Liigat

Heikkinen on löytänyt jälleen maalijyvän, mutta Happee on ailahdellut – ”Ohipelejä on tullut aiempaa paljon enemmän”

05.01.
2021
Liigat

Juuso Heikkinen on ollut Happeen toiseksi paras maalintekijä tällä kaudella. Kuva: Esa Jokinen

Maalien valossa Happeen Juuso Heikkinen on parhaassa iskussa moneen vuoteen. Pääkallo jututti kokenutta Happee-hyökkääjää.

Yli 300 runkosarjapeliä Happeen paidassa operoinut Heikkinen on iskenyt tämän kauden 16 otteluun yhtä monta maalia. Parannus aiempiin kausiin on huomattava. Viime kaudella Heikkinen osui 11 kertaa, sitä edellisellä yhtä monesti. Kaudella 2017-18 hän jäi kahdeksaan maaliin.

– En tiedä onko maalivireeseen mitään ihmeellistä syytä. Sain treenata kesän rauhassa. On niitä paikkoja ollut ennenkin, mutta nyt on mennyt paremmalla prosentilla sisään. Meillä on myös löytynyt hyvä viisikko ja hyökkäyksessä Lassin (Kotovaara) ja Silvanin (Bolliger) kanssa kemiat ovat osuneet kohdilleen, Heikkinen pohtii.

– Itseluottamus on myös ollut paremmalla tasolla kuin aiemmilla kausilla. Se juontuu ehjästä kesästä.

Heikkistä ei ole koskaan tunnettu varsinaisena ”snaipperina”. Hän on myös siitä erikoinen laituri, että on viihtynyt leftin kätisyydestä huolimatta paremmin vasemmalla kuin oikealla. Parilla edelliskaudella hänet nähtiin myös oikeassa laidassa, mutta tällä kaudella pelipaikka on ollut tuttu vasen laitahyökkääjä.

– Kun on koko elämänsä pelannut vasemmalla, niin oikealle meneminen vaati opettelua. Tuntui, että siellä ei oikein ollut itseluottamusta, eikä tiennyt rajoja sillä puolella. Toive on aina ollut, että vasemmalla saisin pelata.

31-vuotiasta hyökkääjää voi hyvällä syyllä luonnehtia Happee-ikoniksi. Hän murtautui jyväskyläläisten liigamiehistöön jo kaudella 2007-08 ja on kantanut Hirvipaitaa siitä asti. Liigapelejä Happee-paidassa on pudotuspelit mukaan lukien 418. Meneillään oleva kausi on Heikkisen neljästoista.

Pistetehtailu on rauhoittunut huippuvuosista. Kaudella 2011-12 Heikkinen takoi 48 pinnaa Petri Kaukon ja Veli-Matti Hynysen rinnalla. ”Kaukon kenttä” oli yksi 2010-luvun parhaista hyökkäyskolmikoista Salibandyliigassa. Heikkinen kuitenkin kokee, että on saanut peliinsä kokonaisvaltaisuutta.

– Kokonaisvaltaisuutta olen pyrkinyt tuomaan omaan peliin, mitä vanhemmaksi olen tullut. Nykyään kiinnostaa koko viisikon tekeminen ja se, että hoidetaan hyvin kaikki hommat puolustussuuntaan. Aiemmin, kun pelattiin Kaukon ja Hynysen kanssa, se oli enemmän hyökkäys, hyökkäys, hyökkäys -mentaliteetilla.

Ohipelejä on tullut

Happee aloitti vuoden 2021 selvällä 12–5-kotivoitolla Welhoista. Sitä ennen joukkue ehti hävitä neljä peliä perätysten. Seitsemäntenä majailevan Happeen alkukausi on ollut muutenkin jyväskyläläisille ominainen. Tekeminen on ailahdellut. Hyvän ja huonon päivän ero on ollut iso. Marraskuussa Happee voitti vieraissa Oilersin, mutta hävisi kotonaan Steelersille.

– Jos ailahteluun olisi joku helppo ratkaisu, niin se olisi varmaan jo tullut tehtyä. Joskus vaan tulee ohipelejä, että ei uskalleta tehdä kentällä mitään. Rutiinitaso ei ole ollut sellainen, että jaksettaisiin suorittaa oli vastassa kuka tahansa.

Happeen voisikin ehkä kuvailla olevan keskimääräistä enemmän flow-joukkue.

– Joukkue syttyy eri lailla eri joukkueita vastaan. Classicia vastaan ei ollut mitään ongelmia syttymisen kanssa. Kaikki oli hyvin pelillä alusta asti.

Meneillään olevan kauden ja edeltävän sesongin perusteella voisikin todeta, että vuosina 2012-2018 joka kevät välierissä ollut Happee on hiukan menettänyt asemiaan. Taistelu kotiedusta on vaihtunut kamppailuun pudotuspelipaikasta.

– Muualla on varmasti tehty oikeita asioita hyvin. Meilläkin Tero (Kotilainen) on tuonut tekemisen kulttuuriin paljon muutosta. Se ottaa aikansa, että iskee.

– Mutta viimeisen kahden vuoden aikana ohipelejä on tullut aiempaa paljon enemmän. Se on ollut alisuorittamista joukkueelta. Välillä vaan tuntuu, että ei saada jokaisesta parasta irti joka ilta.

Happeen nousun pohjamudista huipulle nähnyt Heikkinen sanoo kuitenkin, että keskittyy jokaiseen peliin omanaan. Sarjataulukkoa ei tule juurikaan runkosarjan aikana syynättyä.

– Mennään peli kerrallaan, katsotaan mihin päädytään ja mitä tulee vastaan. Mutta kyllä siinä vähän erilainen lataus tuli, kun muutama vuosi sitten taisteltiin runkosarjan voitosta. Pelejä on vaan pakko voittaa.

Tulevana viikonloppuna Happee pääsee kovaan testiin. Joukkue matkaa perjantaiksi Indiansin vieraaksi Espooseen ja lauantaina TPS:n vieraaksi Turkuun. Happee hävisi molemmille alkukauden kotipelinsä. Viime kaudella taas voitot irtosivat sekä Otahallilta että Kupittaalta.

– Meidän pitää olla valmiita. Tyhmiä virheitä ei saa tulla. Kotipelistä Inkkareita vastaan jäi mieleen, että liian helposti annettiin kaverin tehdä maaleja. Tepsiä taas ei saa päästää johtoon. Ne osaa kyllä puolustaa johtoasemaa hyvin.

Viikonloppu voi olla jopa käänteentekevä. Kahdella voitolla pudotuspelipaikka alkaisi ainakin olla takataskussa.

– Tiukat pelit tulee, joissa on paitsi mahdollisuus ottaa kuusi pistettä, mutta myös itseluottamusta ja sitä kautta hakea suuntaviivat kevättä kohden.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira