Pääkalloennakko: Ei hirveästi saumoja – Classic hapettaa jyväskyläläiset kesälomille

Classic ja Happee väänsivät runkosarjassa kaksi melko tiukkaa kamppailua. Kuva: Esa Jokinen

Classic ja Happee väänsivät runkosarjassa kaksi melko tiukkaa kamppailua. Kuva: Esa Jokinen

Tampereen Classic (1.) saa miesten Salibandyliigan puolivälierissä vastaansa Jyväskylän Happeen (8.). Ensimmäiset neljä voittoa napannut jatkaa välieriin.

Lähtökohdat:
Classic aloitti runkosarjan 16 ottelun voittoputkella, joka on samalla Salibandyliigan kaikkien aikojen ennätys. Tammikuisen Champions Cupin jälkeen esitykset yskähtelivät, mutta sittemmin joukkue on ollut jopa entistä vakaampi ja vakuuttavampi. Happeen valinta puolivälierävastukseksi oli looginen sarjataulukon perusteella.

Classicin peruslähtökohta pelaamiseen on pallon ja pelin rytmin hallinta. Joukkue on sarjan paras puolustamaan mitä korosti tietysti uusi runkosarjan päästettyjen maalien ennätys (97). Classic puolustaa pääosin pallon kanssa, mutta osaa se myös ryynätä ja peittää erinomaisesti. Tamperelaisten pakassa ei ole juuri valuvikoja, ja joukkue pystyy sekä näyttävään pallonhallintaan että nopeisiin kääntöihin. Classicin saa parhaiten horjutettua siten, että se ei pääse mukavuusalueelleen pallollisessa pelissä, vaan joutuu ahtaalle ja painimaan tilastaan. Ainoa ongelma piilee siinä, että sellaisen tilanteen toteuttaminen on hyvin vaikeaa.

Tamperelaisten sakista löytyy osaamista vaikka millä mitalla. Maalivahti Lassi Torisevalla oli keskellä kautta vaikeaa, mutta kokonaisuudessaan kausi oli eri hyvä jälleen kerran. Puolustuspäästä Classicilta löytyy maajoukkuetason miehiä Janne Lammisesta Mikko Leikkaseen ja Juha Kivilehtoon. Jere Pulkkinen on ehdottomasti tulevaisuuden nimi, vaikka on jo lyönyt läpi liigatasolla. Hyökkäyksessä Eemeli Salin, Nico Salo ja Sami Johansson muodostavat sarjan parhaan kentällisen. Kakkosviisikostakin löytyy vielä Ville Lastikkaa, Jussi Pihaa ja Oskari Heikkilää, joten paperillakin Classic on erittäin kova nippu.

Happeen runkosarja oli yllättävän takkuinen, ja paperilla vahvistunut joukkue pääsi pudotuspeleihin vasta viimeiseltä sijalta. Tällä kertaa pari kierrosta ennen runkosarjan loppua oli vielä vaarana ettei joukkuetta nähdä jatkopeleissä. Leimallista oli varsinkin se, että moni ottelu oli tiukka ja se kärsi paljon maalin tappioita. Voi kuitenkin todeta, että vuoden 2020 puolella Happee sai jonkin verran paremmin kiinni punaisesta langasta.

Pelillisesti Happee on parantanut puolustuspeliään vuosien varrella. Aivan männävuosien hurlumheitä Happeen peli ei enää ole, mutta kyllähän joukkue on edelleen hyvä kääntämään hyökkäyksiä hyödykseen. Mikään pallonhallintajoukkue Happee ei siis ole, vaikka parannusta on tullut. Siinä missä Classic on konemainen suorittaja, on Happee parhaana päivänään kiistatta kova joukkue, mutta heikoilla hetkillä jopa surkea. Tämä on joukkueen kannalta valitettavasti näkynyt tällä kaudella pelien sisällä. Tällaisessa sarjassa Classicin kaltaista joukkuetta vastaan varaa koomailuun ei oikeastaan ole.

Happeen kärkinimet ovat sarjan huippua, ja suorituksissa näkyi kesken kauden myös se, että Mika Kohonen ja Peter Kotilainen olivat loukkaantuneita. Kotilainen on yksi Suomen parhaista laitureista ja omassa flow-tilassaan vaikea pysäytettävä. Hyökkäyspäästä löytyy myös Paul Kotilaisen ja Jami Mannisen tapaisia pitkän luokan huippuja. Läpimurtoa huipulle on tekemässä Kaapo Siekkinen. Puolustuksessa puolustusavuistaan tunnetumpi Joel Lahti on peräpään kulmakiviä. Pakkipään mielenkiintoinen nimi on myös Eemil Ukkonen, jolta on odotettu nousua vielä isompiin valoihin, mutta aivan huippuotteita ei ole edelleenkään nähty. Maalivahti Markus Laakso on ehdottomasti mies paikallaan, eikä Happee tule sen sektorin toimintaan kaatumaan sarjassa.

Vankasta kalustostaan tunnettu Classic on yllättävän vaisu ylivoimajoukkue. Classic iski ylivoimalla runkosarjassa 41,9 % todennäköisyydellä. Happeella lukema oli vielä heikompi 38,6 %. Classicin lukema oli kuudenneksi paras ja Happeen vasta kahdeksanneksi. Classicin huippupuolustus näkyy myös alivoimalla, joka oli liigan parasta (77,3 %). Happeekaan ei ollut alivoimalla ihan heikoimmasta päästä, vaan lukema 62,5% oli viidenneksi paras.

Knopit:
Happee on voittanut Classicin viimeksi Salibandyliigassa tai Suomen Cupissa 20.12. 2015, joten tappioputki on venähtänyt jo melko pitkäksi. Mielenkiintoista on se, että Happee on ahdistanut Classicin kahdesti jatkoajalle tässä välissä ja molemmat olivat cupin otteluita.

Jos Happee etenisi sarjan finaaleihin ja voittaisi Suomen mestaruuden niin kauden loukkaantumisen vuoksi kesken jättäneestä Mika Kohosesta voisi tulla samalla kaudella kahden eri maan mestari ja vieläpä eri rooleissa. Kohonen on tällä hetkellä ruotsalaisseura Storvretan valmennusryhmän jäsen. Tuo saavutus voitaisiin kaiketi laskea melko ainutlaatuiseksi, jos ei nyky-Classicin neljästi yllättäminenkin sitä jo olisi.

Classicin Juha Kivilehto lähtee pudotuspeleihin jo neljännellä vuosikymmenellä. Ensimmäisen kerran Kivilehto pelasi pudotuspelejä 1998-99. Konkarin palkintokaapista löytyy kahdeksan SM-kultaa, joten hän on ”enää” kahden kullan päässä legendaarisesta Mikael Järvestä.

Taistelupari:

Sami Johansson, Classic – Peter Kotilainen, Happee

Kaksi kovinta pörssihirmua on toki aika perinteinen valinta näissä, mutta Kotilaisen vaikutus joukkueen suoritustasoon on kiistaton. Toki joku joskus sanoo, että ilman Kotilaista Happeella on enemmän malttia, mutta toisaalta paras mahdollinen Peter Kotilainen on Happeelle äärimmäisen tärkeä hyökkäyspäässä.

Sami Johanssonin arvoa ei aina tajua, mutta jos miettii vaikka laiturin loukkaantumista vuoden alussa ja koko joukkueen tehotason laskua niin pörssivoittajan arvo näkyi ainakin vähän. On kuitenkin selvää, että Johansson ei ole joukkueelleen yhtä tärkeä kuin Kotilainen Happeelle. Näiltä miekkosilta voi odottaa niitä kuuluisia pörssipäiviä tänäkin keväänä. Johansson on kokonaisvaltaisempi peluri ja Kotilaisessa tiivistyy ajoittain koko Happee niin hyvässä kuin pahassa. Luonnonlapsi on kuitenkin viihdearvoltaan sarjan kärkipäätä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
8.12. Classic-Happee 7-5
18.10. Happee-Classic 4-8

Näin pelataan:
Pe 06.03.2020 18:30 Classic – Happee Tampere Areena Tampere
Su 08.03.2020 18:30 Happee – Classic Jyväskylän monitoimitalo Jyväskylä VeikkausTV
Ti 10.03.2020 18:30 Classic – Happee Tampere Areena Tampere Ruutu+
Pe 13.03.2020 18:30 Happee – Classic Jyväskylän monitoimitalo Jyväskylä Ruutu +
Su 15.03.2020 18:30 Classic – Happee Tampere Areena Tampere (tarvittaessa)
Ke 18.03.2020 18:30 Happee – Classic Jyväskylän monitoimitalo Jyväskylä (tarvittaessa)
To 19.03.2020 18:30 Classic – Happee Tampere Areena Tampere (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?
Ainoa lähestymistapa on se, että millä Happee voisi lopulta horjuttaa Classicia? Fyysinen pelaaminen on yksi vaihtoehto, mutta tässä tapauksessa vaaka kallistuu Classicin suuntaan siinäkin. Toisaalta Happee on flow-tilassa erittäin hyvä ja se voisi silläkin horjuttaa Classicia, mutta Classicin kaato vaatii erinomaista joukkuesuoritusta. Happeella flow tuntuu olevan useimmiten muutamien yksilöiden varassa, mikä ei tässä tapauksessa riitä.

Runkosarjassa Happee pystyi haastamaan Classicia varsin hyvin ja Mikkelin pelistä sille jäi hampaankoloonkin, pelissä sekä pelin jälkeen sattuneiden asioiden vuoksi. Viime vuosien paras Happeen haasto Classicia vastaan oli vuoden 2019 Suomen Cupin finaalissa, jolloin peli ratkesi jatkoajalla Classicille 3-2. Silloin Happee malttoi puolustaa koko 60-minuuttisen.

Mutta ei siinä auta, sillä Pääkallo-raadin mukaan Classic etenee välieriin voitoin 4-0.

Äänestystilanne foorumilla julkaisuhetkellä:
Välieriin etenee…
Classic 69 %
Happee 31 %