Joona Rantala on noussut viime vuosina todelliseksi jatkoaikasankariksi: ”En olisi ajatellut, että oma osuus olisi noinkin paljon”

Joona Rantala on ratkaissut KrP:n molemmat ottelut. Kuva: Esa Takalo

Joona Rantala on ratkaissut KrP:n molemmat ottelut. Kuva: Esa Takalo

Nokian KrP on voittanut kauden kaksi ensimmäistä otteluaan jatkoajalla. Molemmat on ratkaissut Joona Rantala.

Kurkistus KrP:n viime vuosien jatkoaikahistoriaan kertoo, että Rantala on ollut iskuissa 60 minuutin jälkeen. Kolme viime kautta (ml. cupin ottelut) ja tämän kauden kaksi ensimmäistä ottelua huomioiden KrP on voittanut kymmenen kertaa jatkoajalla. Viidesti, eli puolilla kerroista voittomaali on syntynyt Rantalan lavasta.

Voittomaalien päälle hän on kirjauttanut syöttöpisteet kolmeen jatkoajalla syntyneeseen osumaan. Toisin sanoen Rantala on ollut osallisena 80 prosentista KrP:n jatkoaikamaaleista viimeisen reilun kolmen vuoden aikana.

– Tuo on kyllä mairitteleva tilasto. En olisi ajatellut, että oma osuus olisi noinkin paljon, hyökkääjä sanoo kuullessaan luvuista.

Miksi Rantala sitten on niin hyvä jatkoaikapelaaja? Hän pohtii kysymystä hetken ja arvelee, että halu ratkaista nousee jatkoajalla vielä pykälän kovemmaksi.

– Siinä kun on sankarin viitta tarjolla, niin huomaan itsestäni, että siitä tulee pieni lisäbuusti. Maanantaina (Happeeta vastaan) oli hirveä halu ratkoa jatkoajalla. Penkilläkin moni liekitti, että ei tarvi varmaan edes pelata, kun Joona laittaa pallon bussiin. Siitä sain vielä lisää buustia.

– Laitureille ne paikat yleensä tulevat muutenkin. Esimerkiksi se jatkoaikamaali Jymyä vastaan, pääsin yksin läpi veskaria vastaan, Rantala lisää.

15 päästettyä maalia on liikaa

Vaikka KrP on voittanut molemmat ottelunsa, peli on ollut kaukana priimasta. Häntäpäähän arvioitua Jymyä vastaan KrP ei johtanut kertaakaan ja oli toisen erän alussa kolme maalia perässä. Happeeta vastaan takamatka oli pahimmillaan neljä maalia.

– Pelissä on paljon tekemistä. Etenkin pelin läpiviennissä on ollut isoja haasteita. Meillä on ollut otteluiden sisällä vahvoja jaksoja ja loput ovat olleet hyviä, mutta perustekeminen ei ole vielä niin hyvällä tasolla, Rantala arvioi.

Yksi osa-alue, jossa riittää rutkasti parannettavaa on puolustuspeli. Jymy yllätti Näätälauman kahdeksan kertaa, Happee seitsemän. Ykkösvahti Miro Tuomala on ollut poissa, mutta omissa on silti kolissut turhan usein.

– Jossain on selkeä vika, 15 maalia on liikaa. Aika helppoja maaleja on tullut, kun vastustaja on puhkonut karvauksen ja lyönyt takikselta tyhjiin. Ne pitäisi saada pois heti alkuunsa. Järjestäytyneistä hyökkäyksistä on kuitenkin vaikea saada maaleja.

Ruotiessaan kahden avauspelin haasteita Rantala nostaa esiin Tuomalan ja kapteeni Vili Liposen poissaolot.

– He ovat isoja persoonia, joiden poissaollessa kopissa on ollut johtajuusongelmaa. Muiden täytyy stepata ylöspäin. Muitakin johtajia on, mutta muiden pitää herätä siihen, että kaksi isoa johtajaa on poissa kopista. Happee-pelissä saatiin sitä jo toimimaan.

Oilersia vastaan alku on korostetun tärkeä

Perjantai-iltana KrP matkaa viime kauden hopeajoukkue Oilersin vieraaksi Espooseen. Vaikka Tapiolan urheiluhallia on pehmustettu, haaste on kova. Viime kaudella, tammikuun lopun runkosarjakohtaamisessa KrP oli helisemässä Oilersin vahvan täsmäprässin alla ja hävisi 8–3. Rantala näkeekin, että Näätien pitää onnistua juuri niissä asioissa, mitkä ovat kahdessa ensimmäisessä pelissä sakanneet.

– Pelin läpiviennin pitää olla hyvä. Varsinkin karvauksessa ja puolustuspelissä pitää onnistua. Pitää olla valmius kyykkiä ja tehdä hyvää duunia omassa päässä.

Ennakkoon ajateltuna juuri ottelun alku tulee olemaan tärkeä. Oilers oli viime kaudella vahva otteluiden aluissa ja on jatkanut samaa trendiä tällä kaudella. Se on voittanut kaikki kolme pelaamaansa avauserää, maalieron ollessa 11–6. KrP:n avauskaksikymppisten tarina taas on päinvastainen. Näädät ovat hävinneet molemmat avauseränsä yhteismaalein 3–7.

– Mitä olen itse miettinyt ja mitä ollaan muutamien pelaajien kanssa puhuttu, niin alku tulee olemaan tosi, tosi tärkeä. Oilers tulee alkuun todennäköisesti kovalla prässillä. Siihen pitää olla valmis ja päästä prässin alta pois. Uskon kuitenkin, että mitä pidemmälle peli menee, sitä vahvemmilla ollaan.

Espoossa KrP kaipaa luonnollisesti tehoja hyvässä vireessä olevalta ykköskentältään. Rantalan kahden ottelun pistesaalis on 2+3. Viime vuodet nokialaisten tuplapaitaa ovat kantaneet Rantala ja Henri Johansson. Alkukaudesta siihen on kuitenkin tarrannut puolustajana operoiva Miska Mäkinen (3+2). Viisikon teholukema näyttää kahden ottelun jälkeen lukemaa +6.

– (Joni) Henttonen sen tuplapaidan tulee todennäköisesti nappaamaan. Uusi valmentaja (Janne) Kainulainen on sanonut Henttoselle, että pitää aktivioitua hyökkäyssuuntaan ja se näyttää tuottavan tulosta, Rantala naurahtaa kysyttäessä ykköskentän pistekilvasta.

Sitten 22-vuotias pistelinko vakavoituu ja kertoo, ettei pörssikisasta ole ollut puhetta.

– Se mistä on puhuttu, on plusmiinus-tilasto ja etenkin ne miinus-merkinnät pitää saada pois. Taitoa ja hyökkäysvoimaa meillä on kyllä maalien tekemiseen. Pelin tasapaino kun saadaan kuntoon, niin ollaan keväälläkin vahvoilla.