Liigat

Pääkalloennakko: Laukkaako naisten finaaliin suosikki Klaukkalasta vai musta hevonen Tampereelta?

02.04.
2021
Liigat

Elina Kujala (vas.), Karoliina Kujala ja Jaana Lirkki kuuluvat SB-Pron kokeneeseen kaartiin. Kuva: Ari Arola

Viime vuosikymmenellä SB-Pron ja Classicin kohtaaminen naisten liigan pudotuspeleissä tarkoitti yleensä finaalivaihetta. Nyt nurmijärveläiset saavat nuorentuneen tamperelaisjoukkueen haastajaksi välierissä.

Lähtökohdat:

SB-Pro on kasvanut naisten salibandyn kestomenestyjäksi. Joukkueen runko on säilynyt pitkään samana, ja kun osa muista naisten liigajoukkueista on nuorentunut rajusti, nurmijärveläisten riveissä on säilynyt myös rutkasti kokemusta muun muassa Kujalan kaksosten Karoliinan ja Elinan (-87), Jaana Lirkin (-90) sekä Hietamäen kaksosten Lauran ja Mirjan (-91) mukana.

Menestynyt seura on myös onnistunut houkuttelemaan riveihinsä nuoria talentteja, kuten Meri-Helmi Höynälän ja Aada Isometsän.

SB-Pro lähti kauteen kenties suurimpana mestarisuosikkina. Se vei niukasti nimiinsä sekä runkosarjan että myös sijoitussarjan, mutta peli ei ole loksahtanut vielä kaikilta osin niihin uomiinsa, jota on odotettu.

Myös puolivälierät olivat vaikeat, kun tiukan playoff-karsinnan kautta vauhtia hakenut TPS pakotti Pron kerran jatkoajalle ja ratkaisevassa kolmannessa pelissä rangaistuslaukauskisaan asti. SB-Pro voitti kaikki kolme ottelua yhden maalin erolla ja vei sarjan 3-0, mutta nyt vastus kovenee.

Aki Vilander on nurmijärveläisjoukkueen päävalmentaja nyt toista ja viimeistä kautta. Hänelle paluu Turkuun ilman kultamitalia olisi iso pettymys. SB-Pron seuratyön jatkuvuudesta kertoo, että Vilanderin työtä vastuuluotsina jatkaa valmennusryhmästä tuttu Sami Saarikoski.

Classic joutui pakollisen mutta luonnollisen nuorennusleikkauksen eteen kolme vuotta sitten, kun niin sanotusta kultaisesta sukupolvesta muun muassa maajoukkuenaiset Nina Rantanen (o.s. Rantala), Katri Luomaniemi sekä Alangon siskokset Eliisa ja Ella lopettivat kerralla liigatasolla.

”Uudistuneen” Classicin ensimmäinen kausi toi kahdeksannen sijan ja pudotuspeleissä PSS:ssä vastaan yhden otteluvoiton. Viime kaudella joukkue petrasi sijoitusta viidenneksi, mikä oli runkosarjasijoitus myös tällä kaudella.

Juuri päättyneissä puolivälierissä Classic esitti kuitenkin kovan tempun kaatamalla turkulaisen FBC Loiston viidessä ottelussa voitoin 3-2. Loiston päälle oli asetettu pudotuspelejä ajatellen mahdollista mustan hevosen viittaa: turkulaisjoukkue voitti jo Suomen cupin ja finaalissa juuri SB-Pron. Nyt tuon haastajan aseman saa ottaa Classic.

Entiset maajoukkuepelaajat Pekka Nieminen ja Katri Luomaniemi valmentavat Classicia. Kuva: Esa Takalo

Runkosarjassa joukkueet voittivat keskinäisissä kohtaamisissa omat kotiottelunsa selvästi, SB-Pro kahdesti ja Classic kerran. Toinen ottelu Nurmijärvellä oli samalla myös cupin välierä.

Nuorista pelaajista puhutaan paljon, mutta TPS-sarjassa SB-Prosta erottuivat tutut kokeneet nimet.

Classicissa isossa roolissa on Alisa Pöllänen, jonka henkilökohtainen ratkaisukyky on joukkueelle iso voimavara. Paljon kokenut, mutta myös loukkaantumisista kärsinyt Kristiina Kauppila osoitti Loisto-sarjassa vahvuutensa, mikä on Classicille arvokasta.

Joukkueiden peluutus eroaa toisistaan. SB-Pro luottaa kolmen melko tasaisen vahvan kentällisen jyräämiseen, kun taas Classic peluuttaa pääosin vain kahta kentällistä. Usein tamperelaisten pöytäkirjasta ei edes löydy täyttä pelaajalistaa. Tämän luulisi kääntyvän SB-Pron eduksi, mitä pidemmälle sarja etenee, mutta toisaalta Classic on tottunut pelaamaan näin.

Knopit:

2000-luvun toinen vuosikymmen oli suomalaisessa naissalibandyssa Classicin ja SB-Pron hallintaa. Seurat kohtasivat finaalissa keväästä 2010 alkaen kaikkiaan seitsemän kertaa, joista viimeisin oli vuoden 2018 Superfinaali.

Näinä kertoina SB-Pro vei Classicin nenän edestä mestaruuden kahdesti: 2014, jolloin se onnistui katkaisemaan tamperelaisten kuuden mestaruuden putken sekä juuri vuonna 2018, johon päättyi monen Classicin maajoukkuepelaajan peliura.

Kaikkiaan Classicilla on naisissa 16 SM-mitalia, joista yhdeksän kultaa. SB-Pron mitalimäärä on kymmenen – kolme niistä on mestaruuksia.

Taistelupari:

Elina Kujala, SB-Pro – Alisa Pöllänen, Classic

Kun välieriä ratkotaan, katseet kääntyvät ykköstähtiin. Nämä pelaajat ovat tottuneet ottamaan ratkaisijan roolin silloin, kun tarvitaan. Kujalan painolastia keventää hieman se, että lähtökohtaisesti SB-Prossa takana on enemmän tulivoimaa leveämmällä rintamalla. Pölläsen kyvystä nousta esiin kertoo taas, että hän ratkaisi runkosarjassa kolme ottelua Classicille jatkoajalla ja yhden rankkarikisassa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

15.10.2020 SB-Pro – Classic 8-3
5.11.2020 Classic – SB-Pro 7-3
19.1.2021 SB-Pro – Classic 8-2 (tuplapanos: liiga ja Suomen cup)

Näin pelataan:

La 3.4.2021 klo 17.00 SB-Pro – Classic , Arkadia Halli
Ma 5.4.2021 klo 14.00 Classic – SB-Pro, Ideapark
Ke 7.4.2021 klo 18.30 SB-Pro – Classic, Arkadia Halli
Tarvittaessa: La 10.4.2021 klo 14.00 Classic – SB-Pro , Tampere Areena
Tarvittaessa: Su 11.4.2021 klo 17.00 SB-Pro – Classic, Arkadia Halli

Ottelut näkyvät Ruutu+-palvelussa.

Kumpi voittaa?

Classic ei ole SB-Prolle pelkkä välipala purtavaksi. Moni tamperelaispelaaja on nyt ensimmäistä kertaa urallaan liigan välierissä, mutta toisaalta joukkueessa on kokemusta näistä peleistä vielä sekä kentän puolella että penkin takana. SB-Pro on kuitenkin niin kovissa liemissä keitetty ja rutinoitunut joukkue, ettei se anna itseään tulla yllätetyksi. Pro finaaliin voitoin 3-1.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi