Nurmon Jymyn ensimmäinen liigakausi muutamaan vuosikymmeneen päättyi lopulta onnellisesti. Jymy kaatoi playouteissa Steelersin voitoin 3-2 ja jatkaa F-liigassa kaudella 2021-22.
Päävalmentaja Jarmo Eteläahon ryhmä ehti kokea melko vaiherikkaan kauden. Runkosarjan toiseksi viimeinen sija johti karsintoihin, jotka joukkue suoritti lopulta hyvin tiukassa paikassa. Ottelut olivat erittäin tasaisia ja viimeinenkin peli päättyi Jymyn 4-3-voittoon.
– Kyllähän se on tietysti helpotus ja tuli siitä myös tietynlainen onnistumisen olokin lopulta. Tämä oli kuitenkin minimitavoite, sillä meillä oli kovat tavoitteet kuten kuuluukin. Nyt ainakin tiedetään, että liigapolulla pitää elää vähän pienemmin askelin, Eteläaho aloitti ja lisäsi.
– Kausi oli kuitenkin nousujohteinen ja paransimme loppua kohden.
Alkuvuodesta moni hieroi silmiään, kun Happee möyhensi Jymyä 21-5 tammikuun puolivälissä. Jymyn kannalta tilanne rupesi näyttämään siltä, että viimeinen sija ja suora putoaminen on mahdollisesti edessä.
Loppukaudesta Jymy voitti kuitenkin yllättäen pudotuspeleihin yltäneen LASBin ja karsintapaikka alkoi näyttämään selvältä. Päätöskierroksella päävastus Welhot kaatui vielä lukemin 15-11.
– Kaiken pohja oli siinä, että jatkoimme hyvää arkityötä, vaikka meillä oli hankalia jaksoja kauden aikana. Usko säilyi. Happee-tappion jälkeen moni asia muuttui myös asennepuolella. Vähän muokkasimme myös puolustuspelaamista sen jälkeen.
– Siinä oli ollut sitäkin ongelmaa, että meillä ei ollut oikein kiinteitä viisikoita ja saimme asian paremmalle tolalle. Osa pelaajista oli loukkaantuneita ja osa armeijassa.
– Saimme lisää itseluottamusta paikallispelistä, jossa kuitenkin hävisimme maalilla SPV:lle. OLS:aa vastaan kohtalo oli sama. Voitettuamme LASBin ja Welhot vielä runkosarjan lopussa pystyimme lähtemään playouteihin paremmassa vireessä, Eteläaho pohti.
Mitä tapahtui joulun alla?
Happee-rökäletappion jälkeen Ilkka-Pohjalainen julkaisi artikkelin, jossa kerrottiin joukkueen vaikeuksista. Artikkelista sai myös kuvan, että Eteläaho olisi ilmoittanut seuran johtoportaalle ennen joulua, että voi jättää pestinsä jos ei ole luottamuksen arvoinen.
– Kyllä tässä asiassa oli kyse väärinkäsityksestä. Monesti ajatellaan, että nämä urheiluseurat ovat isoja ja hienoja organisaatioita, mutta se ei vastaa todellisuutta. En ollut kuitenkaan pakenemmassa mihinkään.
– Minulla on erityinen side seuraan jossa pelasin jo 20 vuotta sitten ja olen ollut kauan mukana erilaisissa rooleissa. Se kommenttini liittyi joulun alla käytyyn keskusteluun, joka oli eräänlainen seuran sisäinen pöydän puhdistus. Halusin vain ilmaista, että minäkään en ole koskematon tai kenenkään yläpuolella.
– Seuran ja pelaajiston taholta oltiin kuitenkin heti sitä mieltä, että minä jatkan valmentajana ja olin itse asiasta samaa mieltä jo ennakkoon, enkä halunnut jättää pestiä. Asiasta tuli isompi kuin mitä se oikeasti oli, Eteläaho selvensi.
Jatkatko Jymyn valmentajana?
– Sopimusta ei ole tällä hetkellä ensi kaudesta. Sanoin kuitenkin, että intoa olisi jatkaa. Koen, että kehityimme viime kaudella ja olisi kiva nähdä kuinka tarina jatkuu. Todennäköisesti jatkan pestissä, Eteläaho avaa varoen.
Kahden liigajoukkueen Seinäjoki
Eteläisellä Pohjanmaalla on ollut tällä kaudella mielenkiintoinen tilanne. Aiemmin liigalippua on kantanut vain SPV, mutta nyt Seinäjoelta oli sarjassa peräti kaksi liigajoukkuetta.
Huhujen mukaan Jymy saattaa saada melko isojakin kaloja riveihinsä nimenomaan paikallisvastustajasta.
– Neuvotteluja käydään tällä hetkellä kaikkien potentiaalisten nimien kanssa. Ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa kertoa sellaisista sopimuksista, jotka koskisivat isompia nimiä muista seuroista.
– Kaksi joukkuetta tippuu ensi kaudella, joten sen perusteella on varmasti paikallaan hankkia lisää pelaajia, Eteläaho kommentoi varoen.
Riittääkö paikallinen materiaali kahteen laadukkaaseen liigajoukkueeseen?
– En voi kaverin puolesta kommentoida, mutta oma joukkue pyrkii olemaan niin hyvä kuin voi niillä resursseilla mitä on käytössä. Meidän pitää pystyä löytämään pelaajia koko maakunnasta. Tästä hyviä esimerkki oli esimerkiksi Didrik Lillas. Oli myös hienoa, että nuoret Eetu Puntanen, Viljami Järvikangas ja Matias Mäenpää palasivat meille ja onnistuivat liigassa.
– Vastaanotto meidän suhteen oli vähän kaksijakoinen, kun nousimme liigaan kabinettipäätöksellä. Hyvä, että säilytimme nyt paikkamme pelaamalla, sillä muuten olisi varmasti arvosteltu päätöstä vääränä, Eteläaho ruoti.
Ensi kausi on toistaiseksi viimeinen kun pelataan 14 joukkueen liiganaka. Ensi kaudella tippuu suoraan kaksi joukkuetta, joten kaudella 2022-23 F-liigassa pelaa 12 joukkuetta. Runkosarjan toiseksi viimeiselle joukkueelle se tuo lisäjännitystä.
– Kyllä se tuo lisää haasteita. Ensi kaudella on oltava parempia, eikä pelkkä hyvä loppukausi riitä. Viime kauden parannus antaa kuitenkin uskoa, Eteläaho kommentoi.
Salibandypodcast KalloCastissa tuottaja Reeo Tiiainen on muistellut omia pelivuosiaan parinkymmenen vuoden takaa. Nurmosta on jäänyt eritoten mieleen se, että paikallisjoukkuetta vastaan paras tapa ottaa alkulämpö oli istua hallin lämpimässä saunassa.
Herääkin kysymys, onko Jymy päässyt toteuttamaan samaa legendaarista lämmittelymetodia?
– Jos Reeo on tosiaan päässyt sinne viimeiseen koppiin, jossa on punttisali niin sieltä on päässyt saunaankin. En ole tätä tapahtumaa nähnyt. Kyseessä on kuitenkin täysin mahdollinen asia.
– Jymyn repertuaariin tällainen lämmittely ei kuitenkaan kuulu, Eteläaho vakuutti.