Liigat

Ilja Pantzar summasi LASB:n kautta: ”Loppukaudesta tuntui, että pelattiin 5-8-sijojen peliä”

28.02.
2020
Liigat

LASB:n kausi päättyi keskiviikkona. Kuva: Juhani Järvenpää

LASB:n kausi päättyi keskiviikkona yhdeksänteen sijaan. Päävalmentaja Ilja Pantzar kävi joukkueensa kautta läpi Pääkallon haastattelussa.

LASB:n arveltiin olevan OLS:n kanssa toinen ”väliinputoajajoukkue” pudotuspelijoukkueiden ja häntäpään välissä. Sitä LASB tietyllä tapaa olikin. Lahtelaiset kuitenkin nostivat profiiliaan kauden mittaan ja olivat melko lähellä pudotuspelejä. OLS taas oli huomattavasti lähempänä karsintaviivaa.

Pantzar näkee yhdeksi kauden käännekohdaksi lokakuussa pelatun OLS-pelin. LASB hävisi Oulussa 6–2 vaikka Santtu Pohjonen venyi pallon tielle yli 30 kertaa.

– Harvoin pystyy nimeämään yhtä peliä selkeäksi käännekohdaksi, mutta meille Oulun pohjakosketus oli sitä. OLS-pelin jälkeisellä viikolla tehtiin valtavia oivalluksia ja johtopäätökset siitä, mitä pitää ruveta harjoittelemaan, Pantzar muistelee.

Pantzar kertoo muuttaneensa ajatusmaailmaa harjoittelun suhteen. Hän sanoo aiempien kausien harjoittelun olleen liian pirstaleista. Lahdessa taas lukittiin muutama isompi teema, joita kehitettiin systemaattisesti läpi kauden. Nämä olivat viisikkohyökkääminen ja kääntöpelaaminen.

– Ei lähdetty hyppimään yksittäisiin juttuihin, vaan leimattiin pari isoa teemaa ja oletettiin pelin kehittyvän sitä kautta – ja se toimi. Totta kai reagoitiin vastustajaan, mutta perusharjoittelu alkuviikosta pyöri kahden hyökkäyspelillisen teeman ympärillä.

Nousujohteisuus ja henkinen kasvu lämmittivät

Kysyttäessä kauden jättämää fiilistä, kuvailee Pantzar sen olevan hyvä, vaikka lisää, ettei täysin tyytyväinen voi olla, kun tavoitteena ollut pudotuspelipaikka jäi saavuttamatta.

Joka tapauksessa LASB nosti selvästi profiiliaan kauden mittaan. Joukkue voitti puolet otteluistaan ja teki seuran uuden voittoennätyksen. Sijoitus koheni kaksi pykälää, kun pistepussi paisui viime kaudesta peräti 12 pisteellä. Viime kauteen verrattuna lahtelaiset siis pelasivat huomattavasti paremman sesongin.

Pantzar sanoo olevansa tyytyväinen kauden nousujohteisuuteen. LASB otti kauden ensimmäiseltä puolikkaalta 16 pistettä, jälkimmäiseltä 22.

– Opittiin ymmärtämään toinen toisiamme. Koutsit ja pelaajisto rupesivat tiedostamaan, mikä meidän pelitapa on ja se nivoutui hienosti yhteen.

– Loppukaudesta tuntui, että pelattiin 5-8-sijojen peliä. Peruspelaamisella pärjättiin 5-8 sijojen jengeille, kun taas alkukaudesta tuntui, että niille pärjääminen vaati venymistä.

Pelillisen puolen asioista Pantzar kehuu etenkin pallollisen pelin monipuolistumista. Vaikka se ei näkynyt vähäisiksi jääneessä maalimäärässä, teki pallollisen pelin kehittyminen LASB:sta tasapainoisemman ja nosti päävalmentajan mukaan joukkueen itseluottamusta.

Pantzar sanoo joukkueen menneen eniten eteenpäin henkisellä puolella.

– Se miten pystyttiin etenkin loppukaudesta ratkomaan tiukkoja pelejä, lämmitti mieltä. Pelaajat, jotka ovat pidempään olleet LASBissa, kokivat olleensa aiemmilla kausilla sympaattisia häviäjiä, jotka ovat usein hävinneet hyvällä pelillä.

– Marraskuun lopun Happee-voitosta lähti putki, jossa otettiin paljon tiukkoja voittoja. Erityisen hyviä oltiin pelien lopussa. Joukkueen selkäranka vahvistui selvästi ja pelaajien kehonkieli oli ihan erilainen kuin alkukaudesta. Pystyttiin pikkuisen oppimaan pelien voittamista.

Pantzar sanoo laskeneensa pistesaldoja 40 minuutin jälkeen. Se jäi LASB:n osalta kahdeksan pistettä plussan puolelle. Hieman tähän liittyen Pantzar kehuu joukkueen menneen reippaasti eteenpäin myös ottelutilanteissa toimimisen suhteen – niin taktisella puolella kuin kommunikoinnissa.

– Panostettiin paljon vastustajien scouttaukseen, koska koettiin, että oltiin kuitenkin haastaja-asemassa, jossa pelkkä oma peli ei riitä. Pelaajien kyky ottaa vastaan taktisia muutoksia pelien aikana oli itselleni positiivinen yllätys. Pysyttiin omassa pelitavassa, mutta pystyttiin varioimaan ja muokkaamaan sitä otteluiden sisällä. Se oli hieno suoritus nuorehkolta joukkueelta.

– Tuo jengi on tosi hieno yhteisö ja pystyttiin hyödyntämään sitä paremmin kauden mittaan. Kun tulin tänne, niin evästys oli, että joukkue on vähän hiljainen ja puhetta puuttuu. Niissä asioissa päästiin eteenpäin. Kommunikaatio parani ja pelaajat tsemppasivat toisiaan enemmän kauden edetessä. Se auttoi saamaan itse pelitilanteessa enemmän joukkueesta irti.

Hyökkäyspeli kehittyi, mutta viisasten kivi jäi löytämättä

LASB:n otteluita leimasi vähämaalisuus. Lahtelaiset tekivät vain 104 kauden aikana, tasan neljä osumaa ottelua kohden. Vaikka päätöskierros on vielä muilta joukkueilta pelaamatta, on ainoastaan sarjajumbo ÅIF tehnyt vähemmän osumia.

Pantzar kertoo pohtineensa pientä maalimäärää runsaasti. Vastaus ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Siihen vaikutti suurelta osin myös joukkueen pelitapa. LASB ei halunnut pelin virtaavan. Maalipaikat pysyivät näin ollen vähäisinä molemmissa päissä, mikä taas nosti altavastaajan mahdollisuuksia etenkin kärkijoukkueita vastaan.

– Lähtöajatus oli se, että halutaan määrittää pelin rytmiä pallolla. En sano, että mentiin alussa täysin vikaan, mutta se oli toisinaan sitä, että vaan puolustettiin pallolla. 5vs5-hyökkäämisestä ei tuotettu riittävästi maalipaikkoja. Siihen tehtiin pieniä fiksauksia, että saatiin rytmityksen lisäksi tuotettua myös ykkössektorin maalipaikkoja. Maalimäärä nousi loppukaudesta, mutten en tietenkään ole siihen tyytyväinen.

Pantzar näkee myös kääntöpelin tuottaneen ongelmia alkukaudesta. Peli kyllä kääntyi, mutta vastahyökkäysten läpivienti jäi vaiheeseen, LASB-luotsi sanoo. Vaikka kehitystä tapahtui, jäi viisasten kivi Pantzarin mukaan löytämättä.

Pantzarin mielestä LASB:n hyökkäyspeli kehittyi kauden aikana, mutta ei riittävästi. Kuva: Esa Takalo

Kooveesta saapunut luotsi sanoo joukkueen luoneen loppukautta kohden enemmän ykkössektorin maalipaikkoja. LASB:n laskujen mukaan ne myös vähenivät omassa päässä.

– Kuusikolla puolustaminen saatiin hyvään kuntoon. Santtu (Pohjonen) kehui loppukaudesta, että työt helpottuivat, kun tiesi mistä vastustaja vetää. Meille tehtiin loppukaudesta vähän maaleja keskustasta.

Jatko auki

Pitkän uran Tampereella ja etenkin Gunnersin sekä Kooveen junioripuolella tehnyt Pantzar kertoo viihtyneensä hyvin Lahdessa. Erityisopettajana työskentelevä valmentaja sanoo työkuvioiden järjestyneen näppärästi, samoin tuntimäärän, joka sopi yhteen valmentamisen kanssa.

– LASB-yhteisöstä olin kuullut paljon hyvää, eikä se ollut yhtään liioittelua. Vaikka seura on nyt lahtelainen, lammilaisuuden perinne näkyy vahvasti. Seurassa on paljon sellaista pienemmän paikkakunnan yhteisöllisyyttä, mikä näkyy taustaryhmässä, talkoissa ja siinä kuinka paljon ihmiset seurasta välittävät.

Seurayhteisön ohella myös valmennustiimi saa kehuja päävalmentajalta.

– Valmennustiimin suhteen meillä oli haastava lähtökohta, kun en tuntenut ketään kovin syvällisesti. Viime vuodet olen valmentanut koutsien kanssa, joiden pienestä vilkaisustakin tietää mitä ne ajattelee. Yhteinen ajatusmaailma piti hakea ja opetella. Tiimissä oli sopivasti väkeä. Yhdessä työskentely ja työnjako kehittyi jatkuvasti.

Jatkoa Lahdessa Pantzar ei ole lyönyt vielä lukkoon. Loppukausi oli niin hektinen, ettei keskusteluille ollut aikaa. Nyt niitä on kuitenkin käyty, hyvässä hengessä Pantzar lisää.

Pelaajiston suhteen Pantzar ei usko, että Lahdessa nähdään suurempaa mullistusta.

– Sanotaan näin, että asetelma varmaankin säilyy tällaisina tai vähän jopa paranee.

Vaikka jatkokuviot ovat vielä auki, jää analyyttisesti vastailevasta Pantzarista kuva, että työt ovat edelleen kesken.

– (Petteri) Nykyn markkinoimassa arkitekemisessä ollaan vielä huippujengejä jäljessä: urheilijan elämäntavat ja harjoittelu. Siinä on selvästi kiristämisen varaa, mutta se täytyy tehdä asteittain. Vaatimustasoa täytyy nostaa, mutta se tapahtuu kuitenkin osittain vapaa-ajalla, eikä sitä voi pakottaa, vaan poikia pitää opettaa oivaltamaan asioita.

– Kaikkien kanssa ei myöskään voi toimia samalla lailla. Joku saattaa tukehtua jos vaatii liikaa, osaa taas täytyy potkia tiukemmin.

Vaikka LASB jäi taas pudotuspelien ulkopuolelle, oli kausi selvästi plusmerkkinen. Harva odotti, että lahtelaiset taistelisivat viimeisille kierroksille asti pudotuspelipaikasta. Yhden sijan edelle jäänyt Happee on neljä pistettä LASB:ia edellä, kun taas perässä tuleva OLS jäi 15 pisteen päähän. Minkälaisen kouluarvosanan erityisopettaja siis antaa yhdeksänneksi sijoittuneelle joukkueelleen?

– Mietin etukäteen paljon tavoitetta, kun oltiin tavallaan ikävässä välikädessä. Sarjapaikan säilyttäminen olisi ollut liian helppo, mutta pleijaripaikka taas oli tosi kova. Kyllä tuosta kasin (8) kuitenkin lätkäisisin. Painotan etenkin sitä, miten vahvasti pystyttiin pelaamaan sarjan loppupuolella. Pistesaldo on aika lähellä playoffpistesaldoa. Mutta toisaalta kun tavoitteeseen ei päästy, niin ei kiitettävääkään voi antaa.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira