Ennakko: Asiantuntijat cupin finaalin kimpussa – ”Nokian on pysyttävä pallolla”

Miesten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Classic ja Nokian KrP. Kuva: Esa Takalo

Miesten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Tampereen Classic ja Nokian KrP. Kuva: Esa Takalo

Suomen Cupin finaalit pelataan lauantaina 8.2. poikkeuksellisesti Tallinnassa. Ohessa on ennakointia miesten finaaliottelusta Nokian KrP-Classic.

Ruutu + näyttää ottelun ja selostuskopissa viisauksia jakelevat Tuomo Reponen ja Toni ”Ylijohtava” Lötjönen. Kaksikko vastaili allekirjoittaneen kysymyksiin ottelun alla.

Miesten finaalissa hallitseva cupin voittaja ja liigaa viimeiset vuoden dominoinut Classic kohtaa KrP:n. Minkälaisia mahdollisuuksia näette nokialaisille tähän otteluun, ja millä pelillisillä elementeillä se voi lähteä haastamaan Classicia?

Tuomo: KrP on löytänyt peliinsä tällä kaudella eri rytmejä ja se pyrkii ja pystyy hallitsemaan palloa pidempiä jaksoja. Pitää pystyä myös lauantaina. Classicia vastaan täytyy olla myös rohkea. Niissä otteluissa, joita olen itse nähnyt muutaman viime vuoden aikana, Classicia on horjutettu ajoittaisella korkealla ja tasapainoisella prässillä. Lonkalta heittäisin 80% Classicille. Toni, onhan Nokian KrP:lla kaikki mahdollisuudet voittaa Classic?

Ylijohtava: Kyllä. Champions Cupin pyllähdys ja alavireinen tammikuu voisivat joiden mielestä heikentää Classicin osakkeita. Omissa papereissani menee päinvastoin. Uskallan väittää, että tamperelaiset ovat varmasti nälkäisempiä kuin kahdessa viimeisessä cupin finaalissa. Kenraaliharjoituksena toiminut TPS-ottelu oli osoitus jälleen joukkueen kovuudesta. Ei mitenkään häikäisevä suoritus, mutta kolme pistettä kahmittiin mukaan.

Tuomo otti hyvin kantaa siihen, että Nokian on pysyttävä pallolla. Itse ottaisin eväskoriin vielä ne elementit millä TPS hieman horjuutti Classicia viime keväänä ja Wiler nyt Champions Cupissa. Tietynlainen kovuus ja ilkeys. Classic pääsee ylivoimaisuutensa ansiosta pelaamaan paljon mukavuusalueella. Se pitää saada pois sieltä. Kentällä ei saisi olla kivaa. Tämä osa-alue on iso haaste Nokialle.

Classicilla pienoista alavirettä alkuvuodesta. KrP:lla taas haastava viikonloppu takana. Kumpi joukkue on paremmassa iskussa finaalin alla?

Tuomo: Classic otti makoisan voiton Turusta, vaikka olikin mielestäni hieman vastaanottavana osapuolena kaksi viimeistä erää. Niin vain käänsivät tiukan ottelun itselleen, mikä tietysti lupailee hyvää finaalia silmällä pitäen. Nokialaisia korpesi Seinäjoella urakalla, kun oli hallinta ja henki ja sitten maila osui sormiin ja jääpussi oli otsalla ja niin edelleen. KrP:n alkuvuosi on ollut tulosten valossa parempi. Iskukykyä on hankala lähteä mittailemaan, mutta eivätköhän finaaliin tiensä raivanneet joukkueet ole hyvässä iskussa kumpainenkin. Classic on saanut myös sairastupaa tyhjäksi. Janne Lamminen on edelleen sivussa, joka voi olla yllättävänkin merkittävä tekijä.

Ylijohtava: Otinkin jo edellisessä kysymyksessä tähän vähän kiinni etenkin Classicin osalta. Ja sitten samaan hönkäisyyn totean, että aika vähän tuijottelisin nykyvirettä tässä ottelussa. Kliseisesti voidaan jauhaa valmentajajargonia ja todeta että jokaiseen otteluun valmistaudutaan samalla tavalla. Totuus on toinen.

Erikoistilannepelaaminen, maalivahtipelaaminen, peluutus, hermokontrolli, vastustajan skouttaus…muutamia mainitakseni korostuu nyt. Ja niiden eteen on hieman extrahommia tehty aivan varmasti molemmissa leireissä, koska nyt on kannu jaossa.

Kuumia pelaajia tai muita joita kannattaa seurata finaalissa?

Tuomo: Otetaan yksi kummaltakin. Henri Johansson on ErVi-ottelu (3+3) poislukien iskenyt kymmeneen edelliseen tehot 3+3. Classicia vastaan pari viimeistä keskinäistä mennyt kiikareilla. Yhdestä miehestä homma ei jää kiinni, ja vaikka KrP:lta löytyy tulivoimaa muualtakin, tarvitsee se “perus-Henrin”, eli parin-kolmen pisteen hyökkääjän.

Classicilta nostetaan Juha Kivilehto, joka pelaa aina hyvin, kun panokset kovenevat. Jos en ole aivan väärässä, voi Kivilehdosta tulla historian ainoa seitsemän cup-mestaruutta voittanut pelaaja, mikäli Classic voittaa. Kivilehdon panoksesta se ei jää kiinni.

Ylijohtava: Otetaan hieman sieltä tutkan alta. Nokialta Mikko Laakso joka on kehittynyt tasaisesti kausi kaudelta. Tehnyt jo nyt yhden kauden maali- ja piste-ennätyksensä liigassa.

Classicista Konsta Tykkyläinen. Paikannut Janne Lammista pakin tontilla. Tai paremminkin Mikko Leikkasta, joka on nostettu nyt ykköskentän taakse. Kun Lamminen on edelleen sivussa niin pelannee jälleen Juha Kivilehdon pakkiparia ja on suoriutunut tontillaan varsin mallikkaasti.

KrP on nyt ensi kertaa finaalissa ja Classic hyvinkin tuttu näky finaaleissa, kun puhutaan viimeisestä kymmenestä vuodesta. Mikä merkitys tällä on?

Tuomo: Niin. Kokemus on hankalasti mitattava asia, mutta tuskin Classic-leirissä jännitetään edes Tallinnan valoja, kun kokemusta isoista matseista löytyy. Ja nimenomaan yksittäisten isojen otteluiden voittamisesta. Ehkä se pienen edun Classicille tuo. Yksilöistähän se on toki kiinni joukkueesta riippumatta, kuinka paljon perhosia on vatsassa ja miten jännitys näkyy. KrP:n joukkueesta viisi pelaajaa on aikaisemmin ollut cup-finaalissa mukana, joten ihan keltanokkaryhmästä ei sentään ole kyse.

Ylijohtava: On merkitystä. Classic on näissä paikoissa ollut. Se tietää miten yksittäiseen otteluun valmistaudutaan. Siellä on kyky tehdä juuri niitä pieniä ratkaisevia asioita laadukkaammin, joilla sitten usein on näissä pienten marginaalien otteluissa iso merkitys.

Finaali ei ole nyt kummankaan kotikentällä. Mitä merkitystä sillä on?

Tuomo: En näe juurikaan merkitystä.

Ylijohtava: Ei merkitystä. Onhan näitä cupin finaaleja ja Superfinaaleja painettu ennenkin puolueettomissa puolapuissa.

Mitkä ovat yleisodotukset ensimmäiseen ulkomailla pelattavaan cupin finaaliin?

Tuomo: Ihan mielenkiintoinen kokeilu. Toivottavasti halliin tulee väkeä. Omasta näkökulmasta katsottuna kivaa vaihtelua ja ymmärtääkseni tuotannon puolesta asiat ovat hyvin reilassa. Saadaan “Löden” kanssa omat luurit, eikä tarvitse vetää pienellä nappimikillä poski toisen poskessa kiinni, kuten siinä yhdessä M-Team – Oilers -ottelussa, kun alkuperäinen ohjaaja oli unohtanut tulla kamoineen paikalle.

Ylijohtava: Olen itse ollut Suomen Cupin kovimpia arvostelijoita. Iso askel oli että kaikki “pakotettiin” mukaan vaikka sitäkään en pidä lähtökohtaisesti ideaalina. Cup on ollut vaikea tuote ja kaikki kortit on käännettävä.

Tässä on tehty seminaaria ja muuta pöhinää finaalien ympärille ja se on erittäin tervetullutta. Ei tästä uutta Superfinaalia lähivuosina tule, mutta haluaisin nähdä että finaalista saataisiin sählyskenen kokoontumisajot.

Ja onhan se tosiaan makeeta päästä selostamaan Reposen kanssa ulkomaille.

Kumpi juhlii cupin voittoa lauantaina?

Tuomo: Classic.

Ylijohtava: Classic.

Finaalitapahtuman ohjelma:
Lauantai 8.2.2020, TalTech Sportshall, Tallinna
13:30 Naiset: PSS – SB-Pro
16:30 Miehet: Nokian KrP – Classic

Ruutu+ näyttää molemmat kamppailut.