Hautaniemi paukutteli runkosarjaan uuden piste-ennätyksensä: ”Pidät sen homman henkisesti hyvässä paikassa”

Hautaniemi oli viime keväänä kovassa lennossa. Kuva: Anssi Koskinen

Hautaniemi oli viime keväänä kovassa lennossa. Kuva: Anssi Koskinen

Mikko Hautaniemi, 30, oli TPS:n tehokkain pelaaja runkosarjassa. Kookas hyökkääjä iski tehot 27+19=46 ja teki uuden piste-ennätyksensä.

Kun Hautaniemeltä kysyy asiasta Sanomatalon Mediatorilla pudotuspelivalintojen jälkeen, kysyy hän, voimakkaalla Turun murteella, montako pistettä ennätys parani.

Parannusta tuli yhdeksän pistettä. Aiempi ennätys oli kaudelta 2009-10. Viime kaudesta Hautaniemi kohensi 14 pistettä.

– En osaa sanoa (mistä vire johtui). Ei ole jäänyt mieleen, että olisi mennyt mitenkään erityisen hyvin. Viisi vuotta sitten olisin ollut varmaan tosi iloinen ja tyytyväinen, mutta enää ei tule niin laskettua, Hautaniemi heittää Pääkallon haastattelussa.

Pienet marginaalit

Vaikka Hautaniemi paranteli viime kauden tilastojaan, tuli TPS:lle takapakkia. Viime kauden kolmas sija putosi kaksi pykälää. Kokeneen hyökkääjän mielestä tiputukseen vaikuttivat paitsi pienet marginaalit, myös heikko alkukausi.

– Voisihan tässä heitellä kaiken näköisiä analyysejä, mutta pääsyy varmaan oli se, että pari isoa pelaajaa oli poissa alkukaudesta ja hävittiin ne maalin matsit, jotka viime vuonna voitettiin.

– Siinä oli sitten niin pieni marginaali, että loppukaudesta kun tuli semmoinen tappio (Welhoille), mitä ei olisi saanut periaatteessa tulla, niin siinähän se sitten meni. Ei siinä mun mielestä hirveän isoja eroja ollut. Kova oli taistelu niistä sijoista ja annettiin alussa liikaa eteen.

TPS:n runkosarja oli nousujohteinen. Joukkue hävisi kolme ensimmäistä peliään. Kauden ensimmäinen puolikas tuotti 22 pistettä, jälkimmäinen 27 pinnaa. Ensimmäisellä puolikkaalla TPS voitti toisen pudotuspelijoukkueen ainoastaan kerran, jälkimmäisellä viidesti.

Osittain nihkeään alkuun vaikutti pelitavan uudistaminen. Jukka Ruotsalaisen penkin takana korvannut Janne Kainulainen tiimeineen pyrki monipuolistamaan turkulaisten hyökkäyspeliä. Hautaniemi sanoo, ettei osaa arvioida kokonaisuuden kehittymistä.

– Oma peli ei ole sinänsä hirveästi muuttunut, mutta tiettyihin yksityiskohtiin tulee enemmän paneuduttua. Helpommin päästään ylös ja siellä hyökkäyspäässä on vähän järkevämpää se pelaaminen.

TPS-valmentaja Kainulainen oli Hautaniemelle tuttu entuudestaan. Kaksikko pelasi Tepsissä vuodet 2009-2011. Hautaniemi kuitenkin kertoo, ettei tilanne ole tuntunut oudolta, sillä hän on aiemminkin pelannut vanhojen pelikaverien alaisuudessa. Sveitsissäkin taisi olla parikin, hyökkääjä muistelee.

– Hän on nyt paljon rauhallisempi ja analyyttisempi. Sanotaan, että totisempi. Tämä Kainulainen on koutsina kivempi, mitä se olisi ollut pelikaverina, mutta se oli taas pelikaverina aikanaan aika mukava.

Hautaniemen mukaan Kainulaisen aikanaan alkulämpöfutiksille lanseeraama Reyes-Trophy (edesmenneen Arsenal-hyökkääjä Jose Antonio Reyesin kunniaksi) ei ole enää käytössä. Pelitkin ovat muuttuneet.

– Sillonhan futismatsit oli ne tärkeimmät pelit, Hautaniemi virnistää.

TPS ja Nokian KrP iskevät yhteen viime kevään tapaan. Kuva: Ville Vuorinen

Sarjan komein parta

Viime keväänä Hautaniemi liekehti aina hopealle yltäneen TPS:n paidassa. Hujoppi iski 17 otteluun komeat 17 maalia ja 25 pistettä. Kysyttäessä miehen odotuksia omaa playoffkevättä kohden, juttu kääntyy välittömästi joukkueen tekemiseen.

– Tyhmin klisee, mitä olen tässä heittänyt, mutta kun pleijarit alkaa, niin ei tässä hirveästi voi muutakaan alkaa sepostamaan: jokaiseen peliin valmistaudutaan aina erikseen, voitettiin tai hävittiin se aikaisempi matsi, niin ei siinä valmistautumisessa pidä minkään muuttua.

– Haluat voittaa ja sua ärsyttää niin paljon kun häviät pleijarimatsin. Valmistautumisessa mikään ei saa mennä liian yli, eikä liian matalaksi. Pidät sen homman henkisesti hyvässä paikassa.

Viime kevät oli juhlan aikaa Turussa, kun TPS voitti seurahistoriansa ensimmäiset pudotuspelisarjat ja pokkasi perinneseuran palkintokaappiin ensimmäiset miesten mitalit salibandykentiltä.

– Tietyllä tavalla opittiin, mitä se voittaminen vaatii. Kun me voitettiin, niin samalla nähtiin, miten se tehtiin. Jonkinlaista varmuutta ja tietotaitoa on saatu siitä, mitä jonkun sarjan voittaminen vaatii. Jokainen vuosi on kuitenkin erilainen, ettei siihen voi tuudittautua.

Pudotuspelikevät starttaa turkulaisten osalta samaa joukkuetta vastaan kuin viime keväänä. Tuolloin TPS paineli välieriin voitoin 4–2. Tämän kauden molemmat kohtaamiset ovat menneet niin ikään TPS:n nimiin. Viimeisin, viime viikolla Raholassa pelattu erittäin kiihkeä ottelu ratkesi vasta jatkoajalla.

– Jatketaan täysin meidän omaa peliä. Katsotaan, mitä vastustaja tekee parhaiten ja koitetaan valmistaa meidän oma peli vähän yksityiskohtaisemmin heitä vastaan. Ei me kuitenkaan pystytä muuttamaan meidän pelitapaa lennosta. Se on, mitä se on ollut tähänkin asti.

– Meitä vastaan ei varmaan ole hirveän kivaa pelata ja niin me pyritään pitämään se jatkossakin.

Sanomatalolla oli pitkälti siloposkisia herrasmiehiä. Hautaniemen parta rehottaa kuitenkin jo tässä vaiheessa. Hän sanoo olevansa asian suhteen tapahuijari.

Tavoitteleeko turkulainen siis sarjan komeimman playoff-parran titteliä?

– Otetaan siitä se playoff pois. Jos olisi sarjan komein parta, niin se olisi kiva kunnia. Mulla on yleensä ollut vähän partaa, muuten näytän ihan 14-vuotiaalta, huumoriveikkona tunnettu hyökkääjä sanoittaa.