Liitto puuttui äänitettyihin kannustushuutoihin Lahdessa – ”Lex LASB” hiljentää ämyrit pelin ollessa käynnissä

LASB:n kotiotteluissa on jatkossa hiljaisempaa, kun peli on käynnissä kentällä. Kuva: Juhani Järvenpää

LASB:n kotiotteluissa on jatkossa hiljaisempaa, kun peli pyörii kentällä. Kuva: Juhani Järvenpää

Kun koronarajoitukset ovat tyhjentäneet katsomot myös F-liigassa, LASB on keksinyt kotiotteluissaan soittaa kaiuttimista ennalta nauhoitettuja kannustushuutoja. Liiton käskyllä Lahden Suurhallin liu’ut vedettiin alas.

LASB soitti kannustusta useissa kotiotteluissa, mutta sille tuli stoppi lauantaina pelatun LASB-OLS-ottelun yhteydessä. Valokuvaaja Juhani Järvenpää nosti asian esille Twitterissä.

LASB:n puhenjohtaja Maarit Rajamäki-Kivi valaisi Pääkallolle, että asiaan puuttui otteluvalvoja, joka näytti pääsarjapäällikkö Jani Holopaiselta tulleen viestin. Sen mukaan kannustusäänet rinnastetaan musiikkiin ja niitä saa soittaa vain, jos peli ei ole käynnissä.

– Olimme erittäin hämmästyneitä ja ihmettelemme, ketä tämä kannustus häiritsee. Jos paikalla olisi yleisöä, olisi tilanne ihan sama. Yleisön puuttuessa kannustusäänet samoin kuin kuuluttaja ja musiikki tuovat pelaajille edes hieman lisää pelifiilistä riippumatta siitä, kenen kotipelissä ollaan, Rajamäki-Kivi viestitti Pääkallolle.

Pääsarjapäällikkö Jani Holopainen on lähettänyt ohjeistuksen asiasta seuroille 30.12., mutta LASB:n puheenjohtaja kertoi, että he eivät ole sitä saaneet.

– Tarkistin nyt vielä erikseen, että viesti on lähetetty myös LASB:n ilmoittaman yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen 30.12., Holopainen vastasi Pääkallolle.

Ovatko F-liigan muut joukkueet valittaneet LASB:n käytännöstä vai miten asia tuli esille, pääsarjapäällikkö Jani Holopainen?

– En lähde tässä yksittäisessä tapauksessa yksilöimään, mitä kautta asia on tullut tietoon, mutta yleisellä tasolla voin todeta, että joukkueiden ja erotuomareiden lisäksi jokaisessa ottelussa on paikalla otteluvalvoja ja useimmista otteluista tulee myös lähetys, joten uskoisin, että olemme melko hyvin perillä mitä otteluissa tapahtuu.

Minkä säännön perusteella päätös on tehty?

– Käytäntö on ollut, että pelin ollessa käynnissä ei ole soitettu musiikkia tai muutakaan ääntä. Tätä käytäntöä ei kuitenkaan ole kirjattu sarjamääräyksiin. Sarjamääräyksiin (63§) on kuitenkin kirjattu, että sarjajärjestäjä voi täydentää sarjamääräyksiä ja antaa erillisiä ohjeita. Tähän pykälään tämä siis sääntöteknisesti perustuu.

Onko tämä tulkittavissa niin, että myös esimerkiksi mainosten soittaminen pelikatkojen ulkopuolella, pelin ollessa käynnissä, on kielletty?

– Kyllä. Toki mainoksen loppuosa voi joskus mennä pelin päälle vaikka pelikatkolla aloitettaisiinkin soittamaan, Holopainen vastaa.

Pääsarjapäällikön vastausten perusteella kysymyksessä voidaan siis sanoa olevan sarjamääräysten ulkopuolinen täydennys, ”Lex LASB”, jonka nojalla ääntä ei voi soittaa pelin ollessa käynnissä.

Pelikatkojen aikana kannustusta voidaan kuitenkin antaa ämyreistä tulla, ja näin tehtiin kuulemma myös LASB-OLS-ottelussa.