Liigat

Miesten liigan 2. sija ratkeaa päätöskierroksella – tehokkaimman puolustajan tittelistä kova kilpailu

26.02.
2021
Liigat

Antti Suomela ja Oilers lähtevät askeleen Tino Salmisen TPS:aa edellä päätöskierrokselle. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigan runkosarjan päätöskierros pelataan lauantaina täytenä seitsemän ottelun rykelmänä. Tässä ennakkoasetelmat 26. kierrokselle.

Päätöskierroksen mielenkiintoisin taisto käydään 2. sijasta. Oilers lähtee lauantaihin pisteen edellä TPS:aa. Espoolaisten päätösottelu on kuitenkin huomattavasti turkulaisten vastaavaa haastavampi. TPS matkaa Ouluun, Oilers Jyväskylään. Molemmilla on 18 kappaletta kolmen pisteen voittoja, joten Oilersin pitäisi voittaa Happee varsinaisella peliajalla, mikä TPS nappaa kolme pinnaa Oulusta.

Kummallakaan Happeella tai OLS:llä ei ole panosta. Happee tulee olemaan varmuudella viides, OLS kymmenes. TPS on voittanut peräti kahdeksan edellistä OLS-otteluaan. Oilers taas hävisi Happeelle syksyllä.

OLS:n ja Happeen ohella myös Classicin piikkipaikka, Nokian KrP:n neljäs sija ja EräViikinkien yhdeksäs tila ovat varmoja ennen päätöskierrosta.

Sijoilla 6-8 järjestys voi vielä muuttua. EräViikingit Helsingissä kohtaava SPV on tällä hetkellä kuudentena 39 pisteellä. Päätöskierroksella Lahdessa toisistaan mittaa ottavat LASB ja Indians löytyvät sijoilta 7. ja 8. pisteen SPV:tä perässä. LASB–Indians-ottelun voittaja tulee olemaan vähintään seitsemäs. Teoriassa myös SPV voi pudota vielä kahdeksanneksi, jos se häviäisi ErVi:lle ja Indians voittaisi LASBin varsinaisen peliajan jälkeen.

Häntäpäässä Welhot on käytännössä varma putoaja. Sen pitäisi voittaa Jymy päätöskierroksen pelissä 20 maalilla, jotta nurmolaiset jäisivät taakse.

Nurmon karsintapari ratkeaa Steelersin ja Tiikerien välillä. Steelers matkaa KrP:n vieraaksi, Tiikerit isännöi Classicia. Molemmilla on 22 pistettä, mutta Teräsmiehillä yksi kolmen pisteen voitto enemmän. Näin ollen Tiikerit tarvitsee vähintään pisteen ja suotuisan tuloksen Raholasta, jotta se nousisi kuiville.

Sami Johansson voittaa pistepörssin, puolustajien pistepörssin voitto avoinna

Yksilötasolla panoksia on muutamassa kategoriassa. Tehot 44+29=73 latonut Sami Johansson tulee voittamaan piste- ja maalipörssin. Toista kertaa putkeen. Joona Rantala on 13 pisteen päässä, sukunimikaima Henri 10 maalia perässä.

Syöttöpörssi on menossa 32 maalia alustaneen Rantalan nimiin. Toisena tilastossa on juuri Sami Johansson, joka on jo ennen päätöskierrosta tehnyt oman henkilökohtaisen syöttöennätyksen 29 syötöllään. Sami Koski on passannut 28 maalia, Peter Kotilainen 27.

Johansson tulee viemään myös tehopörssin. Lukema on tällä hetkellä +63. Lähin haastaja on viime pelit huilannut ketjukaveri Nico Salo, +61.

Yksilötason kovin taisto käydään puolustajien pistepörssin voitosta. Kärkipaikkaa jakaa peräti viisi pelaajaa. Janne Lamminen (11+10), Toni Salminen (10+11), Lauri Stenfors (8+13), Jarno Mäkinen (8+13) sekä Jesperi Lindfors (7+14) ovat kaikki 21 pisteessä. Welhojen Riku Tuononen ja Happeen Eemil Ukkonen ovat kaksi pinnaa kärkinelikkoa perässä.

Kauden tehokkain liigadebytantti tulee todennäköisesti olemaan Indiansin Samuli Alaluusua (11+16) 27 pisteellään. Toisiksi tehokkain tulokas on viime peleissä pienempään rooliin jäänyt TPS:n Juuso Forsman (17+7=24) sekä muutamasta viime pelistä uupunut Happeen sveitsiläisvahvistus Silvan Bolliger (15+9=24).

Myös rajapyykkejä on puhkaistavissa. Sekä Eemeli Salin että Henri Johansson ovat pinnan päässä 60 pisteen rajasta. Justus Kainulainen taas on kahden pisteen päässä 50 pisteestä. SPV:n Joni-Arttu Sieppi tarvitsee yhden maalin 30 osuman ylittämiseen, Peter Kotilainen ja Joona Rantala kaksi.

Isompia rajapyykkejä on Janne Lammisen ja Valtteri Kainulaisen kiikarissa. Lamminen on pisteen päässä 300 runkosarjan pisteen rajasta. Tamperelaisesta tulisi yhdellä pisteellä liigahistorian ensimmäinen 300 pinnaa takonut puolustaja runkosarjassa. Kainulainen taas siirtyy seuraavalla osumallaan 200 maalin kerhoon. Lauantai tulee olemaan juhlapäivä myös Oilersin Ilari Talvitielle, mikäli kokenut pelaaja nähdään Happee-ottelussa. Runkosarjan päätöspeli on Talvitien uran 300.

Päätöskierroksen ottelut (kaikki alkavat kello 17)
EräViikingit – SPV
Happee – Oilers
Jymy – Welhot
LASB – Indians
Nokian KrP – Steelers
OLS – TPS
Tiikerit – Classic

EDIT: Jarno Mäkinen lisätty jutun kohtaan, jossa kerrotaan puolustajien pistepörssin tiukasta tilanteesta. 26.2.2021 klo 12.42.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira