Pääkalloennakko: Uiskenteleeko ankkalauma Porvoonjokea pitkin historian lehdille?

Elli Kylmäluoma on Rankkojen Ankkojen kapteeni. Kuva: Ari Arola

Elli Kylmäluoma on Rankkojen Ankkojen kapteeni. Kuva: Ari Arola

SSRA eli Rankat Ankat on ollut naisten F-liigakauden yllättäjä. Sillä on arvokas kotietu välierissä Porvoon Salibandyseuraa vastaan. Luvassa on tiukka sarja.

Lähtökohdat:

Rankat Ankat oli napata ylemmän sijoitussarjan voiton SB-Pron nenän edestä, mutta oululaiset jäivät nuolemaan näppejään kalkkiviivoilla. Tarjolla olisi ollut kotietu kevään loppuun asti, mutta sijoitussarjan kakkosija takasi oululaisille kuitenkin kotiedun välieriin. Tiukassa ottelusarjassa Porvoon Salibandyseuraa vastaan se on iso arvo.

Molempien joukkueiden piti pelata puolivälierissä neljä ottelua edetäkseen semifinaalein. SSRA kukisti 3-1-voitoin EräViikingit, PSS taas Kooveen. Molemmat hävisivät sarjan toisen ottelun vieraissa, mutta paransivat juoksuaan loppua kohden eivätkä lopulta jättäneet haastajille juuri sanansijaa.

Ankat on ollut ennakko-oletuksiin nähden liigakauden suurin yllättäjä. Toisaalta yllättäjästä puhuminen alkaa tässä vaiheessa olla jo vähän menneen talven lumia, sillä oululaisten peli on ollut läpi kauden niin tasaisen vahvaa.

SSRA on ilahduttanut erityisesti hyökkäyspelillään. Se mätti runko- ja sijoitussarjoissa joukkueista eniten maaleja, ja Hanna Niemelä voitti pistepörssin selvällä marginaalilla. Ankoilla on ratkaisuvoimaa leveällä rintamalla, kun hyökkäyspään onnistujia ovat olleet myös muiden muassa Jonna Virkkunen, Sanni Uimarihuhta ja Liinu Koivisto. Kesken kauden naftaliinista kokoonpanoon kaivetut kokeneet Emmi Niemelä ja Sanna Risteli ovat myös arvokas lisä nimenomaan pudotuspelejä ajatellen.

Jos on erottunut SSRA hyökkäyksellään, niin PSS on tehnyt sen perinteisesti puolustamisellaan. Porvoolaiset päästivät runkosarjassa kaikista vähiten maaleja.

PSS haluaa Porvooseen puuttuvan mestaruuden. Kuva: Jarmo Koskela

PSS:n hyökkäysaseista terävämpiä ovat juonikas Ella Sundström sekä Holmbergin sisarukset Fanny ja Ella, joka oli puolivälierien tehonainen (8+1) ja valittiin F-liigan naisten maaliskuun pelaajaksi.

Kun joukkueiden kauden keskinäisten kohtaamisten lopputuloksia katsoo, tarjolla voi olla mitä vain tiukoista jalkapallolukemista vähän venyneeseen tenniserään. Todennäköisempää kuitenkin on, että välierissä tarkkuus voittaa ja luukut lyödään kiinni. PSS:n tiukka ja organisoitu puolustuspelistä voi olla myös ase, jolla PSS hyydyttää hyökkäysvoimaisen pohjoistuulen välierissä.

Knopit:

Rankoilla Ankoilla olisi mahdollisuus tehdä historiaa ja olla liigasalibandyssa pohjoisin finalisti. OLS on aiemmin ollut naisten välierissä, muttei kyennyt murtautumaan loppuotteluun asti. Ainoa pohjoiseen tullut naisten mitali on OLS:n kevään 2013 SM-pronssi.

PSS on pitkään menestynyt hyvin tyttöjen sarjoissa, mutta naisten tasolla mestaruus on kiertänyt Porvoota, vaikka kyseessä on vakiintunut liigaseura: siitä kertoo myös maratontaulukon kuudes sija. PSS on pelannut naisten finaaleissa 2008 ja 2019, mutta jäänyt hopealle. Pronssia PSS on saavuttanut niin ikään kahdesti, 2007 ja 2017.

Taistelupari:

Flavia Rentsch, SSRA – Arla Salo, PSS

Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä suuremmaksi nousee maalivahtien rooli – varsinkin, jos ja kun maalimäärät otteluissa pienenevät.

Toista kautta Ankkojen maalissa pelaava sveitsiläinen Rentsch on ollut hyvä löytö. Hän on F-liigaan hyvä maalivahti, jonka rauhallinen pelityyli pitää, vaikka SSRA:n rohkeassa pelityylissä tilanteita aukeaa välillä omaankin päähän. Salo on puolestaan jo nuorena liigaan murtautunut maalivahti, joka on hakenut otteisiinsa tasaisuutta. Se kumpi näistä kahdesta vie maalivahtien välisen taiston, on vahvoilla auttamaan myös joukkuettaan kohti finaaleja.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

26.9.2020 SSRA – PSS 0-8
1.11.2020 PSS – SSRA 2-3 ja.
23.1.2021SSRA – PSS 2-1
27.2.2021 SSRA – PSS 7-5
6.3.2021 PSS – SSRA 7-3

Näin pelataan:

La 3.4.2021 17:00 SSRA – PSS, Kastelli
Ma 5.4.2021 17:00 PSS – SSRA, Porvoo SBH
Ke 7.4.2021 18:30 SSRA – PSS, Kastelli
Tarvittaessa: 10.4.2021 17:00 PSS – SSRA, Porvoo SBH
Tarvittaessa: 11.4.2021 18:00 SSRA – PSS, Kastelli

Ottelut näkyvät Ruutu+-palvelussa.

Kumpi voittaa?

Tarjolla on kutkuttavan tasaisia otteluita ja paljon kilometrejä halki kevääseen heräilevän Suomen. Tässä otteluparissa on aineksia myös tunteiden räiskymiseen. Penkkien takana on valmentajia, jotka hallitsevat tarvittaessa myös psyykkaamisen.

Molemmille joukkueille finaalipaikka on iso unelma, mutta tässä vaiheessa myös kristallinkirkas tavoite. Kotietu on lopulta valttia: SSRA loppuotteluihin voitoin 3-2.