ErVi-luotsi Lodenius toivoo SPV:n karvaavan korkealta: ”Löydettiin pelien aikana aina joku keino voittaa”

EräViikingit valikoi puolivälierävastustajakseen SPV:n. Kuva: Ville Vuorinen

EräViikingit valikoi puolivälierävastustajakseen SPV:n. Kuva: Ville Vuorinen

Runkosarjan kolmannen sijan napannut EräViikingit oli yksi kauden positiivisimmista yllättäjistä. Samalla suuren yleisön tietoisuuteen rynnisti liigajoukkueen päävalmentajana debytoinut Bengt Lodenius.

ErVin runkosarjaa leimasi ennen kaikkea tasaisuus. Joukkue koki ainoastaan yhden tappioputken. Sekin pysähtyi kahteen tappioon. Pudotuspelien ulkopuolelle jääneille joukkueille ErVi hävisi vain kerran. Lodenius näkee päälimmäiseksi syyksi sen, että joukkueen peli oli hyvissä kantimissa jo ennen kauden alkua.

– Huhtikuussa alettiin jo käymään läpi viisikkopeliä, kun muut pelasivat vielä välieriä. Siinä mielessä peli oli suht valmista suht aikasin, Lodenius toteaa Pääkallon haastattelussa Sanomatalolla.

– Meillä oli myös ollut aika hyvä terveystilanne koko kauden. Viisikot oli aika samassa formissa koko kauden, niin senkään takia ei tullut notkahduksia.

Selkeästi ja analyyttisesti haastattelukysymyksiin vastaileva Lodenius sanoo olleensa tyytyväinen etenkin joukkueen henkiseen vahvuuteen. Sen turvin ErVi pystyi kääntämään tiukkoja pelejä edukseen päätöserissä.

– Löydettiin pelien aikana aina joku keino voittaa, vaikka ei olisi oltukaan ihan parhaimmillaan juuri siinä pelissä. Eikä myöskään sulettu pahemmin johtoasemassa. Harvat ohipelit, mitä tuli, oltiin niin huonoja, ettei lopulta pelattukaan voitosta.

EräViikingit voitti 18 peliä, joista peräti kahdeksan päättyi yhden tai kahden maalin erolla. Niukkoja tappioita ErVi taas koki vain kolme kappaletta.

Kenties näkyvin tällä kaudella eteenpäin mennyt pelin osa-alue oli maalinteko. ErVi teki 32 maalia enemmän kuin viime kaudella. Lodenius sanoo, että muutama suurinumeroinen saattoi kaunistella tilastoa, mutta kertoo joukkueen panostaneen etenkin viisikkohyökkäämiseen.

– Haluttiin hyökätä laadukkaammin viisikkona tällä kaudella ja päästä sitä kautta paremmin maalipaikoille. En tiedä pitääkö se ihan totuutta, kun siellä oli kuitenkin muutama ryöpsähdys, joissa tuli aika paljon maaleja. Mutta toivottavasti se olisi ollut parempaa hyökkäämistä.

Ainakin katsomoon helsinkiläisten hyökkääminen näytti laadukkaammalta. Viime kaudella ErVi liikutti palloa laadukkaasti, mutta jäi usein junnaamaan kehälle.

– Tässä päässä sarjaa pallonhallinta on jonkinlainen trendi. Kyllä me niihin murtoihin panostettiin. Lähinnä siihen, että tunnistettaisiin niitä murtopaikkoja, koska voit pelata kohti maalia ja ettei vaan pidetä palloa pallon pitämisen takia.

Fokuksen pitäminen on keskiössä SPV:ä vastaan

Puolivälierissä ErVi kohtaa SPV:n. Runkosarjan perusteella seinäjokiset ovat fuusioseuralle mieleinen vastustaja. ErVi voitti molemmat runkosarjakohtaamiset, joskin tiukkojen vaiheiden jälkeen.

Lodenius arvioi SPV:n taktisen lähestymistavan määrittävän pitkälti pelin kuvaa. SPV hylkäsi kevään puolella aiemman yltiöaktiivisen karvauksen ja vetäytyi ajoittain jopa puolen kentän bussiin.

– Meillä oli runkosarjassa kaksi tasaista peliä, mitkä ratkesivat vikalla kympillä. Ne olivat kuitenkin täysin erilaiset pelit. Seinäjoella me oltiin vastaanottava puoli. He taas tulivat Vantaalle vastaanottamaan.

– Veikkaan, että hekin tulee sitä lähestymistään vaihtelemaan sarjan aikana, jos osaan yhtään lukea heidän peliä, niin sieltä voi tulla molemmat vaihtoehdot.

Lodenius sanoo joukkueensa olevan valmis, karvasi SPV sitten päädystä tai matalalta. Molempiin löytyy selkeät lääkkeet, ErVi-luotsi sanoo. Toivomus vastustajan karvaustasosta hänellä kuitenkin on.

– Ehkä kumminkin se korkea karvi. Onhan se kiva kun kentällä on tapahtumia. Sen suhteen ei ole väliä, uskon että molempia vastaan pärjätään kyllä. Mutta kyllä se vauhti tuo tapahtumia.

Vaikka SPV:n kevätkausi oli pahasti mollivoittoinen ja EräViikingit lähtee sarjaan ennakkosuosikkina, arvioi Lodenius viime vuosikymmenen menestysjoukkueen olevan edelleen hyvä pudotuspelijoukkue.

– Siellä on paljon raastoporukkaa, paljon pelaajia, jotka on pelannut näitä pelejä pitkään, siellä on hyvä kotiyleisö ja tosi kokenut valmentaja. Veikkaan, että ne on paha playoffjoukkue.

Pallollisessa pelissä SPV on kaukana sarjan kärkipäästä, mutta fyysisesti edelleen liigan terävintä huippua. Joukkueesta löytyy kovia kamppailijoita, kokeneita sotaratsuja ja muutama likaisemmatkin temput taitava pelaaja.

ErVi taas on kokeneen ykköskentän takana melko vihreä. Ainakin mitä tulee isommassa roolissa pelaamiseen. Lodenius arvioikin, että juuri tunnepuoli ja fokuksen pitäminen olennaisessa tulee olemaan isossa roolissa.

– Se on ehkä jopa tärkeimpiä juttuja koko sarjan kannalta. Siellä tulee olemaan tunnetta, puukkoja tulee lentämään puolin ja toisin. Se ei varmaankaan palvele meidän joukkuetta, jos peli lähtee laukalle. Tunne pitää pysyä kurissa, mutta tunnetta pitää olla.

Oman lisämausteensa sarjaan tuo päävalmentajien taistelu. Kulisseissa tuskin räiskyy, mutta taktisella puolella toisistaan mittaa ottaa kaksi hyvin eri tyyppistä valmentajaa. Tommy Koponen on kaiken nähnyt ja voittanut konkari, Lodenius taas ensimmäistä kauttaan liigajoukkueen päävalmentajana toimiva nuoremman polven nimi.

Koponen on luottanut vanhoihin hyveisiin: rautaisaan fysiikkaan, terävään kääntöpeliin ja laadukkaaseen pallottomaan puolustuspeliin. Lodenius taas edustaa modernimpaa suuntausta, jossa peliä halutaan määrittää pallon kanssa.

ErVin päävalmentajaksi Lodenius siirtyi LASBin kakkovalmentajan paikalta, mutta fuusioseuran molemmat osapuolet: Erä ja SSV ovat tulleet tutuksi vuosien varrella.

– Ulkopuolelle saattoi näyttää, että tämä oli iso hyppy tuntemattomaan, mutta organisaatio on tuttu ja kolmea neljäsosaa pelaajista olen valmentanut jossain vaiheessa, loputkin tunnen tosi hyvin. Valmennustiimi oli tuttu entuudestaan ja kaikki meidän seuran taustat oli tuttuja, muun muassa Erän A-junioreita valmentanut ja SSV:n valmennuspäällikkönä toiminut Lodenius kertoo.

– Olen kaikille sanonut, että tämä oli yllättävän helppoa. Tuntuu kuin olisi astunut valmiiseen pakettiin ja jatkanut siitä, mihin on joskus jäänyt. Tosi mukavaa on ollut toistaiseksi.