Naisten F-liigan arkkiviholliset kohtasivat harjoituspelissä – ”Kyllä näissä selkeä lataus on”

SB-Pro ja PSS hakevat jo askelmerkkejä tulevaa kautta ajatellen. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

SB-Pro ja PSS hakevat jo askelmerkkejä tulevaa kautta ajatellen. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Vaikka kausi 2019-20 päättyi ennen pudotuspelejä, naisten F-liigan kärkijoukkueet PSS ja SB-Pro ehtivät kohdata kahtena edellisenä kautena yhteensä 15 kertaa.

Tänä syksynä joukkueet ottavat toisistaan mittaa myös kahdessa harjoitusottelussa ennen 12.9.2020 pelattavaa Super Cupia. Ensimmäinen näistä otteluista nähtiin torstaina Porvoossa, jossa kotijoukkue oli parempi luvuin 3-2.

PSS:n päävalmentaja Jukka Kouvalainen kuvailee SB-Prota poikkeukselliseksi harjoitusvastustajaksi.

– Kyllä näissä selkeä lataus on, vaikka harkkapeli onkin kyseessä. Jos miettii tuota loppua (SB-Pro ylivoimalla ilman maalivahtia), niin kyllähän siellä aikamoista uhrautumista harkkapeliksi nähtiin. Parina viime vuonna nämä pelit ovat selkeästi nousseet sellaisiksi, että ovat henkisesti tosi kovia pelejä.

Lukuisat kohtaamiset eivät kuitenkaan laske otteluiden latausta, päinvastoin.

– Olemme pelanneet paljon tärkeitä pelejä. Kyllä se siitä lähtee, että pelit ovat kaikki sellaisia, että on panosta ja lataus jokaiseen peliin. Se on varmasti auttanut.

Super Cup – harkkapeli vai liiga-avaus?

SB-Pro lunasti paikkansa Super Cupissa Suomen Cupin voittajana. Tallinnassa pelatussa ottelussa Pro käänsi porvoolaisten kolmen maalin salama-alun lopulta 3-4 nurmijärveläisjuhliksi. PSS puolestaan kapusi playoff-pelien piikkipaikalle viimeisellä mahdollisella hetkellä nousemalla ratkaisevassa ottelussa 5-7 vierasvoittoon neljän maalin takaa-ajoasemasta. Sijoitussarjan voitto toi PSS:lle lipun myös Super Cupiin.

Kauden alkuun sijoittuva arvo-ottelu on Suomessa uusi tuttavuus, mutta siihen valmistautuminen on Kouvalaisen mukaan vaatinut vain vähäisiä muutoksia.

– Periaatteessa ei ole vaikuttanut. Olemme lähteneet siitä, että jos 19.9. on (oikea) liiga-avaus, niin nyt 12.9. on meidän liiga-avaus. Emme ole panostaneet siihen sen enempää, menemme normaalirutiineilla. Pelaajat sitten jännittävät, miten jännittävät. Vaikea ajatella, että onko se sitten yksi treenipeli vai liigakauden avaus.

Fyysisyyttä Sveitsistä

PSS on saanut alkavalle kaudelle kokoonpanoon lisää leveyttä, eilisen ottelun näkyvimpinä Julia Turunen (Unihockey Berner Oberland), Milja Saarikoski (EräViikingit) ja Celine Stettler (myös Unihockey Berner Oberland). Peluutuspalasten loksauttelussa Kouvalaisella on käytettävissään hyvin erityylisiä pelaajia.

– Turunen on työtä tekevä pelaaja, vaarallinen hyökkäyssuuntaan. Tänään näimme siitä jo vähän, ja väitän, että lisää on tulossa. Saarikoski taas on yksi F-liigan parhaita kahden suunnan pelaajia. Hän puolustaa tosi hyvin, ja pelaa muutenkin varmaa pallollista peliä.

Nuorta sveitsiläispuolustajaa Stettleriä ajetaan hitaasti sisään pelitapaan. Fyysisesti hän on kuitenkin tullut mukaan ryminällä.

– Kyllä sen näki jo heti ensimmäisissä treeneissä sen tason, miten kovaa Sveitsissä saa pelata, ja kyllä sitä vähän kauhisteltiinkin tuossa, että aika kovaa tulee. Mutta se on vaan osoitus siitä, että Sveitsissä pelataan huomattavan paljon fyysisempää peliä kuin Suomessa. Ehkä siitä olisi meidänkin syytä ottaa oppia, Kouvalainen toteaa.

Ensimmäinen harjoitusottelu PSS:n heiniä

Jukka Kouvalainen on tyytyväinen suojattiensa esitykseen ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa.

– Pelissä toteutuivat ne asiat, mitä halusimme. Olemme ajaneet uusia pelaajia sisään pallottomaan pelitapaan ja tehneet pieniä muutoksia siihen. Pyrimme olemaan aktiivisempia kuin viime kaudella. Jos katsoo vastustajan tekemiä maaleja, niin toinen tuli ylivoimalla ja toinen meidän puolustajan itsevarmasta noususta maalin takaa kolmen pelaajan väliin. Kertoo hyvää, että pystyimme muuten pitämään maalin puhtaana.

Porvoon kaikista maaleista vastasi alati vaarallinen ykkösviisikko, jossa Ruotsiin siirtyneen Inka Lampisen paikan oli perinyt Stettler. Voittomaaliksi jääneen osuman viimeisteli Ella Holmberg takakulmalta kauniin syöttökuvion päätteeksi.

Pelissä nähtiin viisi ylivoimaa, mutta näissä onnistui ainoastaan SB-Pron Karoliina Kujala. Ottelun uudelleen sytyttäneestä nurmijärveläisten 3-2 -kavennuksesta vastasivat huispaustrio Aada Isometsä, Meri-Helmi Höynälä ja Niina Ahola, joka sai kunnian päättää ryöstön ja sijoittaa takakulmalta tolpan juureen.

Ei toista Inka Lampista

Uudistuneesta joukkueesta keskusteltaessa ei voi olla kysymättä PSS-valmentajalta, kuinka kapteeni Lampisen jättämä aukko henkisessä johtajuudessa paikataan.

– Lampinen on tosi kokonaisvaltainen johtaja. Hirveästi ei valmennuksen tukea tarvittu siihen, miten joukkue keskenään toimii. Lähdemme siitä, että pyrimme osallistamaan isompaa porukkaa, emme vain kapteenistoa. Sen näkee jo, miten eri pelaajat ottavat roolia treeneissä ja kentän ulkopuolisissa asioissa. Se on nyt jakautuneempaa, mikä on tietysti hyvä asia sekin.

Yksi asia on kuitenkin selvä, uudella joukkueella on uuden joukkueen tavat.

– En halua, että kukaan rupeaa kopioimaan sitä, mitä Inka Lampinen teki viime kaudella. Inka on ihan oma persoonansa, Kouvalainen päättää.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran tiistaina 25.8. klo 18.45 Arkadia-hallissa, Klaukkalassa.

Tekstin kirjoittaja: Raisa Halonen