Liigat

Tommy Koponen ei sulattanut viiden minuutin jäähyä – ”Surullista, että näin hieno peli ratkeaa tuollaiseen”

09.01.
2022
Liigat

Tommy Koponen ei sulattanut Jukka-Pekka Pelto-Arvon saamaa viiden minuutin jäähyä. Molemmat kuvassa. Kuva: Anssi Koskinen

Toista perättäistä Cup-mestaruutta ja seurahistoriansa kolmatta tavoitellut SPV joutui pettymään jatkoajalle venyneessä finaalissa. Päävalmentaja Tommy Koposella oli painavaa sanottavaa jatkoajan alussa vihellettyyn isoon rangaistukseen.

Perjantaina oman välieräottelunsa näytöstyyliin O2-Jyväskylää vastaan hoitanut SPV valmistautui huolellisesti lauantain Cup-finaaliin. Koposen mukaan valmistautuminen sujui hyvin ja sitä oltiin harjoiteltu jo alkukaudella.

– Super Cupissa jo harjoiteltiin, että miten tullaan näihin otteluihin. Keskittyminen aloitettiin hotellilla ja tehtiin kaikki asiat huolellisesti. Tultiin kyllä hyvin peliin mielestäni kaikin puolin. Siinä mielessä suju hyvin, joten en muuttaisi kyllä mitään.

SPV vastasi ottelun avausmaaleista, kun Juuso Keskinen vei seinäjokelaiset kahden maalin johtoon avauskympin aikana. Joukkue siirtyi kahteen otteeseen kahden maalin karkumatkalle ja viime hetkille asti näytti siltä, että Cup-mestaruus matkustaisi toista vuotta putkeen Seinäjoelle.

– Vaikka alkuun tehtiin maaleja, niin kokonaisuudessaan tällä pelillä ajattelen, että erinomaista kun pystyttiin pelaamaan voitosta, mutta kyllä tuossa meille vähän sellainen jännitys tuli mukaan, eikä pelattu siten miten SPV pystyy. Se on tietenkin ihan älyttömän hienoa, että pojat näyttivät ennen kaikkea itsellensä, että pelataan aina voitosta näissä yksittäisissä peleissä, ihan ehdottomasti.

Koponen näki omiensa otteissa paljon parantamisen varaa, mutta jakoi kiitosta joukkueen puolustuspelaamiselle. Viimeisen minuutin tasoitusmaalia Koponen vielä luonnollisesti harmitteli.

– Pelillisesti aika paljon asioita, mitä pystyttäisiin pelaamaan paremmin. Ei saatu ihan sellaista peliä, mitä toivottiin, mutta pojat pääsevät näkemään nauhalta, niin tietää mitä tarkoitan. Puolustuspeli ja palloton pelaaminen oli tänään sen verran hyvää, että pelattiin se maalin peliksi. Siinä vajaa puoli minuuttia ennen loppua tuli virhe, joka olisi tietenkin ollut kiva jäädä tulematta.

Joukkueen nuorisokaartiin kuuluva Aaro Tammiranta peräänkuulutti lauantain välierän jälkeen suurta pohjalaista sydäntä. Sitä myöskin nähtiin ja päävalmentajan mukaan joukkueen ilme kentällä oli lauantaina todella hyvä.

– Pelattiin tänään hienolla asenteella ja suurella sydämellä kaikki tilanteet. Painotukset oli totta kai niissä pienissä pelillisissä asioissa. Ilme oli todella hyvä tänään, Koponen sanoitti pelin jälkeen.

Peli ratkesi Classicin Mikko Leikkasen viimeistelemään ylivoimamaaliin jatkoajan ensimmäisellä minuutilla. Tilanne, mistä SPV:n Jukka-Pekka Pelto-Arvolle tuomittiin jatkoajan alussa viisiminuuttinen herätti ottelun jälkeen keskustelua. Koponen otti tilanteeseen voimakkaasti kantaa.

– Olen ollut itse mukana, kun tuota maalivahdin sääntöä on mietitty. Erittäin huono vihellys tuomareilta. Harvoin otan kantaa, mutta aikanaan Seinäjoella loukkaantui maalivahdeista Kivimäen Julius, joka joutui tilanteen seurauksena leikkaukseen. Siitä lähti keskustelut liikkeelle ja olen ollut niissä kaikissa mukana.

– On erittäin harmillista huomata, kuinka vihkoon tuomarit tilanteen vihelsivät. Veskari tuli vaarallisesti ulos sieltä pikkualueelta. Jos noin paljon tulet ulos pikkualueelta, niin alat ilman muuta olemaan itse vaarassa. Ei (Jukka-Pekka) Pelto-Arvo voinut mitenkään nähdä suorassa pystysyötössä, että veska on tullut ulos siitä. Ihan hölmö tilanne!

Koponen oli ottelun jälkeen ehtinyt keskustelemaan jo tuomareiden sekä otteluvalvojan kanssa. Oikea tuomio hänen mukaansa olisi tilanteesta ollut vapari.

– Miten tuo olisi pitänyt sitten tulkita? Mä mietin itse keskustelun pohjalta, että oltaisiin voitu antaa vapari, mutta virhehän oli maalivahdin. On tosi surullista, että näin hieno peli ratkeaa tuollaiseen. Onhan tuo näin isoon peliin ihan kammottavan iso rangaistus. Erityisesti sen takia, että tästä säännöstä on paljon keskusteltu ja nyt se vihellettiin näin.

– Olen tuossa tuomareiden sekä otteluvalvojan kanssa ehtinyt keskustelemaan ja he varmasti katsovat nauhalta ja miettivät, mitä siinä tapahtui. Tuo meni erittäin huonosti. Jos tuollaisesta tilanteista vihelletään jäähyjä ja vitosia, niin mä lupaan nostaa tuosta erittäin ison keskustelun. Tilanne meni juuri siihen suuntaan, missä tahallinen ja tahaton erotetaan.

Joukkueen kokoonpano on kokenut nuorennusleikkauksen ja alkukausi on ollut SPV:lle haastava. F-liigassa joukkue majaillee seitsemäntenä ja käy kiivasta pudotuspelikamppailua. Koponen summaa kautta tähän mennessä.

– Syyskausi oli meille vaikeampi kuin oltaisiin haluttu sen olevan. Ollaan tässä saatu hommia koko ajan parempaan suuntaan ja totta kai Super Cupin voitto sieltä alkukaudelta oli hieno juttu. Tasainen suorittaminen runkosarjassa ja siellä sen pelin saaminen eteenpäin on vaatinut vähän enemmän töitä kuin uskoimmekaan. Kevätkausi on meille hieno mahdollisuus. Finaalissa kuitenkin varmasti näytettiin isolle yleisölle, että SPV pelaa aina pelissä voitosta.

Haastavan alkukauden vuoksi onnistumiset Cupin finaaliviikonlopussa olivat Koposen mukaan tervetullut lisä loppukautta ajatellen.

– Aina kun pelataan pokaalista, niin siellähän sitä aina mitataan, että onko joukkue valmis voittamaan. Sen verran voittamista tässä päässyt maistamaan, että se tässä isosti kiinnostaa ja miten homma tehdään sitä kohden. Ollaan pystytty joukkueena tulemaan sieltä koko ajan pienin askelin. Sitä on tarkoitus jatkaa ja ne voitot seuraavat sitä tekemistä.

Julius Mella
1/2 @LoistoCast -podcastista

Asemapaikka: Turku

Twitter: @juliusmella