Läpimurtokauttaan pelaava Alpo Laitila, 18, löytää Classicin tekemisestä kaksi selkeää kehityskohdetta: ”Se on tuottanut meille vaikeuksia”

Rahtusen Juha Kivilehtoa pidemmällä hiustyylillä varustettu Alpo Laitila pääsi tiistai-iltana tuulettamaan uransa ensimmäistä pudotuspelimaalia. Kuva: Esa Takalo

Rahtusen Juha Kivilehtoa pidemmällä hiustyylillä varustettu Alpo Laitila pääsi tiistai-iltana tuulettamaan uransa ensimmäistä pudotuspelimaalia. Kuva: Esa Takalo

Alpo Laitila pelaa läpimurtokautta Classicissa. 18-vuotias hyökkääjä pääsi avasi kaksi ensimmäistä LASB-ottelua penkiltä, mutta pääsi pelaavaan kokoonpanoon kolmannessa pelissä. Tuloksena oli heti uran ensimmäinen pudotuspelimaali.

– Kyllähän se hyvältä maistui. Hienoja pelejä, joita on kiva että päästä pelaamaan. Ihan hyvin meni omalta osalta. Sain harhasyötön katkaistua ja tehtyä siitä maalin, Classic-hyökkääjä kuvailee Pääkallolle.

Laitila debytoi liigassa jo viime kaudella, mutta vastuu jäi vähäiseksi. Myös syksyllä peliaika oli kortilla. Tämän vuoden puolella nuorukainen on kuitenkin ottanut ruutua Classicin kivikovasta ryhmästä. Vastuu on jopa vähän yllättänyt, hän sanoo.

– ErVi-pelissä (30.1.) pääsin ekaa kertaa kunnolla pelaamaan, kun (Nico) Salo loukkaantui heti alussa. Sen jälkeen pääsin 5-6 peliä pelaamaan ihan kokonaan. Niissä on sattunut kulkemaan ihan hyvin.

Vuonna 2002 syntynyt Laitila lukeutuu ikäluokkansa kovimpiin talentteihin. Liigakentillä nuorukainen on säväyttänyt etenkin pelirohkeudellaan. Hän ei haahuile pelin ulkopuolella, vaan on koko ajan ytimessä ja viihtyy paljon pallossa.

Classicin kilpailutilanne on kuitenkin julmetun kova. Kolmannessa pelissä muun muassa Aaro Helin avasi penkiltä. Kevään henkilökohtaisia tavoitteita pohtiessa Laitila toteaa, että tarkoitus on pelata niin hyvin, että vastuuta tulee jatkossakin.

Classicin kova kilpailutilanne herättää toisinaan myös keskustelua siitä, kannattaisiko nuorten pelaajien lähteä vastuun perässä muualle. Dynastian ovet ovat kuitenkin heiluneet maltillisesti ja omat pojat ovat pysyneet Familyssä.

– Mun mielestä sen takia, että Classicissa saa niin hyvät olosuhteet, harjoitteluun ja muuhun. Treeneissä pääsee vääntämään huippupelaajien kanssa, mikä kehittää väistämättä, Laitila vastaa kysymykseen, miksi nuorten kannattaa pysyä Classicissa.

Henkeä päälle

Classic oli omalla tasollaan syksyllä ja taputteli runkosarjan voiton hyvissä ajoin. Alkuvuosi oli kuitenkin haastava. Joukkue hävisi cupin välierässä Nokian KrP:lle ja pudotti liigakentillä pisteitä muun muassa Steelersille ja OLS:lle. Runkosarja päättyi jatkoaikatappioon Tiikereille.

Kysyttäessä Laitilalta, miksi alkuvuosi oli – Classicin mittareilla – haastava, hän pohtii hetken ja vastaa.

– Voi olla, että on ollut pientä hengen puutetta, jos vastustaja on päässyt johtoasemaan. Päät ovat välillä painuneet ja vastustajat ovat saaneet henkeä. Tiikerit, Steelers ja LASB:kin ovat pelanneet meitä vastaan bussi parkkiin -peliä. Se on tuottanut meille vaikeuksia ja siihen pitää keksiä lisää lääkkeitä.

Tilastojen valossa Classicin tekeminen omassa päässä on ottanut takapakkia. Kolmella edellisellä kaudella alle sata maalia runkosarjassa päästänyt tamperelaisryhmä yllätettiin tällä kaudella peräti 126 kertaa.

Etenkin Jussi Pihan johtama kakkoskenttä – jossa myös Laitila on pelannut – on ollut ongelmissa puolustuspäässä. LASB on tehnyt kolmessa puolivälieräpelissä kahdeksan maalia tasakentällisin. Classicin kakkoskentällinen on päästänyt niistä peräti kuusi.

– Se voi johtua monista asioista. Välillä ihan sattumastakin. Siinä on tullut ehkä liikaa vastahyökkäyksiä ja myös puolustuspäässä on ollut aika ajoin ongelmia.

Kun katsetta suunnataan eteenpäin ja pidemmälle, tämän kevään pudotuspeleihin, Classic-lupaus tunnistaa kaksi selkeää kehityskohdetta.

– Ollaan aika paljon puhuttu, että löydettäisiin oikea henki, eikä lannistuttaisi vaikka kaveri pääsisi johtoon.

– Myös puolustuspeliä ollaan käyty läpi, että kaveri ei saisi ylimääräisiä paikkoja. Pleijareissa puolustuspelillä on kuitenkin yleensä iso merkitys.