen MM-finaalin rankkaritappion ja kahden perättäisin Ruotsin Superfinaalin tappion muodossa. Siinä on ollut nuorelle pelurille niin sanottuja oppirahoja maksettavaksi, vaikkei tietysti yksi pelaaja määritä yhdenkään ottelun suuntaa.

– Kovista peleistä on kertynyt paljon kokemuksia ja olen saanut vuosien mittaan myös paljon itseluottamusta niiden otteluiden kautta. Isoja otteluita on tullut pelattua jo useampia, Kippilä kommentoi.

No sitten. Sitten on vielä se yksi juttu, josta Kippilä muistettaneen vielä pitkään. Siinä missä Juha Miedon sadasosan hiihtotappio nousee aina esille Kurikan jätistä puhuttaessa, on Kippilällä oma ristinsä kannettavanaan.

Vuoden 2015 kotikisojen MM-finaalin rankkarikisassa 19-vuotias taituri osoitti kylmäpäisyyttä iskemällä erittäin komean rankkarimaalin kovassa paikassa. Maali kuitenkin hylättiin, koska erotuomaripari katsoi pallon menneen taaksepäin ja Ruotsi pääsi lopulta juhlimaan maailmanmestaruutta.

Kippilän rankkari on niitä harvoja salibandyasioita, jotka ovat nousseet niin sanotusti koko kansan huulille. Jos tapauksessa jokin pieni hopeareunus on, niin hylkäys oli edesauttamassa sääntömuutosta. ”Lex Kippiläksi” ristityn muutoksen myötä pallo saa nykyisin mennä taaksepäin, jos pelaajan liike on eteenpäin.

Yksittäinen tragedia siis muutti koko lajin sääntöjä, mikä ei ole ihan tavanomaista.

– Ehkä siitä on päässyt jo yli. Se muistetaan kyllä ja minulta kysytään siitä usein tai joku huomauttaa asiasta. Silloin se tulee edelleen mieleen. Olihan se karmaiseva tappio kun nyt miettii.

– En oikein osaa ajatella sitä asiaa noin, Kippilä sanaili sääntömuutoksesta tarkoittaen mahdollista positiivista puolta asiassa.

Vuoden 2015 MM-finaali oli karu My Kippilä kannalta. Kuva: Salibandy.fi

Nähdäänkö sinulta jotain rankkarikikkoja nyt kun veiveille on annettu parempi mahdollisuus sääntöjen puitteissa?

– Hyvin mahdollista nyt kun säännöt antavat paremmin myöten. Pari kikkaa löytyy takataskusta.

Kaksista viime kisoista on seurannut Suomelle kaksi niukkaa finaalitappiota ja pettymystä. Ruotsi on edelleen selkeä ennakkosuosikki kisoihin lähdettäessä.

– Ruotsi on tietysti kova ja heidän kanssaan on ollut tiukkoja vääntöjä. Sveitsi ja Tshekki ovat tulleet mielestäni lähemmäs tason puolesta. Tshekin ykkösviisikko on erittäin kova ja vaarallinen. Sveitsiltä löytyy hyviä pelaajia ja saavat varmasti kotiyleisöltä hyvin lisätukea, Kippilä arvioi voimasuhteita.

Sivulauseita ja ”jumppasählyä”

Seuraava vastaus oli oikeastaan vastaus toiseen kysymykseen, mutta se ei haittaa, koska aihe on tärkeä. Kysymysten asettelija nostaa kuitenkin käden pystyyn virheen merkiksi. Aihepiiri on noussut viime vuosina paljon esille, kun on puhuttu siitä, että saako naisurheilu yhtä paljon näkyvyyttä kuin miesten vastaava.

Vastaus on tietenkin, että ei saa. Toisekseen osa vastustaa varmasti myös kategorisointia miesten tai naisten salibandyyn, mikä on sekin oikea pointti.

Kisojen näkyvyysongelmassa syyttävä sormi on osoitettu tähän asti Salibandyliiton suuntaan, mutta nyrkin voi nostaa ilmaan myös Pääkallo.fin toimituksessa.

– Seurasin sitä keskustelua jonkin verran. Tietysti kotikisat ovat iso tapahtuma, mutta nämä naisten kisat jäivät nyt vähän taka-alalle. Olisi hyvä jos saisi vähän suomalaista väkeä mukaan Sveitsiinkin. Onneksi Yle näyttää pelejä niin saadaan mainosta naissalibandylle, Kippilä ruoti.

Varsinainen kysymys koski kuitenkin enemmänkin naisten MM-kisojen mainontaa, joka oli sveitsiläisten toteuttamaa. Kuvasta nousi syksyllä melkoinen kohu, sillä kuvasta ei tullut millään kulmalla mieleen MM-salibandy.

– Siinä kuvassa oli kyllä aika jumppasählymeno, mutta sillä nyt mentiin. Tuollaisiin asioihin nyt ei pysty vaikuttamaan mitenkään.

Valtaisa palo. My Kippilä osallistui kesän maajoukkueleireille, vaikka pelikunto oli silloin pelkkä haave vain. Kuva: Mika Hilska

Se viimeinen silaus

Kippilä lähtee Sveitsiin uransa kolmansiin MM-kisoihin. Vaihtuvuus joukkueen sisällä on ollut erittäin isoa. Ryhmä on nuori ja mukana on peräti 11 MM-kisojen ensikertalaista.

– Nuorentunut ja tosi innokas ryhmä kasassa tänä vuonna. Meillä on hyvä jengi ja hyvä joukkuehenki. Hyvä joukkuehenki on aina tärkeä asia, ja se on ollut meidän vahvuus kaikissa MM-projekteissa.

Kuten jo todettua, Suomi on kärsinyt kaksissa viime kisoissa rankkarikisatappion MM-finaalissa Ruotsia vastaan.

Mikä on se ratkaiseva silaus, jonka myötä Suomi juhlii tänä vuonna MM-kultaa?

– Viime kisoissa tuntui, että mestaruuteen ei ehkä ihan uskottu alusta loppuun, vaikka lähelle päästiinkin. Viimeinen silaus jäi puuttumaan. Näkisin, että meillä on nyt enemmän leveyttä ratkaisijapuolella, ja hyvä joukkue jalkeilla, Kippilä vakuutti.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen