Näkökulma: Olisivatko ”kuplakisat” sittenkin hyvä idea?

Kuva: Ville Vuorinen

Kuva: Ville Vuorinen

Suomen salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen tiedotti Yleisradion kautta liiton hakevan vuoden lykkäystä Helsingissä pelattaville MM-kisoille.

Pääkallo taas tiedusteli IFF:n pääsihteeri John Liljelundilta kuinka todennäköisesti MM-kisat pelataan vuonna 2020. Liljelundin arvioi todennäköisyydeksi alle 10 prosenttia.

Ainoa tapa järjestää MM-kisat lienee niin sanotut ”kuplakisat”. Kisajoukkueet pitäisi eristää yhteen hotelliin, josta poistuttaisiin ainoastaan pelipaikkaan ja harjoitushalliin. Luonnollisesti kisoihin ei pääsisi yleisöä.

Pääkallon tietojen mukaan ”kuplakisoista” on ollut puhetta taustavaikuttajien keskusteluissa. Myös Liljelund sanoi kuulleensa ideasta, mutta lisäsi, ettei siitä ole keskusteltu virallisissa yhteyksissä.

Äkkiseltään ”kuplakisat” kuulostavat järjettömältä ajatukselta. MM-kisat ovat lajin harvoja todellisia massatapahtumia ja niiden järjestäminen tyhjille katsomoille kuulostaa hölmöltä – suoranaiselta pyllistykseltä lajiväkeä ja itse päätähtiä kohtaan.

Myös taloudellisessa mielessä idea on helppo ampua alas. Salibandyn tv-sopimukset eivät ole samalla sivullakaan suosituimpien lajien kanssa. Juuri tv-rahan takia isot eurooppalaiset futisliigat, NBA ja NHL pelataan loppuun. Salibandyllä ei ole tätä painetta.

Miksi ”kuplakisat” sitten kannattaisi järjestää?

Näkyvyyden takia. Syksy 2020 on varsin köyhää aikaa penkkiurheilun näkökulmasta. Koronavirus siirsi kaikki isot kisat tältä vuodelta. Valioliigat, Seria A:t ja muut isot liigat kyllä rullaavat, mutta arvokisatyhjiö alkaa olla joulukuussa melkoinen.

Salibandylla olisi erinomainen sauma iskeä ja kerätä lähettimien ääreen jopa selvästi normaaliolosuhteita isompi yleisö.

Eristyksissä pelattavat MM-kisat lienevät kuitenkin kaukainen haave. Liljelund sanoi Pääkallolle aikataulun olevan liian tiukka ja taloudellisen yhtälön haastava.

Suomen liittokaan tuskin suostuu ”kuplakisoihin”. Ainakaan ilman että se saa järjestää seuraavat yleisölle pelattavat kisat. Edelliset joulukuussa 2010 pelatut kisat olivat sen verran tuottoisat.