Erotuomaripäällikkönä työnsä aloittava Janne Koskinen: ”Vaihtuvuuden lisääminen on yksi tavoite tulevaisuudessa”

Janne Koskinen on tyytyväinen erotuomareiden tasoon Suomessa. Kuva: Salibandyliitto

Janne Koskinen on tyytyväinen erotuomareiden tasoon Suomessa. Kuva: Salibandyliitto

Janne Koskinen valittiin uudeksi salibandyliiton erotuomaripäälliköksi. Pääkallon haastattelussa hän kertoo mitkä asiat ovat sellaisia, joihin hän ensisijaisesti haluaa tulevassa työssään keskittyä. Esimerkiksi erotuomareiden liigaryhmän vähäinen vaihtuvuus on yksi mielenkiintoa herättävistä asioista.

Koskinen aloittaa uuden työnsä 1.12.2020. Hän toimi aikaisemmin määräaikaisena erotuomarikoordinaattorina ja seuraa nyt Mika Saastamoista erotuomaripäällikkönä. Joulukuun alussa alkavan työn tärkeimpiä asioita on esimerkiksi pitää uudet erotuomarit pidempään mukana.

– Lähtökohtaisesti viedään eteenpäin tulevan toimintakauden kärkihankkeita. Erotuomarirekrytointi on sellainen asia, jota edelleen pyritään kehittymään. Yksi haasteista on se, millä tavoin pystymme estämään ensimmäisen ja toisen vuoden erotuomareiden drop out- ilmiön. Kiva olisi pitää koulutetut tuomarit riveissä vähän pidempään. Tähän etsitään tukitoimia.

Parin vuoden ajan pyörinyt yhteistyö pääsarjojen kanssa on myös asialistalla korkealla.

– Kärkihankkeisiin kuuluu myös hyvin käyntiin lähtenyt yhteistyö pääsarjajoukkueiden ja salibandyliiton huippu-urheilupuolen kanssa. Sitä pitää jatkaa ja levittää myös. Miesten Divarin kanssa oli tänä syksynä ensimmäinen tapaaminen ja nyt kaikki pääsarjat ovat tässä mukana. Pyrkimyksenä on vakioida tapaamiset niin, että niitä olisi pari kertaa vuodessa. Huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala on ollut tässä asiassa hyvänä tukena, jotta olemme saaneet porukkaa kasaan yhteisen asian äärelle.

Koskinen kokee, että saa aloittaa uuden työnsä tilanteessa, jossa erotuomaritoiminta on monilta osin maailman huippua.

– Isossa kuvassa voi olla tyytyväinen. Alueilla alemmissa sarjoissa erotuomareiden taso on nähdäkseni riittävä. Aina voi kehittää ja nostaa koulutuksen tasoa.

– Pääsarjapuolella jos me pidämme itseämme maailman parhaan salibandymaana, niin kyllä meidän erotuomareidenkin taso on hyvä. Kokonaisarvosanana olemme ihan siellä erotuomariskenen kärjessä kansainvälisesti.

– Kotimaan sarjojen osalta totta kai yksittäisiä virheitä ja hutilyöntejä aina tulee, mutta kokonaiskuva jää ilman muuta plussan puolelle.

Miesten F-Liigassa on tällä kaudella sama erotuomariryhmä, jossa on samat tuomarit kolmatta vuotta putkeen. Koskinen ei pidä tätä ongelmana, mutta pitää vaihtuvuutta ja kilpailua tärkeänä tulevaisuudessa.

– Tämä on sellainen asia, joka on ollut keskustelun alla. Vaihtuvuuden lisääminen on yksi tavoite tulevaisuudessa. Tämä pitää ratkaista, jotta alemmalta portaalta pääsee erotuomareita yrittämään ja näyttämään kannuksia liigan puolelle. Tälle kaudelle koeotteluiden määriä on lisätty sekä miesten, että naisten F-Liigassa.

– Pitkässä juoksussa meidän pitää saada vaihtuvuutta luonnollisen poistuman, sekä myös kilpailullisen aspektin myötä. En koe sitä ongelmana, että se vaikuttaisi meidän erotuomaroinnin tasoon, mutta ilman muuta tämä on asia, joka on pinnalla. Uudet tuomarit tarvitsevat näyttöpaikkoja.

Koskinen haluaa etenkin erotuomareiden ja joukkueiden tulevan enemmän yhteen ja kehittävän yhteistyötä.

– Aina on se toive, että erotuomareihin suhtauduttaisiin joukkueista enemmän niin, että olemme kaikki samaa yhteisöä. Tietysti myös meidän suunnaltamme pitää yhteistyötä saada tehtyä.