Pääkalloennakko: Bussi parkkiin vai laukkakisat? Edessä ErVinomainen sarja

SPV tarvitsee selkeän ryhtiliikkeen jos se mielii välieriin. Kuva: Juha Käenmäki

SPV tarvitsee selkeän ryhtiliikkeen jos se mielii välieriin. Kuva: Juha Käenmäki

Helsinkiläinen EräViikingit (3.) mittaa Seinäjoen Peliveljien (7.) kunnon Salibandyliigan puolivälierissä. Välieriin eteneminen vaatii neljä voittoa.

Lähtökohdat:
Runkosarjassa vakaasti esiintynyt EräViikingit piti kiinni loppuun asti kotiedusta ja ehkä hieman yllättäen oli jopa Classicin jälkeen tasaisin suorittaja. Kausi on ollut toistaiseksi vakain sitten fuusioseuran ensimmäisen pääsarjakauden. ErVi pääsi valitsemaan vastustajansa kolmantena ja jäljellä oli siinä vaiheessa enää TPS ja SPV, joten valinta ei ollut lopulta vaikea.

Tällä kaudella vetovastuun otti pääsarjatason valmennuskuvioissa vielä varsin kokematon Bengt Lodenius, joka sai joukkueestaan paljon irti. Erityisesti ErVi paransi hyökkäyspäässä, jossa se iski 32 maalia enemmän kuin viime kaudella. Edelliseen kauteen nähden ErVi olikin tehokkaampi sekä suoraviivaisempi ylimmällä hyökkäyskolmanneksella, jossa se sortui ajoittaiseen liialliseen pimputteluun viime kaudella. Pieni akilleen kantapää on ollut viime kausina puolustajien pallollinen peli, joka on tärkeä elementti varsinkin jos SPV tulee päälle kovalla höngällä. Puolustuspään puolustuspelissä ErVi on kuitenkin onnistunut aiemmillakin kausilla pääosin hyvin.

Tällä kaudella pääkaupunkiin suunnannut Tuomas Aho on ottanut joukkueen ykköspakin viitan ja onnistunut pistemielessäkin hyvin. Pallollisesti kyvykäs Aho on luutinut tehokkaan ykkösviisikon alla hyvällä otteella. Hyökkäyksessä kokeneet Lauri Kapanen, Jani Kukkola ja Mika Moilanen ovat isossa roolissa, ja varsinkin viimeksi mainittu pelaa hienoa kautta. Maalivahtiosasto kallistuu jokseenkin ErVin puolelle, sillä Santtu Strandberg on vakaa ykkösvahti ja Santeri Kainulainen tarvittaessa hyvä paikkaaja.

SPV nappasi viime keväänä pronssia, mutta tämän kauden runkosarja ei ole ollut joukkueen kannalta kovinkaan ruusuinen. Varsinkin runkosarjan toinen puolisko oli vaikea Seinäjoella, sillä SPV keräsi 13 pelin aikana vain 18 pistettä.

Edelliskaudella SPV:n korkea prässi toimi paikoin erinomaisesti ja oli myrkkyä vastustajille. Kaudella 2019-20 se ei kuitenkaan lähtenyt samanlaiseen lentoon kuin viime sesongilla. Tämän vuoksi SPV on joutunut pudottamaan prässitasoaan ja ollut enemmän puolustuskannalla. Paikoin on nähty jopa inhorealistista kilpikonnapuolustusta ja siitä seuranneita vastaiskuja, joten on mielenkiintoista miten SPV lähtee ErViä haastamaan. Pallollisesti joukkue ei ole lähellekään sarjan kärkeä, joten mitä kaaosmaisemmaksi peli menee, sitä paremmin SPV tulee pärjäämään sarjassa. SPV osaa kuitenkin tiukan kyykkimisen ja on useimmiten valmis vaikka todella rasvaisiin otteisiin. Ei sovi unohtaa sitäkään, että joukkue on fyysisesti yksi koko sarjan kyvykkäimpiä.

Pelaajamateriaali on laadullisesti laajempi Seinäjoella. Puolustuksesta löytyy Jyrki Holopaisen ja Petri Hakosen tasoisia pelimiehiä, joilta luonnistuu myös pistetehtailu. Hyökkäyksessä Jari Hankkion kunnossa pysymisellä on mahdollisesti isokin merkitys. Tällä kaudella paras maaliruisku joukkueessa on ollut Jukka-Pekka Pelto-Arvo, joka on pelannut parhaan runkosarjansa tähän mennessä. Sami Koski oli totutun vahva ylimmällä hyökkäyskolmanneksella ja voitti sarjan syöttöpörssin. Maalivahtiosasto on pienoinen murheenkryyni, sillä Rasmus Hasu ei ole ihan sarjan kärkeä. Jarno Ihme on toki jokerikortti, joka voidaan vielä nähdä uunissa kevään edetessä.

Erikostilanteissa ErVi oli ylivoimalla yllättävän vaisu iskien 36,7 % tehokkuudella ollen sarjan 11. paras sillä saralla. SPV:llä sama tilasto on 43,4 %, joka on sarjan viidenneksi paras. Alivoimatilastossa kumpikaan ei ole loistanut. ErVin 56,8 % on parempi kuin SPV:n 53,3 %, mutta näissä tilastoissa helsinkiläiset olivat seitsemänsiä ja SPV yhdeksäs.

Knopit:
SPV:n Mikko Kohonen aloittaa pudotuspelit jo neljännellä vuosikymmenellä. Kohonen pelasi ensi kerran pudotuspeleissä Happeessa kaudella 1998-1999. SPV:tä voinee pitää epävirallisesti tämän kauden pudotuspelien kokeneimpana ryhmänä.

SPV:n kaudet vuoden 2013 mestaruuden jälkeen ovat olleet mielenkiintoisia. 2014 lauluun puolivälierissä, 2015 mestaruus, 2016 lauluun puolivälierissä, 2017 pronssia, 2018 lauluun puolivälierissä, 2019 pronssia ja 2020? Jos taas miettii ErViä ja sen edeltäjiä niin pitkän välieräputken katkettua 2016, joukkue ei ole yltänyt välieriin kuin kerran, ja se oli fuusioseuran avauskaudella 2016-17.

Taistelupari:

Bengt Lodenius, EräViikingit – Tommy Koponen, SPV

Lodeniuksen aika ErVin penkin takana on ollut vakaata menoa, eikä joukkue ole joutunut isompien kriisien eteen. Entäs nyt jos SPV shokeeraakin ErViä vaikkapa sarjan alussa? Löytyykö ErViltä ja pääluotsilta eväitä menestykseen siinä tilanteessa, kun yhteisiä heikompia kokemuksia ei ole oikein ollut?

Kaiken nähnyt Koponen osaa sen sijaan tämän pelin kuin omat taskunsa ja on ollut urallaan todella vaikeissa saumoissa. Kokenut SPV onkin varmasti vaikea vastus, vaikka runkosarja ei suuria lupaile. Pohjalaisjoukkue ei anna mitään ilmaiseksi, ja Koponen ei jätä pieniäkään kiviä kääntämättä. SPV osaa hämmentää, miksei ErVikin, ja tässä sarjassa voi odottaa mielenkiintoisia tapahtumia kentällä, jonka myötä myös sen ulkopuolella.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
13.10. SPV-EräViikingit 5-7
12.1. EräViikingit-SPV 6-4

Näin pelataan:
Pe 06.03.2020 18:30 EräViikingit – SPV Energia Areena Vantaa VeikkausTV
Su 08.03.2020 17:00 SPV – EräViikingit Seinäjoen Urheilutalo Seinäjoki Ruutu +
Ti 10.03.2020 18:30 EräViikingit – SPV Energia Areena Vantaa Ruutu +
Pe 13.03.2020 18:30 SPV – EräViikingit Seinäjoen Urheilutalo Seinäjoki
Ma 16.03.2020 18:30 EräViikingit – SPV Energia Areena Vantaa (tarvittaessa)
Ti 17.03.2020 18:30 SPV – EräViikingit Seinäjoen Urheilutalo Seinäjoki (tarvittaessa)
To 19.03.2020 18:30 EräViikingit – SPV Energia Areena Vantaa (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?
Materiaalin suhteen sarja kallistuu jopa SPV:n hyväksi ainakin paperilla. Pelitavallisesti ErVi on vakaampi ja SPV:n leirissä joudutaan miettimään lähestymistapaa tarkkaan. SPV voi yrittää horjuttaa ErVin pallollista peliä korkealla prässillään, mutta lähtökohtaisesti se on osoittautunut huonoksi vaihtoehdoksi. Korkea prässi voi olla kuitenkin erittäin toimiva täsmäase sarjassa.

Runkosarjassa ErVi voitti molemmat ottelut, eikä SPV:llä sinällään ollut saumaa. On toki mahdollista, että SPV lähtee peleihin todella inhorealistisella pelitavalla ja laittaa lopussa täyden ”mayhemin” päälle. Jos SPV saa sarjaan hyvän alun niin kaikki on mahdollista, mutta tämä kausi ei ole toistaiseksi antanut osviittaa sellaisesta. Kuitenkin esimerkiksi kevään 2017 välieräsarjassa ErVi oli lähtökohtainen suosikki, mutta SPV vei sarjan seitsemännen pelin jatkoajalle asti.

ErVi jatkaa tällä kertaa välieriin voitoin 4-2.

Äänestystilanne foorumilla julkaisuhetkellä:
Välieriin etenee…
ErVi 63 %
SPV 37%