Liigat

Pääkalloennakko: ”Vonkaleen” naarannut OLS osaa pelata pallolla – nyt sen pitäisi oppia taas puolustamaan

15.09.
2021
Liigat

Vahvistunut OLS hamuaa takaisin pudotuspeleihin. Kuva: Ari Arola

Siirtomarkkinoilla pitkästä aikaa voittanut OLS havittelee paluuta pudotuspeleihin viiden kuivan kauden jälkeen. Oululaiset avaavat F-liigakautensa sunnuntaina 19.9. Steelersin vieraana Hämeenlinnassa.

Lähtökohdat:
OLS:n viime kausi päättyi tutuissa merkeissä. Pudotuspelijuna karkasi hyvissä ajoin, eikä sarjapaikankaan puolesta tarvinnut jännittää. Oululaisia ei voi syyttää ainakaan tasaisuuden puutteesta. Viiden viime kauden sarjasijoitukset ovat 10, 10, 9, 10, 9.

Vaikka sijoitukset ovat pysyneet samoina, OLS on muuttunut matkan varrella. Jo Jani Lipsasen (2018-2020) aikana OLS otti askeleen aloitteellisempaan suuntaan, viime kaudella siitä tuli Harri Naumasen alaisuudessa selkeästi pallonhallintajoukkue. Samaa on odotettavissa tulevallakin kaudella. OLS pyrkii etenemään hallitusti ja tarjoamaan pallolliselle pelaajille syöttösuuntia. Joukkue malttaa kierrättää palloa ja tekee sen tarpeeksi nopealla rytmillä, jotta vastustaja joutuu liikkumaan. Se avaa tilaa muodon sisään.

Viime kaudella OLS:n pelissä oli lupaavia merkkejä. Se pystyi ottamaan aloitteen kovempia joukkueita vastaan ja tuottamaan maalipaikkoja pallonhallinnan kautta. Ongelmana oli kuitenkin ailahtelu pelien sisällä. Vahvoja jaksojaan OLS ei onnistunut hyödyntämään tarpeeksi tehokkaasti, kun taas heikot hetket olivat usein todella synkkiä.

Kehittynyt pallollinen peli antaa hyvän kivijalan, jonka päälle rakentaa, mutta puolustuspelin ongelmat OLS:n pitää pystyä korjaamaan, mikäli se mielii takaisin pudotuspeleihin. Viime kauden 179 päästettyä maalia on liikaa. Pudotuspelijoukkueista eniten päästi SPV, joka yllätettiin 141 kertaa. Puolustuspelissä oli rakenteellisia ongelmia. Välillä OLS näytti puolustavan miestä, välillä aluetta, välillä jotain tältä väliltä. OLS joutui liikaa 1v1-tilanteisiin, joiden häviöt siirtyivät tulostaululle.

Takavuosien uhrautuvaista puolustusmentaliteettiä pitäisikin saada takaisin. Myös fysiikkapuolella riittää kirittävää. Oman pään 1v1-tilanteet olivat viime kaudella ongelma, sillä OLS:lta puuttui kamppailuvoimaa.

Kokoonpano:
OLS on totuttu näkemään ottavana osapuolena siirtomarkkinoilla. Tänä kesänä se oli pitkästä aikaa plussan puolella, reippaasti vieläpä. Joni-Arttu Sieppi palasi Seinäjoelta, Olli Kinnunen Turusta. Lisäksi joukkue poimi liigasta pudonneista Welhoista maalivahti Roni Tuonosen sekä puolustajat Teemu Harlen ja Roni Väänäsen. Lähtijäpuolella ovat Sveitsiin suunnanneet Asla Veteläinen, Tuukka Kivioja ja Kalle Keskitalo. OLS-ikoni Niko Kvist lopetti pääsarjatasolla, toinen pitkän linjan OLS-pelaaja Mikko Saarnio siirtyi kaukalosta apuvalmentajaksi.

Tuonosen naaraaminen oli tärkeä kiinnitys, sillä maalivahtipelaaminen ei vakuuttanut viime kaudella. Joka kolmas maalia kohti ammuttu laukaus upposi verkon perukoille. Maaliahneen Siepin myötä tasapaksu materiaali saa kipeästi kaivattua kärkiosaamista ja selkeän johtavan pelaajan.

Jobinpostia tuli viime kaudella joukkueen ykköspelaajaksi kehittyneen Valte Karvosen ylikunnon myötä. Juonikkaan keskushyökkääjän paluuajankohta on täysin hämärän peitossa. Myös viime kaudella piste per peli -tahtia ennen polvivammaansa osunut Matias Tiira on alkusyksyn sivussa.

Siepin takana viime kaudeksi Ouluun palanneelta Juho Sorrilta on lupa odottaa pisteitä. Muilta osin rosteri on tasainen. Erikoisosaaminen on kuitenkin kortilla ja monia voisi luonnehtia ennemminkin yleispelaajiksi.

Kiinnostava pelaaja: Joni-Arttu Sieppi
Takaisin kotikonnuilleen Rovaniemelle muuttanut, mutta Luistinseuraan palannut ”Vonkale” on kovin värväys, mitä Oulussa on nähty sitten vuosituhannen alun, kun Jori Isomäki ja Johnny Ojala tulivat seuraan. Neljän SPV-kauden aikana 113 runkosarjamaalia latonut Sieppi tuo kaivattua maalintekovoimaa tehottomuudesta viime kaudella kärsineeseen ryhmään. Paineet ovat kovat, sillä 30-vuotiaasta laiturista odotetaan käänteentekevää pelaajaa. Muihin liigapaikkakuntiin nähden kaukaiseen Ouluun siirtyminen ja reissupelaaminen vielä kaukaisemmalta Rovaniemeltä tuo yhtälöön omat haasteensa.

Tähtipelaaja: Joni-Arttu Sieppi
Nouseva tähti: Aapo Rantaniemi
Päävalmentaja: Harri Naumanen

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Pääkallo.fi