Liigat

Naisten liigan sarjajärjestelmään ehdotetaan isoa remonttia – pääsarjaan 12 joukkuetta kaudelle 2023-24

18.02.
2022
Liigat

Naisten liigasta kaavaillaan 12 joukkueen sarjaa. Kuva: Juhani Järvenpää

F-liigan naisten sarjaan kaavaillaan muutoksia kaudelle 2023-24. Sarjajärjestelmätyöryhmän ehdotuksen pohjalta liigaan kaavaillaan 12 joukkueen pääsarjaa.

Tämän hetken tietojen valossa sen alle kaavaillaan ”naisten Divaria”, jossa olisi 10-12 joukkuetta valtakunnallisessa sarjassa. Naisten liigassa on ollut viime vuosina 8+8 joukkuetta tasolohkoilla. 1. divisioonassa joukkueita on ollut 10 joukkuetta, mutta se on ollut alueellinen sarja.

Naisten liigan runkosarja pelattaisiin tulevassa mallissa kaksinkertaisena, jolloin runkosarjan pituus olisi 22 ottelua.

– Ensimmäinen tavoite oli löytää sarjajärjestelmä, joka tukisi mahdollisimman hyvin F-liigan naisten sarjan kaupallista kehittymistä. Tähän vastaavat esimerkiksi nyt ehdotetun järjestelmän selkeys ja helppo seurattavuus. Myös joukkuemäärä tukee tätä, sillä 12 joukkueeseen mahtuu todennäköisesti useampi F-liigapaikkakunta ja näin valtakunnallinen levittyneisyys on parempi kuin pienemmällä joukkuemäärällä, työryhmän jäsen Kaarina Vuori kommentoi F-liigan sivuilla.

– Toinen tavoite oli, että sarjajärjestelmä antaa seuraorganisaatioille mahdollisimman hyvät mahdollisuudet vahvistua ja kehittyä. Tätä varten kuunneltiin tarkasti F-liigajoukkueiden kokemuksia nykyisen järjestelmän haasteista ja esiin nousi erityisesti, että uuden järjestelmän tulisi antaa joukkueille mahdollisimman hyvä rauha kehittää toimintaansa pitkäjänteisesti.

– Kolmas tavoite liittyi naisten sarjoihin laajemmin, sillä joukkuekyselyssä tuli ilmi, että on tarve lisätä valtakunnallisten, yksittäisinä otteluina pelattavien sarjojen joukkueiden määrää. Tällä hetkellä naisten puolella vain 16 F-liigan joukkuetta pelaa yksittäisiä pelejä, mutta kyselyssä jopa 35 joukkuetta kertoi tavoitteekseen lähivuosina pelata tällaisessa sarjassa. Tästä johtuen esityksessä tämä määrä nousee, kun F-liigassa ja uudessa Divarissa pelaisi yhteensä 22-24 joukkuetta eli 6-8 organisaatiota lisää.

Lue lisää perusteista täältä

Hallituksen vuonna 2021 asettamaan ja viime vuoden syyskuussa tehtävässään aloittaneeseen sarjajärjestelmätyöryhmään kuuluvat puheenjohtaja Kaarina Vuori (liittohallituksen vpj), jäseninään Jukka Kouvalainen (päävalmentaja, PSS, Porvoo), Perttu Kytöhonka (urheilujohtaja, Salibandyliiton kilpailuvaliokunnan jäsen, TPS, Turku) ja Panu Lappi (toiminnanjohtaja, Welhot, Kuopio). Sarjajärjestäjän puolelta eli Salibandyliitosta työryhmän sihteerinä on toiminut pääsarjapäällikkö Jani Holopainen.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen