Taloudelliset haasteet edelleen Steelersin kiusana – hallitus erosi itsenäisyyspäivänä

Steelersillä on kulkenut kentällä, mutta seuralla on vaikeaa kentän ulkopuolella. Kuva: Juhani Järvenpää

Steelersillä on kulkenut kentällä, mutta seuralla on vaikeaa kentän ulkopuolella. Kuva: Juhani Järvenpää

Talousvaikeuksista kärsivä Hämeenlinnan Steelers kertoi maanantaina tiedotteessa, että seuran syksyllä valittu uusi hallitus on eronnut. Hallitus oli kertonut erostaan sunnuntaina 6.12.

Steelersin tiedotteen mukaan hallituksen toiminnan erityinen kompastuskivi oli talous, jonka kuntoon laittamisessa koronaviruspandemia on laittanut kapuloita rattaisiin pitkin vuotta. Hallitus kartoitti seuran taloustilannetta pitkin syksyä.

Seuran edustusjoukkueet ovat muutamina viime kausina tehneet tappioita joidenkin kymmenien tuhansien eurojen edestä. Naisten liigajoukkue on saanut tilannetta kohennettua, mutta miesten liigajoukkueen kohdalla samassa ei ole onnistuttu, tiedote avaa.

Seuran toiminnanjohtaja Noora Lavonen kommentoi tilannetta näin tiedotteessa.

– Yrityksistä huolimatta ei ole löydetty sellaista komboa joukkueen taakse, joka olisi saanut varainhankinnan toimimaan toivotulla tavalla, Lavonen sanoitti.

Lavonen jatkoi seuraavasti koronaviruspandemiaan viitaten:

– Monet budjetoidut tulot jäivät toteutumatta. Esimerkiksi jokakeväinen iso junnuturnaus jäi koronan takia järjestämättä. Lisäksi talousvaikeudet kolahtivat harmillisen kovaa myös joihinkin Steelersin tukijoihin.

Näistä syistä seura irtisanoi keväällä urheilutoimenjohtajan ja lomautti toimiston työntekijät. Kesä mentiin pienellä liekillä: Lavonen esimerkiksi teki toiminnanjohtajan töitä puolipäiväisenä kesän, tiedote kertoo.

Seura piti viime viikolla kaksi isoa seuran sisäistä etäpalaveria, joista toisen lopputuloksena hallitus päätti erota. Seuran yhteisenä eetoksena oli niiden perusteella, että varainhankintaan satsataan mahdollisimman paljon, jotta sarjapaikat saadaan pelastettua.

Epäselvyyksiä eroamissyistä

Pääkallo.fi sai vihiä Steelersin hallituksen erosta jo ennen seuran tiedotetta. Pääkallon tietojen mukaan hallitus olisi ollut sitä mieltä, että tappiollisesta liigapaikasta tulee luopua. Tähän seura ei ollut kuitenkaan taipumassa. Lavonen kertoi Pääkallolle puhelimen välityksellä, että yhteinen tahtotila oli säilyttää liigapaikat ja tämä tieto ilmeni myös seuran tiedotteesta.

Mutta oliko liigapaikasta luopuminen eronneen hallituksen kynnyskysymys?

– Niin ei voi sanoa suoraan. Vaikeassa paikassa se oli yksi skenaarioista joita tässä tapauksessa mietittiin. Vaikea taloustilanne tässä taustalla on, Lavonen sanoitti.

Uuden hallituksen muodostaminen ei ole ihan läpihuutojuttu.

– Käytännössä on pidettävä uusi, ylimääräinen vuosikokous, jossa entinen hallitus eroaa virallisesti ja uusi valitaan tilalle, Lavonen sanoo tiedotteessa.

Ylimääräisen vuosikokouksen voi järjestää aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua koolle kutsumisesta ja se tullaan järjestämään koronan takia etänä. 10 henkilöä pystyy osallistumaan kokoukseen fyysisesti paikan päällä koronarajoitukset ja yhdistyslaki huomioiden, tiedote kertoo.

Uudella hallituksella tulee olemaan tiukat paikat, sillä varainhankinta ei tule ainakaan helpottumaan. Talouden kohentaminen tulee olemaan kuitenkin selkeä maali, kuten tiedote avaa. Edustusjoukkueiden sarjapaikoista halutaan pitää kynsin hampain kiinni, jotta pelaajapolku säilyy junioreista aikuisiin saakka.

Steelersin miehet pelaavat miesten F-liigassa ja naisten edustus F-liigan NLB:ssä. Junioreissa seuralla on laaja edustus eri ikäluokkien SM-sarjoissa.

Steelersin uutinen aiheesta