Kurinpitodelegaatio käsitteli kolme tapausta – ja antoi kolme vapauttavaa tuomiota

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio käsitteli alkuviikosta kolme tapausta. Yhden miesten F-liigasta, yhden naisten F-liigasta ja yhden Divarista. Yhdessäkään tapauksessa pelaajille ei määrätty lisäsanktioita.

Nurmon Jymyä edustavan Viljami Järvikankaan tapaus tuli kurinpitokäsittelyyn puolustajan saatua punaisen kortin (PR0) lauantaina vierasottelussa OLS:aa vastaan.

Kurinpitodelegaatio perusteli päätöstään seuraavasti:

Kyseessä on pelinomainen tilanne, jossa Järvikangas pyrkii estämään vastustajaa pääsemästä palloon kiilaamalla tämän eteen tai ottamalla kontaktin. Järvikangas ei tilanteessa tee erityistä taklausliikettä, kiihdytä nopeuttaan tai nosta käsiään, joten tilanteen seuraus vaikuttaa pääosin tahattomalta. Järvikankaan pääasiallinen fokus on tilanteessa pallossa. Kinnusen peliasennon mataluus osumahetkellä pallontavoittelusta johtuen myötävaikuttaa osuman syntyyn.

Järvikankaan pelaaminen tilanteessa on kuitenkin varomatonta ja hän aiheuttaa omalla toiminnallaan osuman ja vaaratilanteen. Järvikangas on näin ollen syyllistynyt tilanteessa rikkeeseen, muttei lisärangaistuksia edellyttävään rikkeeseen.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Videotallenne tilanteesta:

Naisten F-liigassa kurinpitoon päätynyt tilanne tapahtui sunnuntaina Steelersin ja Helsinki Unitedin välillä pelatussa ottelussa. Tapaus, jossa rikkovana osapuolena oli Helsinki Unitedin Salla Palola ja tilanteessa loukkaantunut Steelersin Heli Haapalahti, tuli vireille Steelersin tekemän videotutkintapyynnön kautta.

Kurinpitodelegaatio perusteli päätöstään seuraavasti:

Helsinki Unitedin Salla Palolan ja Steelersin Heli Haapalahden välinen kontakti tapahtuu heti aloituksen jälkeen. Kiistapallossa olevat pelaajat kääntyvät pallon ympärillä ja aloituksessa oleva Haapalahti lähtee voitettuaan pallon kääntymään ensin kohti hyökkäyspäätä, mutta jatkaa sen jälkeen kiertoliikettään kohti laitaa. Palola tulee samalla laidasta kohti aloittajia. Haapalahti kääntyy aloituksen jälkeen kumarassa asennossa kohti Palolaa, jolloin he törmäävät. Palola on hieman kääntänyt vasenta kylkeään eteenpäin ja hänen olkapäänsä tai olkavartensa osuu Haapalahtea kasvoihin, jolloin Haapalahti loukkaantuu.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Palola ei ole välttämättä voinut ennakoida Haapalahden kääntyvää liikettä häntä kohti. Vaikka Palolan kontakti Haapalahteen on omiaan aiheuttamaan vaaratilanteen ottaen huomioon Palolan vartalon kääntämisen ja on johtanut Haapalahden loukkaantumiseen, katsomme että kontakti on suurelta osin johtunut Haapalahden suunnanmuutoksesta ja matalasta asennosta, pelaajien pituuserosta sekä Palolan lyhyestä reagointiajasta.

Kurinpitodelegaatio katsoo siten, että kyseessä ei ole sellainen salibandyn pelisääntöjen (617/2) mukainen raaka rikkomus, josta kuripitoelimen olisi määrättävä pelirangaistus.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Videotallenne tilanteesta:

Divarin Pirkat–Welhot ottelusta kurinpitoon päätynyt tilanne tuli vireille Welhojen tekemän videotutkintapyynnön myötä. Tilanteessa Pirkkain hyökkääjä Mika Salo jalka osui kovavauhtisen läpiajon päätteeksi Welhojen maalivahti Lauri Kunnapia olkapäähän ja pään seudulle.

Kurinpitodelegaatio perusteli päätöstään seuraavasti:

Salo ei pysty tilanteessa välttämään kontaktia tilanteen kovavauhtisuudesta ja osin myös Künnapin torjuntatyöskentelystä johtuen.

Salon liike tilanteessa on selkeästi maalista pois päin. Hänen liikkeensä suuntautuu maalivahdin alueen ohi, eikä hän pysty väistämään palloa torjumaan heittäytynyttä Künnapia kun tämä ajautuu torjunnan jälkeen Salon linjalle.

Kontakti on pääasiallisesti seurausta Salon kovasta vauhdista sekä Künnapin torjuntatyöskentelystä johtuvaa. Kurinpitodelegaatio ei kuitenkaan näe Salon syyllistyvän tapahtumassa raakaan rikkomukseen.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Videotallenne tilanteesta: