Liigat

Arkkilalle yhden ottelun kakku – ”Normaalisti päähän kohdistuvista kontakteista on annettu kahden ottelun pelirangaistus”

17.02.
2021
Liigat

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Pääsarjojen kurinpitäjä Jussi Wahe määräsi Indiansin Olli Arkkilan yhden ottelun pelikieltoon.

Arkkilan pelikieltoon johtanut tilanne tapahtui sunnuntain Tiikerit–Indians-ottelun toisessa erässä. Punaiseen korttiin johtanut kontakti kuvataan kurinpitopäätöksessä seuraavasti:

Peliajassa 36:45 Tiikerien Yannick Lindroos (jatkossa Lindroos) ottaa pallon haltuun laidassa ja etenee pallon kanssa kohti pelialueen päätyä. Indiansin Olli Arkkila (jatkossa Arkkila) seuraa Lindroosia ja ottaa häneen kontaktin pelialueen kulmassa. Arkkilan olkapää osuu kontaktitilanteessa Lindroosin pään alueelle. Erotuomarit tuomitsevat tilanteesta PR0-rangaistuksen Arkkilalle.

Kurinpitoraportissa sekä otteluvalvoja että Tiikerit näkevät kontaktin olevan tarkoituksen mukainen. Tiikerit kuvailee Arkkilan pelaamista varomattomaksi/holtittomaksi.

Indians taas katsoi omassa vastineessaan videotuomarin tulkinnan olevan virheellinen. Indiansin vastineessa ei kuitenkaan kielletä, etteikö kontakti osuisi päähän. Siinä kuitenkin todetaan, että kontakti ei ollut erityisen kova.

Arkkila hakee hyökkäävään pelaajaan sääntöjen sallimaa kontaktia. Arkkila ei erikseen yritä taklata Lindroosia, vaan pyrkii ohjaamaan juoksulinjaa kääntämällä kylkensä haluttuun ohjaussuuntaan. Arkkilan mailan lapa osuu ensiksi palloon ja sen jälkeen käsivarsi Lindroosin olkapäähän, josta se mahdollisesti nousee kasvojen korkeudelle. […] Arkkila ei ehdi reagoida siihen, että Lindroos laittaa päänsä alas tilanteessa juuri ennen törmäystä, sillä Arkkila ei näe Lindroosin peliasentoa johtuen blokkaavasta pelaajasta (Tiikereiden Niklas Laurila). Arkkila olettaa, että Lindroos on normaalissa pystyasennossa, ja liikkuu itse samansuuntaisesti hakien sääntöjen sallimaa kontaktia olkapäällä.

Kurinpitäjä Wahe oli tapauksen arvioinnissa sitä mieltä, että Arkkilan olisi pitänyt kyetä havainnoimaan Lindroosin matala peliasento ja, että Indians puolustajalla oli mahdollisuus pelata tilanne turvallisesti.

Tästä huolimatta hän ottaa kovan olkapääkontaktin Lindroosiin. Osittain Lindroosin matalan peliasennon vuoksi, kontakti osuu häntä pään seudulle. Arkkilan olisi pitänyt mieltää tämä ennen kontaktia.

Arkkila on osoittanut tilanteessa merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan ja täten syyllistynyt PS 617 2) kohdan raakaan rikkomukseen.

Normaalisti kurinpitotapauksissa päähän kohdistuvista kontakteista on annettu kahden ottelun pelirangaistus. Katson kuitenkin, että tässä tapauksessa lieventävinä seikkoina on, että juoksulinjat eivät ole leikkaavat ja Arkkila pelaa tilanteessa palloa.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan.

Arkkila kärsii pelikieltona keskiviikkoillan Oilers-ottelussa.

Video tapauksesta:

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira