Cupin finaalin kohutilanne aiheutti muutoksen – ”Aiempi koulutuslinjaus on ohjannut erotuomareita väärin”

Classicin maalivahti Oskar Sillanpää ja SPV:n Jukka-Pekka Pelto-Arvo olivat molemmat kentän pinnassa jatkoajalla tapahtuneen kontaktin jälkeen tammikuussa Suomen cupin finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

Classicin maalivahti Oskar Sillanpää ja SPV:n Jukka-Pekka Pelto-Arvo olivat molemmat kentän pinnassa jatkoajalla tapahtuneen kontaktin jälkeen tammikuussa Suomen cupin finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

Keskustelu maalivahteihin kohdistuneista kontakteista sai Salibandyliiton erotuomarivaliokunnan päivittämään ja tarkentamaan pääsarjojen erotuomarien ohjeistusta.

Erotuomarivaliokunnan tiedonannon mukaan kontaktien arvioinnissa otetaan huomioon maalivahdin positio kontaktin tapahtuessa eli onko maalivahti maalivahdin alueella vai jo sen ulkopuolella.

– Maalivahdin alueelle ei sääntöjen mukaan ole kenttäpelaajalla mitään asiaa, sen sijaan tullessaan maalivahdin alueen ulkopuolelle maalivahti asettaa myös itsensä alttiimmaksi pelinomaisille kontakteille, sanotaan ohjeistuksessa.

Pitkä, seikkaperäinen ja useilla videoesimerkeillä ryyditetty ohjeistus on kokonaisuudessaan luettavissa Salibandyliiton verkkosivuilta.

Erotuomarivaliokunnan mukaan ”hyökkäävän pelaajan pitää tiedostaa maalille suunnatessaan, että siellä on aina maalivahti, joka on torjuntatilanteissa matalassa ja melko stabiilissa asennossa, jolloin hän on kontaktin suhteen haavoittuvaisempi, eikä myöskään pysty kontakteja kovin helposti väistämään”.

Tilanteita arvioitaessa on otettava huomioon, pyrkiikö hyökkäävä pelaaja jollain tavoin välttämään/väistämään kontaktia tai vaikuttaako puolustava kenttäpelaaja hyökkäävän pelaajan liikesuuntaan tai väistämismahdollisuuteen jollain rikkeellä.

Tuulen suunta vaihtui valiokunnassa

Miesten Suomen cupin loppuottelussa tammikuussa SPV:n Jukka-Pekka Pelto-Arvo sai jatkoajalla viiden minuutin rangaistuksen kontaktistaan Classicin maalivahti Oskar Sillanpäähän. Seuranneen ylivoiman aikana Classic teki cup-mestaruuden ratkaisseen voittomaalin.

Tilanne puhutti paljon heti tuoreeltaan, ja jälkikäteen sitä kommentoivat useat entiset ja nykyiset huippuerotuomarit.

Cupin finaalin tilanne on erotuomarivaliokunnan ohjeistuksessa mukana kahdeksantena eli viimeisenä esimerkkitapauksena.

Kun keskustelu tilanteesta kuumeni tammikuussa, erotuomarivaliokunta otti tuolloin kannan, että ”erotuomarit toimivat tilanteessa koulutusohjeistuksien ja toteutuneiden kurinpitopäätösten perusteella tilanteessa oikein eli tulkitsivat tilanteessa olevan rikkeen, joka sanktioitiin”.

– Tällä lausunnolla haluttiin painottaa erotuomarijohdon vastuuta tilanteissa. Maalivahdin ja kenttäpelaajien väliset kontaktit ovat olleet pääsarjaerotuomareiden johtoryhmien koulutuksen keskiössä viimeisinä vuosina, erotuomarivaliokunta toteaa nyt tuoreimmassa ulostulossaan.

Nyt tuuli erotuomarivaliokunnassa on muuttunut, eikä Pelto-Arvon ja Sillanpään yhteentörmäystä tulkita rangaistavaksi, kuten tuoreessa ohjeistuksessa sanotaan:

Tilanteessa myöskään punainen  kenttäpelaaja (Pelto-Arvo, toim. huom.) ei tee pelisääntöjen vastaista rikettä, vaan punaisen kenttäpelaajan ja sinisen maalivahdin (Sillanpää, toim. huom.) osuminen toisiinsa on pelinomainen yhteentörmäys. Vaikka maalivahti saa pallon haltuunsa ja on täten pallollinen pelaaja hetkeä ennen törmäystä, kyseinen pallontavoittelutilanne on kuitenkin niin nopea ja samanaikainen, että punaisen joukkueen kenttäpelaaja ei havaitse eikä ehdi reagoimaan maalivahdin sivuttaisliikkeeseen pallon tavoittelussa.  

Vaikka ohjeistusta on päivitetty, erotuomarivaliokunta pesee kuitenkin tammikuun tilanteen osalta edelleen sekä omat että tilanteessa kentällä olleiden erotuomarien kädet.

– Erotuomarivaliokunnan kokousten käsittelyn jälkeen tässä esimerkkitilanteessa on todettu se, että aiempi koulutuslinjaus on erotuomarivaliokunnan mielestä ohjannut tässä esimerkkitapauksessa erotuomareita väärin. Uusi ohjeistus juuri tämän kaltaiseen videoesimerkkiin päivittää tilannetta, ja erotuomarivaliokunta haluaa korostaa, että pelissä tehdyt ratkaisut ovat olleet tuolloisen koulutuksen ja ohjeistuksen mukaisia.