Robottijalka-Jalon paluu varmistui pari tuntia ennen ottelua, piti kiinni lupauksestaan – ”Luulen, että sen kanssa mennään loppu-ura”

Vuoden pelitauon jälkeen paluu tuli Eero Jalolle äkkiä, mutta alla oli aiempaa parempi kuntoutus. Kuva: Esa Jokinen

Vuoden pelitauon jälkeen paluu tuli Eero Jalolle äkkiä, mutta alla oli aiempaa parempi kuntoutus. Kuva: Esa Jokinen

TPS-hyökkääjä Eero Jalo on kokenut viime vuosina kovia – ja tarkemmin sanottuna hänen oikea polvensa. Eturistiside katkesi keväällä 2020 kolmannessa puolivälieräottelussa, viime keväänä puolestaan ensimmäisessä välierässä.

Tällä kaudella Jalolta jäi väliin koko F-liigan runkosarja. Hänen oli tarkoitus tehdä paluu heti puolivälierien alussa, mutta sitä viivästytti koronatartunta.

– Sitten ei oikein kukaan tiedetty, milloin voisi alkaa pelaamaan. Sain lääkäriajan keskiviikolle, jolloin oli kolmas peli. Olin lääkärissä puoli viideltä ja hänen mukaansa voin mennä pelaamaan. Ajattelin että hittolainen, täytyy mennä, ettei Läntisen Tonin tarvitse lisenssiä hommata.

Läntinen on TPS:n apuvalmentaja, joka päätti oman pelaajauransa neljä vuotta sitten.

Kaksi tuntia ennen ottelun aloitusvihellystä peliluvan saanut Jalo iski kaksi maalia, kun kokoonpanovaikeuksien riivaama TPS voitti Happeen 3-2.

– Ainakin itse koin, että oli etu, ettei tarvinnut jännitellä. Meillä oli niin paljon poissaoloja, että ei ollut kuin voitettavaa. Sai mennä suhteelliseen paineettomasti. Kukaan ei varmaan odottanut minulta yhtään mitään.

Seuraavassa ottelussa Jalo nettosi pisteet 1+2, kun TPS kukisti Happeen Jyväskylässä 7-5.

Vuoden pelitauon jälkeen hän ei kuitenkaan urakoinut enää kolmatta peliä viiden päivän sisällä, vaan seurasi viidennen ottelun verkkarit päällä penkin päässä istuen. Jalon panosta ei nyt tarvittukaan, sillä TPS ratkaisi välieräpaikan otteluvoitoin 4-1.

Tuki tuo turvaa

Jalo myöntää, että viime keväänä tullut toinen vakava polvivamma noin vuoden sisällä veti mielen matalaksi ja mielessä olivat voimasanat. Hän kertoo, että toinen eturistisidekuntoutus tehtiin hieman eri tavalla.

– Fysioterapeutin kanssa tehtiin kuntoutusohjelmia ja mentiin parin-kolmen kuukauden sykleissä, joiden jälkeen katsottiin missä mennään. TPS:n fysiikkagurun Marja Valtasen kanssa painettiin oikeastaan joka päivä jotain treeniä arjessa. Välillä ehkä kiroiltiin toisille, välillä oli hauskaa, Jalo kertaa.

– Pakko myöntää, että toisen kuntoutuksen tein paremmin. Helpotti, kun tiesi, mitä se on. Ensimmäinen kerta oli hyppy tuntemattomaan. Toisella kerralla pystyi asennoitumaan mielessään, ja sitten alettiin töihin.

Jalon vasemmassa jalassa kentällä on erittäin vahva, ”robottijalaksi” kutsumansa tuki.

– Se tuo aika paljon turvaa. Toivottavasti ei tarvitsisi ainakaan polven takia enää mennä leikkauspöydälle, hän kertoo.

– Lääkäri sanoi, että hän suosittelee sen käyttöä ainakin tämän vuoden loppuun ja sen jälkeen oman harkinnan mukaan. Kuntoutus ei ole lempihommaani, joten luulen, että sen kanssa mennään loppu-ura.

Mörkö Lempäälästä

Välierissä TPS saa vastaansa Tampereen Classicin. Ensimmäinen ottelu joukkueiden välillä on maanantaina Lempäälässä. Kauden kolmesta kohtaamisesta TPS on onnistunut voittamaan ensimmäisen, syksyllä Ideaparkissa rankkarikisan jälkeen.

– Totta kai Classic on ennakkosuosikki ja väitän, että heillä on paine mennä välieristä jatkoon. Tähän he varmaan satsaavat paljon. Pääsemme lähtemään haastamaan aika paineettomassa tilanteessa, Jalo kuittaa.

TPS:aa koeteltiin puolivälierissä, kun koronatartuntojen vuoksi kokoonpano eli ja poissaoloja oli paljon, mutta Jalon mukaan se kasvatti joukkuehenkeä rutkasti. Sitä turkulaiset tarvitsevat myös Classicia vastaan.

– Ehkä porukka on tehnyt Classicista sellaisen mörön, että se on voittamaton ja kenellekään ei ole palaa heitä vastaan, mutta henki täytyy olla se, ettei mennä nöyristelemään. Kentälle ei mennä selviytymään vaan pelaamaan. Se on klisee, mutta sen voi käyttää tässä, hän sanoo.

– Classic osaa hemmetin hyvin pelaamisen johtoasemassa, joten olisi kiva, että mekin olisimme johdossa jossain vaiheessa, niin kaverikin joutuisi paljastamaan korttejaan.

Jalo debytoi miesten liigassa jo 16-vuotiaana. Kuva: Esa Jokinen

Puolentoista pisteen lupaus

Omasta roolistaan välieräsarjassa hän ei ole vielä valmennuksen kanssa keskustellut.

– Mennään nyt oman kunnon mukaan, miten jalka kestää. Täysipainoisia lajitreenejä ei ole kuitenkaan alla ihan kauhean montaa. Katsotaan miten polvi kestää.

Yhden lupauksensa Jalo piti puolivälierissä: hän oli nimittäin aiemmin vannonut joukkuekavereilleen, että tekee puolitoista pistettä per peli, jos pääsee vielä loppukaudella pelaamaan.

– Luulen, että hyvä on, jos jatketaan siitä.

”Meidän mutsikin voi mennä kirjoittamaan”

Muutama viikko sitten 24 vuotta täyttänyt Eero Jalo on vielä nuori mies, mutta teki läpimurron liigakentille jo vuosia sitten. Hän on edustanut koko ajan TPS:aa, vaikka huhut ovat vieneet välillä muuallekin.

– Mitä tuohon sanoo. Meidän mutsikin voi mennä kirjoittamaan nettiin, että poika on lähdössä. Ken uskoo huhuihin, se on jokaisen oma päätös, Jalo kuittaa.

– Muutama soitto jostain on tullutkin, kun diili on ollut katkolla, mutta on ollut helppo jäädä Turkuun. Täällä on läheiset, hyvä jengi ja muutenkin kaikki kohdillaan.

Turussa Jaloa pitää tällä hetkellä myös se, että hän opiskelee kaupungin ammattikorkeakoulussa myynti-insinööriksi.

Vapaa-aika kuluu kavereiden kanssa ja siinä, että ”koettaa pitää kämppää pystyssä”.

– Välillä joutuu siivoamaan ja pesemään pyykkiä. Jos pelikentällä menee hyvin ja tulee kotiin, niin nopeasti siinä palataan maan pinnalle.

Numero vielä hukassa

Jalo on pelannut poikien MM-kisoissa ja leireillyt U23-maajoukkueessa, mutta miesten maajoukkueessakaan ei varsinaisesti ole ollut runsaudenpulaa rightin puolelta pelaavista vasemmista laitahyökkääjistä. Onko uran varrella päävalmentaja Petteri Nykky soitellut?

– Ei ole. Numeroani ei ole varmaan hänen puhelinluettelossaan, Jalo naurahtaa.

– Varmaan nämä loukkaantumiset ovat olleet yksi syy. Kyllä sinne maajoukkueeseen olisi joku päivä tarkoitus päästä, mutta laitetaan ensin mies kuntoon.