Pääkalloennakko: Espoossa pelataan seitsemän derbyä – ja ”pikkuveli” jatkaa välieriin

Oilers juhli joulukuun jäähallipelissä. Kuva: Jarmo Koskela

Oilers juhli joulukuun jäähallipelissä. Kuva: Jarmo Koskela

Puolivälieriin saatiin todellinen unelmapari, kun espoolaiset Oilers (2.) ja Indians (6.) iskevät yhteen. Matkaa kotihallien välissä on reilut kolme kilometriä ja kaksi metropysäkkiä. Jo pelkkien runkosarjakohtaamisten perusteella parista voidaan odottaa erittäin herkullista.

Lähtökohdat:
Aiempi isoveli-pikkuveli-asetelma on väistynyt Espoossa. Oilers oli runkosarjassa neljä pykälää edellä ja voitti molemmat keskinäiset, mutta ottelut olivat erittäin tasaisia. Indians oli pelillisesti jopa niskan päällä molemmissa, mutta Oilers käytti saumansa tehokkaammin.

Tietyllä tapaa espoolaisseurat ovat toistensa vastakohtia. Oilers on vahvistanut joukkuettaan nimekkäillä hankinnoilla, Indians taas on nojannut vahvaan yhteisöllisyyteen. Indiansilla on selkeä ja pitkään kypsytelty pallonhallintaan nojaava pelillinen identiteetti. Oilersilta sellaista taas ei löydy, mutta joukkue on erittäin hyvin täsmävalmennettu.

Oilers lähtee ottelusarjaan selvästi kovemmassa vireessä. Edelliset kymmenen ottelua ovat tuottaneet yhdeksän voittoa. Ainoa tappio tuli Classicille. Indiansilla taas on ollut nihkeämpää. Kymmenestä viime pelistä on tarttunut kuusi voittoa. Tämän vuoden puolella Heimo on hävinnyt kaikki pelinsä muille pudotuspelijoukkueille.

Vaikka Öljymiehet olivat Indiansia kahdeksan pistettä edellä, oli Heimon maaliero 13 maalia parempi. Tämä kertoo etenkin siitä, että Oilers onnistui kääntämään tiukkoja pelejä edukseen.

Materiaalivertailu kallistuu niukasti Oilersille. Indiansin kärkiyksilöt ovat terävämpiä, mutta Oilersin materiaali on laajempi. Toki Heimonkin alemmat kentät nostivat profiiliaan kauden mittaan, mutta Valtteri Kainulaisen ja Aaro Astalan takana Teppo Salo oli ainoa yli 20 pistettä tehnyt hyökkääjä. Oilersin ylivoimainen ykköstykki oli 49 pistettä takonut Rasmus Kainulainen. Eroa seuraavana tulleeseen Markus Markkolaan kertyi 16 pistettä. Öljymiesten hyökkäyksestä löytyi kuitenkin kuusi yli 20 pinnaa nakuttanutta hyökkääjä. Molempien riveissä puolusti kaksi yli 20 pistettä lapioinutta pakkia.

Sarjan isoin taktinen kulminaatiopiste on Oilersin palloton maltti. Indians malttaa hieroa pelivälinettä ja etsiä tyhjiä tiloja, päävalmentaja Petri Timosen mielestä toisinaan jopa liikaakin. Indians on myös hyvä purkamaan korkeampaa prässiä, mikä on yksi Oilersin aseista. Valkopaidat haluavat pelin virtaavan, mustapaidat haluavat pitää tempon rauhallisempana ja määrittää sitä pallolla.

Indiansin vahvuus on laadukas pallollinen peli, mutta Oilersia vastaan sen täytyy olla erityisen laadukasta. Vaikka mielikuvat Oilersista ovat usein nuori ja taitava, on Heikki Luukkonen hionut joukkueensa kääntöpelin sarjan parhaimmistoon. Oilers lähtee erittäin terävästi vastaan ja kykenee hyödyntämään vastapuolen repaleisen paketin tehokkaasti.

Paikallispeli luo aina omanlaistaan jännitettä, mutta Espoon derbyistä ei kannata odottaa riemukkaita maalikarkeloita. Riskejä pyritään minimoimaan ja paketti pitämään kasassa. Indians ei ota turhia riskejä pallon kanssa, jotta Oilers ei pääse vaarallisiin kääntöihin. Oilers taas ei höntyile pallottomana, jotta se ei avaa tiloja Indiansille. Pelit eivät välttämättä ole räiskyviä, mutta taktisessa mielessä laadukkaita.

Erikoistilanteissa Indiansin ylivoima (58,9%) on hitusen parempi kuin Oilersin (55,6%). Joukkueet olivat tällä saralla sarjan toiseksi ja kolmanneksi parhaita. Oilersin alivoima (63,4%) oli runkosarjan kolmanneksi parasta ja Indiansin niukasti heikompi (63,2%) sarjan neljänneksi parasta.

Knopit:
Välittömästi Oilersin valinnan jälkeen huomio kääntyi siihen, pelataanko derbyjä jäähallissa. Vastauskin saatiin nopeasti: pelataan, neljännestä pelistä eteenpäin. Espoolaisjoukkueet ovat kohdanneet Metro Arenalla vuosittain, kaikkiaan neljä kertaa. Yleisömäärät ovat vaihdelleet 2975 ja 2692 välillä. Kiinnostusta siis on piisannut. Metro Arena ei ole ollut suotuisa paikka Heimolle. Oilers nimittäin on vienyt kaikki jäähallipelit.

Muuttoliikettä kahden espoolaisjoukkueen välillä on nähty vuosien varrella. Öljymiehistä Markus Markkola, Eino Pesu, Antti Aarnio ja Heikki Iiskola ovat edustaneet Indiansia liigatasolla. Indiansista taas Niko Laiti, Severi Hopsu, Ossi Koskinen ja Joel Markkola ovat pelanneet valkopaidoissa. Tämän kauden osalta mielenkiintosinta oli se, että liike meni Indiansin suuntaan, eikä toisinpäin.

Oilers pelasi runkosarjan lopussa paljon viidellä, välillä jopa neljällä puolustajalla. Mikäli Oilers jatkaa samalla peluutuksella, tulee kuorma olemaan todella kova, nyt kun ottelutahti tiivistyy. Etenkin, kun Oilers saanee kyykkiä pitkiä pätkiä ilman pelivälinettä.

Taistelupari:
Rasmus Kainulainen, Oilers – Olli Arkkila, Indians

Joulukuun jäähallipelin jälkeen Indians teki videotutkintapyynnön Rasmus Kainulaisen ja Olli Arkkilan yhteentörmäyksestä. Kurinpitäjä ei määrännyt tilanteesta pelikieltoa. Kuohuntaa herätti etenkin Oilersin vastine, jossa Arkkilan toimintaa kuvailtiin ”oksettavaksi filmaamiseksi”. Pääkallon haastattelussa Luukkonen kertoi erikoisen sanavalinnan olleen sarkastinen provokaatio. Oilersilla olisi ollut mahdollisuus näpäyttää kilpailijaa sinällään hyvin kevyestä tutkintapyynnöstä. Sen sijaan Oilers teki itsestään tapauksen pellen. Viimeistään tämä kabineteissa käyty nokittelu nosti aiemmin ehkä hieman hakusessa ollutta tunnelatausta espoolaisseurojen välille.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
20.12. Indians–Oilers 6–7
7.2. Oilers–Indians 5–4 rl.

Näin pelataan:
Pe 06.03.2020 18:30 Oilers – Indians Tapiolan UH Espoo Ruutu +
Su 08.03.2020 18:00 Indians – Oilers Otahallli Espoo VeikkausTV
Ti 10.03.2020 18:30 Oilers – Indians Tapiolan UH Espoo VeikkausTV
Pe 13.03.2020 19:00 Indians – Oilers Metro Areena Espoo Ruutu+
Su 15.03.2020 18:00 Oilers–Indians Metro Areena Espoo (tarvittaessa)
Ke 18.03.2020 18:30 Indians–Oilers Metro Areena Espoo (tarvittaessa)
Pe 20.03.2020 18:30 Oilers–Indians Metro Areena Espoo (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?
Espoossa tanssitaan päätyyn asti. Vaikka Oilers lähtee ottelusarjaan ennakkosuosikkina, tarjoaa Indiansin vahva pelitapa nimenomaan pudotuspelisarjaan ratkaisevan selkänojan. Terävämpiin kärkiyksilöihin yhdistettynä, se siivittää Heimon välieriin.

Indians jatkoon voitoin 4–3.

Äänestystilanne keskustelufoorumilla julkaisuhetkellä:
Välieriin etenee…
Oilers 45,3%
Indians 54,7%