1990-luvulla Antti Vääri oli keksimässä FBC Turulle nimeä – nyt entinen työpaikkajoukkue on kolmen voiton päässä liigasta: ”Hulluttaahan tämä on”

FBC Turun manageri Antti Vääri odottaa hurmosta Kupittaalle. Kuva: Anssi Koskinen

Innostunut on sana, jota FBC Turun manageri Antti Vääri käyttää kuvailemaan tunnelmia viikonloppuna alkavien liigakarsintojen finaalien alla.

FBC Turku kohtaa lauantaina Turun kupittaalla alkavassa finaalisarjassa Josban. Paras viidestä -sarjan voittaja pelaa ensi kaudella liigassa.

– 20 vuoteen ei olla oltu näin lähellä liigapaikkaa. Innoissani olen, että ollaan päästy tähän vaiheeseen ja nyt päästään mittaamaan missä mennään, Vääri hekumoi.

21 vuotta sitten FBC Turku oli liigan porteilla. Kauden 2000–01 päätteeksi Nurmon Jymy luopui liigapaikastaan. Paikkaa ei täytetty kabineteissa vaan ylimääräisellä kolmen joukkueen liigakarsinnalla, joka pelattiin keskellä kesää. Siinä FBC voitti Pirkkalan Pirkat, mutta hävisi ratkaisevan ottelun Loviisan Torille.

– Yhden sarjan päässä noususta ei olla oltu. Ajat ovat muutenkin erilaiset eikä niitä pysty enää vertaamaan.

Hulluutta

Vääri on kulkenut pitkän tien turkulaisessa salibandyssa. Hän on vuonna 1995 perustetun FBC Turun perustajia.

Työpaikkajoukkue Hansa Devils haluttiin liiton sarjoihin. Piti perustaa seura. Seuran nimen keksimisen ohella Vääri on ollut piirtämässä turkulaisille logoja.

– Ensimmäiset 4-5 kautta olin pelaajana. Vuosituhannen taitteesta asti olen vaikuttanut taustoilla joukkueenjohtajana ja managerina.

Vääri sanookin, että yli 25 vuotta kestänyt matka FBC Turun kanssa ei ole järjellä selitettävissä.

– Hulluttaahan tämä on. Siviilityökin vie paljon aikaa. Mutta niin paljon on tehty hommia, että ei tästä viitsi luopua.

Tuleva finaalisarjan onkin Väärille tietyllä tapaa FBC-uran kohokohta.

– Toivottavasti kohokohta on kuitenkin vielä se, että noustaan.

Vääri vakuuttaa, että turkulaisseura on valmis nousuun, mutta huomauttaa, ettei maailma kaadu siihen vaikka nousua ei tulisikaan.

– Viidennessä pelissä voi tulla tolppa sisään, tolppa ulos, mutta toiminnanjohtaja tulee maanantaina töihin. Laitetaan uutta matoa koukkuun, jos nousua ei nyt tule. Oikealla tiellä tässä kuitenkin ollaan.

Pitkän linjan salibandymiehen mukaan FBC Turun ensi kauden joukkue on pitkälti kasassa. Oli sarjataso sitten F-liiga tai Divari.

– Jos nousemme, ei me taistella samoista pelaajista liigan kärkipään joukkueiden kanssa, eikä tulla mylläämään siirtomarkkinoilla. Divarijoukkueena lähdetään.

– Kumpi tahansa nouseekin, se on ensi kaudella lähtökohtaisesti liigan 12. paras joukkue. Jokainen sija siitä ylöspäin on taistelua. Sanoisin, että 10. sija on nousijalle mestaruus.

Kevään ”hyytymiset”

Vuosina 2015–2021 Divarin runkosarjaa seuranneet kevään pelit tunnettiin Divarin pudotuspeleinä. Nyt ne ovat liigakarsintoja, kun mukana oli myös liigajoukkue Karhut.

Tulevasta ottelusarjasta Vääri puhuu ennemmin liigakarsinnan finaaleina.

– Itselleni tämä on ollut aina liigakarsintaa. Nyt formaatti on onneksi urheilullisempi, kun pelattiin alusta asti paras viidestä. Divarin mestaruutta ei ole päästy juhlimaan, mutta sarjanousu on se mistä pelataan, ihan sama saako pokaalia vai ei.

FBC Turku on saanut viime vuosina leiman keväisin sulavana ennakkosuosikkina. Vääri ei stigmaa niele. Keväällä 2019 Beecee hävisi puolivälierissä Tiikereille, joka nousi lopulta liigaan. Vuonna 2020 se eteni välieriin, mutta korona katkaisi kauden. Viime keväänä ryhmä hyytyi puolivälierissä Rangersia vastaan.

– Rangersille hävittiin 2-1, eikä pystytty ennakkosuosikkina voittamaan. Ehkä nämä puheet johtuvat siitä, että ollaan tehty näkyvää duunia, mutta en puhuisi hyytymisestä. Pudotuspelitilastoja kun katsoo niin enemmän ollaan voitettu kuin hävitty.

Matkalla liigakarsinnan finaaleihin FBC Turku selätti sekä Kooveen että Hawksin voitoin 3–1. Kuva: Anssi Koskinen

Hurmosta

Turussa on menossa julmetun kova salibandykevät. FBC Turun tavoin Kupittaan palloiluhallissa pelaavat TPS:n edustusjoukkueet jahtaava mitaleja.

Vääri uskoo, että kiinnostusta riittää myös liigakarsintoihin. Hyvää pöhinää on managerin mukaan ilmassa.

FBC Turun runkosarjapeleissä kävi keskimäärin 178 silmäparia. Pudotuspeleissä yleisömäärä on kasvanut liki kahdellasadalla katsojalla.

– Joensuusta on tulossa busseja, mutta myös lähikunnista niitä on tulossa. Lippukyselyitä on tullut hyvin ennakkoon ja seuraväkeä on saatu mukaan. Uskon, että lauantaina mennään yli viidensadan.

Liigakarsintojen ilmiö on ollut turkulaisten finaalivastustaja Josba. Takavuosien menestysseura on heräämässä horroksesta. Joensuu elää salibandybuumia.

Kontrasti FBC:n aiempiin liigakarsintavastustajiin, imagoltaan harmaisiin ja omilla alueillaan kaukana kärjestä operoiviin Kooveehen ja Hawksiin on melkoinen. Vääri sanookin, että Josba oli tarjolla olleista vastustajista ehdottomasti mieluisin.

– Vaikka Joensuu ei ole ihan pikkupaikka, sieltä tulee vastaan oman kylän joukkue. Tunnetta on ihan eri tavalla.

– Uskoisin että katsomossa on hyvä hurmos. Voi mennä jopa F-liigan välierien ohi. Joensuussa on kova buumi, voidaan puhua jonkinasteisesta ilmiöstä.

Toinen asia on, miten hurmos katsomossa näkyy kentällä, Vääri pyörittelee.

– Runkosarjassa katsomossa on maltillisesti porukkaa. Kun huutoja alkaa tulemaan, tuovatko ne flow-tilaa vai jännitystä? Siitä ei ole kuin muutama kuukausi, kun pelattiin tyhjille katsomoille.

– Molemmissa joukkueissa on kokeneita liigaa pelanneita pelaajia, mutta valtaosa rungosta kokemattomia. Se tuo oman leimansa tähän.

Loppuun FBC Turun manageri lähettää toiveen vastustajan leiriin.

– Toivottavasti Joensuussa pysyy kenttäkuuluttajakin asiallisena.