Liigat

Kolme viime peliään hävinneen ErVin päävalmentaja Lodenius: ”Kahdessa viimeisessä pelissä ollaan pelattu aika hyvin”

07.10.
2020
Liigat

Bengt Lodeniuksen johtaman ErVi:n kausi on alkanut mollivoittoisesti. Kuva: Jarmo Koskela

Viime kaudella runkosarjan kolmostilan vallannut EräViikingit starttasi kautensa voitolla, mutta on sittemmin hävinnyt kolme peliä. Päävalmentaja Bengt Lodenius avasi Pääkallolle haasteita nihkeiden tulosten takana.

ErVi avasi kautensa vakuuttavalla 3–0-vierasvoitolla Tiikereistä. Avausvoittoa seurasi totaalinen ohipeli kotiavauksessa Happpeeta vastaan (2–9). Viimeisessä kahdessa pelissä Nokiaa ja Oilersia vastaan helsinkiläiset ovat johtaneet päätöserissä, mutta hyytynyt 4–8 ja 5–6-tappioihin. Kolme pistettä oikeuttaa sarjataulukon 11. sijaan.

– Kahdessa viimeisessä pelissä ollaan pelattu aika hyvin. Ollaan haastettu hyvät vastustajat hyvin ja oltu sillä tasolla, missä tämä joukkuee pystyy olemaan, Lodenius sanoo.

– Harmittavasti Nokia teki ryppäässä kolme maalia. Oilers taisi myös tehdä viimeiset maalit kahdessa peräkkäisessä vaihdossa.

Yhtä yhdistävää tekijää Lodenius ei kuitenkaan ole tappiolle löytänyt. Hän arvelee, ettei nuoren joukkueen henkinen kantti ole vielä ollut vaadittavalla tasolla.

– Usein siinä kohtaan kun otteluita ratkotaan, niin vaaditaan henkistä lujuutta.

Tilastojen valossa ErVin pahin ongelma on ollut hyökkäyspelaaminen. Joukkue on tehnyt vain 3,5 maalia ottelua kohden. Lodenius kertoo, että ongelmaan on pureuduttu ja sitä on analysoitu.

– Nokialla luotiin maalipaikkoja ja laukauksia enemmän kuin Happeeta ja Tiikereitä vastaan yhteensä. Paikkoja luotiin riittävästi kolmella viisikolla, mutta maaleja ei. Siellä kuitenkin tuntui, että löytyi kääntöä kurssille.

– Oilersia vastaan ykkönen tuotti tontteja, mutta kakkonen ja kolmonen jäivät kaarelle ja keskialueelle pyörimään.

– Vahva luotto kuitenkin on, että oikeita ajatuksia ja oikeita miehiä on askissa.

ErViä ovat rasittaneet muutamien avainpelaajien loukkaantumiset. Lauri Kapanen pelasi avauspelissä, mutta ei ole sittemmin ollut kokoonpanossa. Perttu Järvinen taas on ollut sivussa kaikista peleistä.

Lodenius ei uskalla ottaa kantaa Kapasen mahdolliseen paluupäivään. Maajoukkuehyökkääjälle on tulossa lääkärin diagnoosi tällä viikolla. Järvinen taas on palaamassa kokoonpanoon marraskuussa.

Viime kaudella ErVi:n tehokkaassa ykkösessä pelanneen kaksikon puuttuminen on näkynyt. Esimerkiksi kapteeni Jani Kukkola on kerännyt neljään peliin vain yhden syöttöpisteen ja teholukema näyttää -2. Neljän pelin jälkeen joukkueen tehokkain pistemies on tehot 0+4 kirjauttanut puolustaja Tuomas Aho. Kahdessa kärkiketjussa pelanneet ovat kaikki miinuksella.

– Viime kaudella Kukkolan kenttä oli valmis paketti, mutta nyt se on hakenut muotoaan. Kapasen ja Järvisen poissaollessa ollaan jouduttu rakentamaan ykkönen uusiksi. (Markus) Salmi osui eilen ekan kerran ja (Mika) Moilanen kahdesti. Toivonkipinää on, että homma lähtee oikeaan suuntaan.

Positiiviseksi asiaksi taas voi nostaa Veli-Pekka Turulan johtaman kolmoskentällisen, joka on plussalla.

– (Lauri)Laine-Turula-(Konsta) Kupela lyötiin kimppaan Nokia-peliin ja oli todella vakuuttava siinä. He voittivat oman pelinsä 2-0 ja maalipaikat 6-1. Ovat pelanneet oikein mallikkaasti, eikä juuri enempää voi odottaa. Jos he voittavat oman osuuden, niin se on muiden vastuulla hoitaa loput.

ErVi pääsee yrittämään kurssinsa korjaamista jo torstaina, kun joukkue matkaa Steelersin vieraaksi Hämeenlinnaan. Päävalmentaja Lodeniuksella on selvät sävelet, mihin asioihin joukkue panostaa lähitulevaisuudessa.

– Happee-pelistä alkaen ollaan työstetty vahvasti henkistä puolta ja tuntui, että sen suhteen on löydetty ratkaisua. Yksi voitto varmasti helpottaisi.

– Pelillisesti jumpataan hyökkäyspään hyökkäämistä, että pystyttäisiin tuottamaan vähän enemmän maalipaikkoja pallolla. Ei olla vielä ihan tyytyväisiä siihen, miten se näkyy taululla.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira