Liigat

Miesten liigan sarja-avauksia seurasi 3102 katsojaa – ”Oli tämä ihan F-liigan arvon mukainen ottelu”

22.09.
2020
Liigat

Jyväskylässä sarja-avausta seurasi 502 katsojaa. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-liigakausi polkaistiin käyntiin sunnuntaina koronaviruspandemiasta huolimatta. Happeen ja Tiikereiden seurapomot kertovat, miten tapahtumien järjestäminen sujui katsomorajoitusten ikeessä.

Paikan päällä otteluita seurasi yhteensä 3102 silmäparia. Seitsemälle pelille jaettuna keskiarvo oli 443 katsojaa. Viime kauden runkosarjan keskiarvosta (605) tuli tiputusta 162 katsojaa.

Eniten väkeä oli Tampere Areenalla Classicin ja Welhojen sarja-avauksessa, 664 katsojaa, vähiten Tikkurilan Urheilutalolla Tiikerien ja EräViikinkien kohtaamisessa, 221 katsojaa.

Eniten viime kauden katsojakeskiarvostaan jäi Oilers, jonka sarja-avaus Nurmon Jymyä vastaan kiinnosti 350 paikalle saapunutta katsojaa. Pudotusta viime kauden katsojakeskiarvoon (777) tuli peräti 427 katsojaa. Oulussa OLS ja Nokian KrP taas houkuttelivat lehtereille 390 katsojaa, joka oli jopa seitsemän silmäparia enemmän kuin keltapaitojen viime kauden yleisökeskiarvo.

*Yleisömääriä rajoittavat tietyt THL:n antamat ohjeet, joista voi lukea artikkelin lopusta. Niiden perusteella katsomoihin saa ottaa yli 500 katsojaa, kunhan muut turvallisuusehdot täyttyvät.

Happee ohjeisti saapumaan paikalle hyvissä ajoin

Happeen manageri Petri Kaukon mukaan kotiavauksen järjestäminen sujui kivuttomasti. Happee oli ohjeistanut ottelumainoksissa ja some-kanavissa yleisöä saapumaan hyvissä ajoin paikalle. Pahimpien ruuhkien välttämisessä myös onnistuttiin Kaukon mielestä hyvin.

– Sekin vaikutti jonkin verran, että vieressä oli Kirittärien ratkaiseva Superpesis-finaali. Sieltä valui jonkin verran porukkaa sisään ekan erän aikana, Kauko kertoo Pääkallolle.

Happeen ja Indiansin välisen sarja-avauksen yleisömäärä oli 502 katsojaa. Ottelua ei myyty loppuun, sillä Kauko sanoo Hirviteatterin maksimimäärän olevan nykyisten rajoitteiden puitteissa 600 katsojaa. Happee myi lippuja ovelta ja kaikki halukkaat pääsivät halliin.

– Normioloissa sarja-avauksen yleisömäärä olisi ehkä ollut jossain 700 paikkeilla. Varmastikin osa karttaa tilannetta ja katsoo mihin homma lähtee menemään.

– Uskon, että kun saadaan aikaa menemään, eikä korona lähde leviämään rajummin, niin päästään lähemmäs kuuttasataa. Live-urheilulle on varmasti tilausta.

Kauko sanoo olevansa tyytyväinen tapahtuman järjestelyihin ja yleisömäärään.

– Kirittärien finaalista ja tästä yleisestä korona-tilanteesta johtuen oli epävarma olo, paljonko tulee porukkaa. Yleisö eli hyvin mukana. Oli tämä ihan F-liigan arvon mukainen ottelu.

Sen sijaan Hirviryhmän otteet kaukalon puolella jättivät parannettavaa. Indians haki Jyväskylästä 8–4-vierasvoiton.

– Niin kuin aina, nämä kauden alut on aina yhtä kaaosta. Eka peli on aina se raskain. Siinä mielessä olen tyytyväinen, että se on pelattu.

– Joukkueen esityksestä olen pettynyt. Tiedä sitten oliko jännitystä, kun joukkue on jonkin verran muuttunut ja oli eka peli. Enemmän ja parempaa odotettiin. Mutta kausi on nyt polkaistu käyntiin ja tässä on pitkä kausi aikaa on parantaa.

Tikkurilassa startista jäi positiivinen fiilis

Tikkurilassa sarjakausi avattiin viime kauden tapaan Tiikerien ja EräViikinkien kohtaamisella. Vuosi sitten yleisöä änkesi Urheilutalon lehtereille 767 silmäparia, tällä kertaa 221. Vantaalaisten viime kauden yleisökeskiarvo oli 419 katsojaa. Tiikerien perustaja ja toiminnanjohtaja Yrjö Kokljuschkin kertoo ottelutapahtuman sujuneen mallikkaasti.

– Se oli meille sopiva määrä, Kokljuschkin kommentoi Pääkallolle.

– Ei tarvinnut ketään käännyttää ovelta ja kaikki meni suunnitelmien mukaan.

Tiikereillä ei ollut otteluun ennakkolipunmyyntiä. Kausikortteja on Kokljuschkinin mukaan mennyt sama määrä kuin viime kaudella. Irtoliput myytiin ovelta.

Vantaalaisseura oli ohjeistanut järjestyksenvalvojiaan huolehtimaan, että seurueiden väliin jätettiin asianmukaiset turvavälit. Kokljuschkin arvelee maksimimäärän, jonka pystyisi rajoitusten puitteissa ottamaan, olevan noin 300 katsojaa. Tämä riippuu seurueiden koosta, eli siitä kuinka paljon turvavälejä täytyy jättää.

Tiikerit oli ennakkoon mainostanut ottelusta lähetettävää Fanikamera-lähetystä. Ennen ottelua Kokljuschkinia jännitti joudutaanko yleisöä käännyttämään, mutta näin ei lopulta käynyt. Tunnelma hallissa oli Tiikerien seurapomon mukaan ”ihan hyvä”.

– Ihan positiivinen fiilis jäi. Pelillisesti oltiin vähän tehottomia. Jos olisi maalipaikoissa onnistuttu vähän paremmin, niin oltaisiin voitu ottaa pisteet. Maalivahdit molemissa päissä olivat ottelun parhaat pelaajat.

Miesten F-liigan avauskierroksen yleisömäärät – viime kauden yleisökeskiarvo –> erotus

Classic 664 – 1028 –> -364
Tiikerit 221 – 419 –> -198
OLS 390 – 383 –> +7
SPV 546 – 851 –> -305
Happee 502 – 845 –> -343
Oilers 350 – 777 –> -427
Steelers 429 – 465 –> -36

Lukemat olivat avauskierrokselle hyviä, sillä ottelutapahtumia rajoittavat seuraavat THL:n ohjeet:

– Osallistujien tai seurueiden välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1–2 metrin turvavälien ylläpitämiseen.

– Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.

– Järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

– Järjestäjä vastaa siitä, miten ohjetta käytännössä sovelletaan tapahtuman järjestelyihin. Järjestäjän voi olla syytä eriyttää toimintaa jakamalla yleisöä ja palveluja erillisille alueille, jotta tilaisuudessa tosiasiassa voidaan noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeistusta. Järjestäjä vastaa siitä, että tapahtuma järjestetään osallistujille turvallisella tavalla.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira