Pääkalloennakko: Mestaruuskylpy Porvoonjoessa vai Aurajoessa? – finaaleissa kohtaa kaksi eri lähtökohdista ponnistavaa joukkuetta

PSS:n ja TPS:n maalien edessä tila on vähissä läpi finaalisarjan. Kuva: Jarmo Koskela

PSS:n ja TPS:n maalien edessä tila on vähissä läpi finaalisarjan. Kuva: Jarmo Koskela

PSS ja TPS ratkaisevat naisten F-liigan mestaruuden kohtalon. Lauantaina Porvoossa alkava loppuottelusarja eroaa naisten aiemmista playoff-vaiheista siinä, että mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Lähtökohdat:

Porvoon Salibandyseura voitti viime keväänä vihdoin himoitsemansa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Se oli palkinto vuosien pitkäjänteisestä työstä, jota Porvoossa on tehty päävalmentaja Jukka Kouvalaisen johdolla. Minkäänlaista mestaruuskrapulaa ei ole ollut havaittavissa, sillä Kouvalainen ja pitkälti samana pysynyt pelaajisto ovat jatkaneet tällä kaudella vahvasti F-liigassa. Siitä kertovat runkosarjan voitto ja Suomen Cupin voitto.

Cupin finaalissa PSS kukisti nimenomaan Turun Palloseuran, joka on ottanut vahvasti kakkosviulun soittajan roolin tämän kauden naisten F-liigassa. Viime kesänä vahvistunut Tepsi on pystynyt nousemaan siihen asemaan, jota sille ennen kautta povattiinkin. Siitä TPS ansaitsee papukaijamerkin jo tässä vaiheessa, sillä asia ei ole itsestäänselvyys, kun otetaan huomioon, että tätä ennen seura oli saavuttanut parhaimmillaan naisissa yhden neljännen sijan, ja Suomen Cupin voiton 2017.

PSS joutui välierissä tekemään täyden työn sitkeää Classicia vastaan. Classic pelasi naisten F-liigan pudotuspelejä koko rahalla: ensin täydet viisi puolivälierää, joista neljä jatkoajalle asti, ja sitten täyskädellinen pelejä myös välierissä, joista kaksi jatkoajalle. Viidennen ottelun PSS voitti Porvoossa varsinaisella peliajalla, mutta vain maalin erolla.

TPS puolestaan kukisti EräViikingit 3-1, vaikka hävisi ensimmäisen ottelun kotikentällään. Kaksi vierasryöstöä Mosahalliin takasivat turkulaisille finaalipaikan. Tässä sarjassa ensimmäinen peli meni jatkoille, mutta sitten Tepsi otti kolme voittoa putkeen 60 minuutin puitteissa.

TPS ja kapeampi materiaali on asia, josta puhuttiin jo ennen EräViikingit-välieräsarjaa. Miten olisi vaikuttanut, jos sarja olisi venynyt, sitä emme saa koskaan tietää eikä sillä ole merkitystä. TPS on loppuotteluissa, joita ennen se on saanut levätä. Finaalisarjan voitot alkavat 0-0:sta.

ErViä vastaan pelisuunnitelma onnistui täydellisesti. ErVi ei hyödyntänyt kolmea viisikkoa tempon ylläpitämiseen, vaan antoi rytmin valua Tepsin tahtiin. PSS tuskin tulee tekemään samaa virhettä, vaan tulee painamaan peliä turkulaisten päätyyn kolmella aktiivisella hyökkäysketjulla, joilla on taitoa pelata pitkiä hyökkäyksiä ja hidastaa Tepsin tavaramerkiksi muodostuneita vaarallisia vastahyökkäyksiä.

Valmennusrintamalla Aki Vilander vei välieräsarjassa EräViikinkien Raine Lainetta ja Sami Vidgreniä, mutta Jukka Kouvalaisen johtama PSS:n valmennuskopla on kovempi kanto kaskessa. Vuosikaudet porvoolaisten palettia rakentanut Kouvalainen tietää, mitä ja miten ryhmästä saa kaiken irti kovassa paikassa. Samaa vaaditaan nyt myös Vilanderin johtamalta TPS:n koutsiryhmältä. Viime kaudella Vilander joutui tyytymään hopeaan SB-Pron peräsimessä seitsemään peliin venyneessä finaalisarjassa. Nyt valmennettava joukkue ja seura ovat vaihtuneet, mutta onko Vilanderin repussa eväitä ajaa Kouvalaisen PSS:sta ohi jo tänä keväänä?

Turkulaisten reaktiot välieräsarjan voiton jälkeen kielivät, että iso tunnetila purkautui jo finaalipaikan varmistamiseen. TPS on nyt varmistanut seurahistoriansa ensimmäisen mitalin naisissa ja ensimmäisen finaalipaikan. Kysymysmerkki on, purkautuiko TPS:n aivan kovin menestysnälkä jo siihen, että F-liigasta varmistui kaulaanpujotettavaa. Vaikka puheissa aina korostetaan, että finaaleissa kelpaa tietysti vain voitto ja reissu on vielä pahasti kesken, TPS:n pelaajilla ei ole varaa pieneenkään kylläisyyden tunteeseen loppuottelusarjan alkaessa.

Pelaajista puhuttaessa PSS:n ratkaisijoiden rintama on lähtökohtaisesti leveämpi. Holmbergin sisarukset Fanny (5+6) ja Ella (6+2) ovat olleet toistaiseksi porvoolaisten kevään tehokkaimmat. Kaimansa kanssa samassa pistemäärässä on Ella Sundström (3+5), joten PSS:n tehonimet ovat tuttuja.

TPS:ssa huomion vie hurja ykkösketju Milla Nordlund-Jenna Saario-Laura Rantanen, josta Rantanen puuttui kokonaan neljännestä puolivälierästä. Nordlund (7+5) ja Rantanen (4+5) ovat olleet pudotuspeleissä Tepsin tehokkaimmat. Seuraavina tulee kolme naista kuudessa pisteessä: Saarion edellä pistepörssissä ovat enemmän maaleja tehneet yllättäjä Seraina Fitzi ja Meri-Helmi Höynälä.

Fanny Holmberg johtaa myös koko liigan tehotilastoa lukemalla +12, ja heti perässä maalin päässä on PSS:n kapteeni Inka Lampinen. (Turhana anekdoottina mainittakoon, että samassa teholukemassa tilastoissa Holmbergin kanssa näkyy ErVin maalivahti Laura Loisa. Tilastokukkasia taas!). Turkulaisten paras plus/miinuksissa on +10:een yltävä puolustaja Ina Leminen, jonka kanssa samassa lukemassa ovat myös PSS:n Linda Törnqvist ja Ella Homberg.

PSS:n Ella Holmberg ja TPS:n Jenna Saario ovat joukkueidensa suurimpia tähtiä. Kuva: Jarmo Koskela

Mutta pääsevätkö tehokkaat ja taitavat hyökkääjät juhlimaan lainkaan? PSS tunnetaan tiukasta viisikkopuolustamisesta, vaikka välierissä omissa soikin yllättävän paljon. Molemmat joukkueet päättivät puolivälieräsarjansa kuitenkin 2-1-voittoon ja yhteen päästettyyn maaliin, joka kielii siitä, että palaset alkavat olla kohdillaan.

Maalivahdeista TPS:n Noora Vuorela on kantanut joukkuetta läpi vaikeiden vuosien ja saa nyt vihdoin mahdollisuuden yrittää viedä rakkaan seuransa päätyyn saakka. Vuorela on ollut pudotuspeleissä maagisessa vireessä ja torjunut salibandyyn huikealla tilastollisella tasolla: torjuntaprosentti päälle 90:n ja päästettyjen maalien keskiarvo vaivaiset 1,71.

PSS:n Arla Salon prosentti on toistaiseksi alle 80:n, 79,44, mutta kentän laidalla tarkat silmät ovat jo nähneet Salon päässeen itselleen ominaiseen mielentilaan, jossa otetaan tiikeritorjuntoja ja potkitaan laitoja.

Knopit:

Kentällä riittää sisaruspareja. PSS:ssa Fanny ja Ella Holmberg sekä TPS:ssa Laura ja Noora Rantanen. Jenna ja Jasmin Saario pelaavat eri värisissä paidoissa: isosisko Jenna TPS:ssa ja pikkusisko Jasmin PSS:ssa.

Samat päävalmentajat kohtasivat finaaleissa myös vuosi sitten, kun Aki Vilander valmensi tuolloin SB-Prota. Tuolloin Vilanderin joukot menettivät kultamitalin täpärimmällä mahdollisella tavalla: seitsemännen finaalin rangaistuslaukauskilpailussa.

Vilanderin lisäksi myös nyky-TPS:n kaksi pelaajaa eli Ina Leminen ja Meri-Helmi Höynälä olivat SB-Pron paidassa häviämässä. Hekin saavat nyt revanssimahdollisuuden.

TPS voittaa tänä keväänä seurahistoriansa ensimmäisen mitalin salibandyssa naisten sarjassa. Lähiviikot näyttävät, onko väri suoraan kultaa. PSS:lle tänä keväänä tuleva mitali on seurahistorian kuudes. Aiempien värit ovat yksi kulta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

PSS on pelannut naisten liigassa kaikkiaan 17 kautta ja se nousi maratontaulukossa tällä kaudella viidenneksi ohi Happeen. TPS pelasi tällä kaudella 14. kautensa naisten liigassa, ja tämän kauden pistesaldollaan se paineli maratontaulukossa Vantaan VFT:n ja Espoon Oilersin ohi yhdeksänneksi. Mainittakoon, että tämän kauden runkosarjan pistemäärä on 15,5 prosenttia TPS:n koko seurahistorian pisteistä naisten liigassa.

Taistelupari:

Jasmin Saario, PSS – Jenna Saario, TPS

Kun kentällä on vastakkain siskokset eri seurojen pelipaidassa, tottahan siihen on tartuttava. Isosisko Jenna (syntynyt 1998) debytoi liigassa jo kaudella 2013-14 ja on edustanut aina Suomessa pelatessaan TPS:aa, johon palasi viime kesänä kahden Ruotsissa pelatun kauden jälkeen. Saarion tehokkuus tiedetään, ja hän on pelaaja, jonka onnistumisia TPS tarvitsee myös finaalisarjassa.

Pikkusisko Jasmin pelaa puolestaan nyt ensimmäistä kautta muualla kuin TPS:ssa, jota ehti edustaa liigassa kaikkiaan viiden kauden ajan. Uusi logo rinnassa PSS:ssa siivitti hänet runkosarjassa henkilökohtaiseen piste-ennätykseensä (12+14=26) ja pudotuspeleissäkin verkko on heilunut jo viidesti. Jasminin rooli PSS:ssa on hieman pienempi kuin isosiskolla turkulaisten leirissä, mutta on erittäin mahdollista, että molemmat Saariot nähdään finaalisarjan aikana maalintekijätilastossa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

8.10.2021 PSS – TPS 4-3
23.10.2021 TPS – PSS 1-6
19.12.2021 PSS – TPS 3-6
9.1.2022 PSS – TPS 3-2 ja.

Näin pelataan:

la 9.4.2022 17.00 PSS – TPS, Aurorahalli
su 10.4.2022 14.30 TPS – PSS, Kupittaan ph
ke 13.4.2022 18.30 PSS – TPS, Aurorahalli
pe 15.4.2022 17.00 TPS – PSS, Kupittaan ph
su 17.4.2022 17.00 PSS – TPS, Aurorahalli, tarvittaessa
ke 20.4.2022 18.30 TPS – PSS, Kupittaan ph, tarvittaessa
la 23.4.2022 17.00 PSS – TPS, Aurorahalli, tarvittaessa

Ottelut lähetetään Ruutu-palvelussa.

Kumpi voittaa?

Edessä on kevään huipennuksen arvoinen, kahden tämän kauden parhaan joukkueen tasainen finaalisarja, jossa on ainekset vaikka täyteen seitsemään otteluun. PSS lähtee hienoisena suosikkina: sen peli on ollut tasaisemmassa tikissä läpi kauden, se on voittanut TPS:aa vastaan kauden keskinäisistä kolme neljästä ja sillä on kotietu. Lisäksi porvoolaisten leveämpi materiaali ja kovempi rutiini tiukoista paikoista auttaa ratkaisuhetkillä, myös henkisesti. PSS Suomen mestariksi otteluvoitoin 4-2.