Joonas teki koko kauden viimeisen maalin Suomessa – joukkue odotteli pubissa, pelataanko päätösottelua lainkaan

Jämsänkosken Jyryn Joonas Konttinen teki salibandyhistoriaa - tietämättään. Kuva: Jannika Jokinen

Jämsänkosken Jyryn Joonas Konttinen teki salibandyhistoriaa – tietämättään. Kuva: Jannika Jokinen

Pelikello pysähtyi aikaan 38.37 myöhään torstai-iltana Jyväskylän Killerin liikuntakeskuksessa, kun Jämsänkosken Jyryn Joonas Konttinen iski pallon maaliin. Se jäi tämän kauden vihoviimeiseksi osumaksi kaikissa Salibandyliiton sarjoissa.

Kauden kymmenennellä maalillaan Konttinen varmisti Jyrylle 5-4-voiton SB Pommak II:sta miesten 5. divisioonan lohko 21:n jumbofinaalissa.

Useamman vuoden yhdessä pelannut Jyryn tehoketju sai aikaan pitkän hyökkäyksen, joka päättyi klassisesti: syöttö maalin takaa eteen ja Konttisen viimeistely suoraan syötöstä. Passin tarjoili Tommi Kareinen.

– Tommi antoi hyvän syötön suoraan lapaan, niin oli helppo lyödä vaan pallo sisään. Monia tuollaisia maaleja on tullut tehtyä saman pelaajan syötöistä. Hyvä fiilis jäi, että saatiin voitto vielä kauden loppuun, Konttinen makustelee.

Osumalla oli vielä isompi symbolinen merkitys. Se oli sarjakauden 2019-2020 viimeinen maali kaikissa virallisissa liiton sarjoissa.

– En tullut edes ajatelleeksi tuollaista asiaa, Konttinen kummastelee.

Monen sattuman summa

Jyryn torstaipäivä oli kaikkiaan varsin kummallinen. Ensinnäkin sillä oli arki-illasta huolimatta kahden turnausottelun mittainen kahden tunnin rypistys.

Tälle oli syynä se, että liitto siirsi 14.3. pelattavaksi kaavailtua turnausta hallin tuplabuukkauksen takia. Uudeksi pelipäiväksi kerrottiin sunnuntai 22.3. Tieto tästä tuli joitakin viikkoja sitten. Jyry totesi heti, ettei päivitetty aikataulu oikein sovi, sillä joukkueen tiiviille kaveriporukalle oli tiedossa tärkeät juhlat edeltävälle lauantai-illalle.

Tässä vaiheessa Jyryn kapteeni-joukkueenjohtaja Tuukka Riihinen otti ratkaisijan roolin.

– Aloin sumplia ja sain järjestettyä pelit torstaiksi (12.3.), mutta en uskonut siinä vaiheessa, että ne olisivat kauden viimeiset koko Suomessa.

Jyryn piti pelata kello 20 alkaen O2-Jyväskylä III:a ja kello 21 alkaen SB Pommak II:ta vastaan Jyväskylässä.

Ennen otteluita torstaina tapahtumat alkoivat vyöryä isolla voimalla. Suomen valtioneuvosto piti tiedotustilaisuuden, jossa se suositti muun muassa välttämään yleisötilaisuuksia ja lähikontakteja harrastustoiminnassa. Seuraukset olivat tunnetut: asiaa pähkäiltyään Salibandyliitto tiedotti kaiken sarjatoiminnan pysäyttämisestä eli pelikauden päättämisestä perjantaista 13.3. alkaen, pääsarjoja lukuun ottamatta.

– Kun pääsin torstaina töistä, sain kuulla hallituksen tiedotustilaisuudesta. Pistin jo joukkueen Whatsapp-ryhmään pohdinnan, että tarvitseeko tässä lähteä mihinkään. Sitten tuli liitolta ilmoitus, että he miettivät, miten toimitaan. Odoteltiin. Oli erikoinen tilanne, ei tiedetty mitä tapahtuu, Riihinen kertaa.

Jämsänkoskelta on Jyväskylään Killerin hallille noin 60 kilometrin ajomatka.

– Jätkät sopivat, että jos pelit perutaan, mennään paikalliseen ja otetaan yhdet tuopit. Sitten tuli ilmoitus, että kaikki perutaan perjantaista alkaen. Joku liitosta tiesi soittaa meille, että älkää lähtekö, tänäänkään ei pelata. Siinä vaiheessa jätkät lähtivät kaljalle ja minä ihan muista syistä jo Jyväskylään.

Tuopit pois, tupit käteen

Matkan aikana Riihiselle tullut puhelu muutti kaiken. Soittaja oli illan vastustajan SB Pommakin pelaaja.

– Hän kysyi, että onhan Jyry tulossa. Ei pelejä ole peruttu: tuomarit ja muut joukkueet ovat tulossa. Liitolta tuli väärää infoa, Riihinen kertaa.

– Minä soitin sitten äkkiä pojille, jotka oli jo baariin ehtineet, että juokaa tilatut tuopit pois ja lähtekää Jyväskylään.

Jyrylle tuli melkoinen äkkilähtö pubista, sillä Kareisen soittaessa joukkueelle kello oli noin 18.50. Ottelun alkuun Jyväskylässä oli vain reilu tunti, ajomatka kestää 50 minuuttia ja matkalla piti kerätä vielä osa joukkueesta kyytiin.

Lopulta ottelut saatiin pelattua suunnitellusti. O2-Jyväskylä III:lle Jyry hävisi 4-13, mutta Pommak-ottelu kääntyi lopussa Jyryn voitoksi. Ottelu alkoi hieman myöhässä alkuperäisestä aikataulusta, joten Pommak-ottelun päättyessä kello oli jo yli iltakymmenen.

Yleisömäärän osaltakin se pysytteli hallituksen linjaamien rajoitusten puitteissa: katsojia oli pöytäkirjan mukaan neljä.

– Täytyy kiittää O2:ta ja Pommakia, että päästiin pelaamaan. Eikös aina salibandyssa ole kevään peleissä hyvä, kun on viimeinen joukkue, joka pelaa, ja päättää vielä kauden voittoon, virnuilee Riihinen, jonka kontolle merkittiin kauden viimeinen virallisissa sarjoissa tuomittu jäähy.

Yleensähän kauden viimeisen pelin voittaja nostelee kannua. Pitäisikö liiton lähettää sellainen Jämsänkoskelle?

– Se sopisi meille oikein mukavasti.

Jyryn osalta kausi on treenienkin myötä paketissa, sillä Jämsän kaupunki sulki liikuntasalit koronavirusepidemian vuoksi.