Liigat

Viikon top 5: Kaikkien aikojen OLS-pelurit

24.05.
2020
Liigat

Tämän viikon Top 5 -listalla katsastettiin OLS-legendoja. Kuva: Esa Takalo

Tämän viikon top 5 -listauksessa matkataan Pohjois-Suomeen ja Ouluun. Muutamasta Divari-visiitistä huolimatta Oulun Luistinseura on ollut Salibandyliigan vakiokalustoa. Tässä listauksessa niputamme keltapaitojen kaikkien aikojen pelaajat. Listalla on painotettu pelaajien kykyjen ohella merkitystä seuralle.

Spoilerina mainittakoon, ettei Alfa Veteläinen ole (vielä) yltänyt listalle.

5. Ville Mestari

OLS nousi liigan pohjamudista ryminällä pudotuspeleihin kaudella 2014-15. Menestys perustui ennen muuta tiiviiseen ja uhrautuvaan puolustuspeliin. Avainhahmo oli ehdottomasti viimeisenä lukkona koppaillut Ville Mestari, joka kohosi pikavauhtia koko liigan maalivahtieliittiin. Kookas ja liikkuva torjuja oli nuoren joukkueen selkäranka, jonka gamesaverit viihdyttivät myös paikallista yleisöä. Vaikka Mestarilla on ikää vasta 24 vuotta, uhkaa ura huipulla päättyä polvivammoihin. OLS:n uuden tulemisen keulahahmona Mestarin nimi kuuluu eittämättä seuran historian merkittävimpien pelaajien joukkoon.

4. Jukka Kinnunen

Puhtaasti lajitaidoiltaan Jukka ”Höki” Kinnunen ei ollut huippulupaus. Haukiputaalaisen harjoitteluinto ja ehtymätön halu kehittää itseään tekivät kuitenkin Kinnusesta huippupelaajan. Sitoutumista kuvastaa osuvasti se, että Kinnunen jakoi veljensä Kimmon kanssa lehtiä B-juniori-ikäisenä voidakseen kustantaa salibandyn pelaamisen. Kovakuntoinen sentteri pelasi OLS:n paidassa kahdeksalla kaudella, summaten vajaat pari sataa pistettä. OLS:n pudottua liigasta keväällä 2008 Kinnunen vaihtoi SSV:n riveihin, jossa palkintokaappiin kertyi kaksi SM-kultaa. Tätä nykyä 40-vuotias Kinnunen valmentaa Sveitsissä.

3. Antti Laitinen

OLS:n monivuotinen kapteeni oli jokaisen valmentajan luottomies. Sentterinä viihtynyt Laitinen oli nostamassa OLS:ia Salibandyliigaan kaksi kertaa. Otteluita keltapaidassa kertyi 292 kappaletta, pisteitä 264. Laitinen ei ollut räiskyvä pelaaja, vaan tasaisen laadukas suorittaja ja tyylikäs pelaaja, jota katsoivat ylöspäin kaikki joukkuekavereista Oulun urheilutalon pikkujunnuihin.

2. Petri Turunen

Aikanaan Kuopiosta Ouluun saapunut Turunen tunnettiin kovana maalintekijänä. Turusen tavaramerkki oli hurja rystylaukaus, toki myös lämäri oli kova. ”Turusen pyssystä” muodostuikin omanlaisensa käsite vanhalla urheilutalolla. Pyssy jauhoi yli 200 maalia OLS-paidassa, näistä 201 syntyi Salibandyliigassa. Laukauksen ohella Turunen oli erinomainen pelaaja, sillä hän pelasi kauteen 2007-08 päättyneen liigauransa loppupuolella myös puolustajana. Heikoimmalla liigakaudellaan Turunen iski 30 pistettä, jolla oltaisiin viime kaudella kannettu OLS:n Tupla-paitaa. Parhaalla kaudellaan (2002-03) SSRA:n päävalmentajaksi ensi kaudella siirtyvä Turunen takoi 59 pistettä.

1. Mikko Helanen

Oulussa tuskin saa edes debattia aikaiseksi siitä, kuka on kaikkien aikojen paras OLS-pelaaja. Se on ehdottomasti Mikko Helanen. Helasella oli koko paketti kasassa: pelisilmä oli loistava ja laukaus priimaa. Helanen oli muuten melko työteliäässä OLS-ryhmässä taitelija, jonka oivaltavat ratkaisut urheilutalon alimittaisella pomppuparketilla sytyttivät kaikki paikalle saapuneet silmäparit. Parhaalla kaudellaan (2003-04) Helanen takoi 70 pistettä. Oululaisen salibandyväen epäonneksi ”Helge” vaihtoi kauden 2005-06 päätteeksi uusien haasteiden perässä Seinäjoelle.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira