Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat

EräViikinkien laskeva trendi kääntyi viime kaudella. Kuva: Jarmo Koskela

EräViikinkien laskeva trendi kääntyi viime kaudella. Kuva: Jarmo Koskela

EräViikingit pelasi vahvan runkosarjan, mutta kesken jäänyt puolivälieräsarja jätti kysymysmerkkejä.

Lähtökohdat:
Jos katsoo ErVi:n harjoituspelien tuloksia, ei sen peli ole vielä uomissaan. Joukkue on hävinnyt kahdesti Oilersille ja kerran Indiansille. Isossa kuvassa tilanne on kuitenkin parempi.

Helsinkiläisseura sai pari vuotta jatkuneen laskevan trendin katkaistua viime kaudella. ErVi oli runkosarjan kolmas. Joukkueen otteita leimasi tasaisuus, sillä se koki kauden aikana vain yhden tappioputken. Sekin tyssäsi kahteen otteluun. Pisin voittoputki jäi neljään peliin.

Viime kaudella päävalmentajana debytoinut Bengt Lodenius sai ErVi:n otteisiin tarvittavaa suoraviivaisuutta. Joukkue kykeni määrittämään pelin virtausta pallolla, mutta uskalsi murtautua muodon sisään. Sabluunaan ei ole tulossa suurempia muutoksia. Muutamia pelin osa-alueita joukkue on pyrkinyt monipuolistamaan, etenkin pallottoman pelaamisen osalta, mutta muuten pelitapa on sama.

Eikä sitä kannatakkaan muuttaa. Sen verran ylärekisteriin viime kausi runkosarjan osalta sujui. Pudotuspelien kolme ottelua SPV:tä vastaan jättivät kuitenkin rutkasti kysymysmerkkejä ilmoille. SPV onnistui iskemään ErVi:n pallollisesti heikkoon alakertaan aggressiivisella karvauksellaan. ErVi-pakeilla oli suuria vaikeuksia ohittaa kovaa painetta. Juuri korkea karvaus voi olla otollinen täsmäase ErViä vastaan tälläkin kaudella.

Kokoonpano:
Helsinkiläisten siirtoikkuna sujui rauhallisissa merkeissä, rahtusen plussan puolella kuitenkin. Joukkue menetti kokeneen Janne Salosen, paikallaan polkeneen Roni Laasosen sekä loukkaantumisten takia uransa päättäneen Eero Nuutisen. Tilalle tuli Marko Juselius Ruotsista sekä useiden seurojen piirittämä superlupaus Oliver Sillanpää ÅIF:stä.

Etenkin Juseliuksen paluu on mainio uutinen ErVi:lle. SSV-kasvatti tuo rutkasti pallollista osaamista alakertaan. Heinäkuussa 18 vuotta täyttänyt Sillanpää taas paukutti 34 pinnaa sarjajumbon paidassa.

ErVi:n rosterin dynamiikka on hyvin samankaltainen kuin vuosi sitten. Joukkueelta löytyy selkeän keihäänkärjen muodostava huippuketju sekä kaksi tasaisempaa ja selvästi heikompaa pohjaketjua.

Jani Kukkolan johtama kokenut ykköskenttä kantaa jälleen suurta tulosvastuuta. ErVi:stä löytyi viime kaudella seitsemän yli 20 pisteen miestä. Kyseisestä seitsikosta viisi pelasi ykkösvitjassa. Ykkösnyrkin teholukemat pyörivät +23 ja +28 välillä, kun viisikon ulkopuolella parhaan lukeman kirjautti Juho Räsänen, +11.

Nuoremmasta kaartista koostuvat kakkos- ja kolmosketjut olivat viime kaudella melko tasavahvoja. Alempien ketjujen pelaajat onnistuivat viime kaudella kohtalaisen hyvin ja laajalla rintamalla. Peräti 13 pelaaja ylsi yli 10 pisteen. Isommat läpimurrot jäivät kuitenkin piippuun.

Materiaalin vahvuus on ennen kaikkea se, että ryhmä on helppo roolittaa. Tämä oli valttia etenkin viime kaudella, kun joukkue pelasi pitkälti samoilla viisikoilla koko runkosarjan läpi. Peli hioutui jo syksyllä uomiinsa. Nyt joukkue jatkaa samoista nuottimerkeistä.

Kiinnostava pelaaja: Oliver Sillanpää
Tulevana keväänä pelattaviin nuorten MM-kisoihin tähyävä Sillanpää löi viime kaudella tiskiin kovat näytöt. Eikä pelkästään pisteiden valossa. Nuorukainen osoitti poikkeuksellista taktista kypsyyttä sitoutumalla ÅIF:n passiiviseen sumppuun ja paukutti silti 34 pinnaa. Superlupauksella riitti ottajia, mutta ErVi oli hyvä valinta. Sillanpää pääsee pudotuspelijoukkueeseen ja hyvään rooliin kakkosketjun laidassa. Jos hän onnistuu nostamaan kentällisensä tulostasoa ja keventämään ykkösvitjan tulostaakkaa, on ErVi hyvällä tiellä.

Tähtipelaaja: Jani Kukkola
Nouseva tähti: Oliver Sillanpää
Päävalmentaja: Bengt Lodenius

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit
6.9. Happee
7.9. Indians
8.9. Nurmon Jymy
9.9 LASB
10.9. Nokian KrP
11.9. Oilers
12.9. OLS
13.9. SPV
14.9. Steelers
15.9. Tiikerit
16.9. TPS
17.9. Welhot