Lastikka säästyi rangaistuksilta – ”Kädet nousevat pelinomaisesti ylös lähemmäksi kehoa”

Ville Lastikka säästyi pelikiellolta. Kuva: Juha Käenmäki

Ville Lastikka säästyi pelikiellolta. Kuva: Juha Käenmäki

Ville Lastikalle ei tuomittu pelikieltoa sunnuntaisen Jymy-Classic-pelin jälkeen, päätti pääsarjojen kurinpitodelegaatio.

Lastikan tapaus eteni kurinpitoon videotutkintapyynnön kautta. Tilanteessa hyökkääjän käsivarsi osui Jymyn Eemeli Karjanlahden päähän Lastikan ollessa pallollinen pelaaja. Tilanteesta ei tuomittu rangaistuksia itse ottelussa.

Delegaatio perusteli päätöstään seuraavasti:

Tilanteessa Lastikka saa pallon laitaan, mistä hän lähtee kanttaamaan pallon kanssa keskelle. Puolustamassa oleva Karjanlahti pysähtyy ottamaan Lastikkaa vastaan, pyrkien estämään tämän liikettä keskustaan sekä peittämään syöttöä tai laukausta. Yrittäessään estää Lastikan syöttöä tai laukausta työntää Karjanlahti mailaansa Lastikan syötön tielle.

Karjanlahden peliasento on tilanteessa matalahko, kun hän ensin jarruttaa juoksuvauhdista ja sitten kurottaa mailallaan kohti palloa. Lastikan syöttäessä Karjanlahden lavan ohi, joutuu hän pelaamaan palloa läheltä omia jalkojaan, jolloin kädet nousevat pelinomaisesti ylös lähemmäksi kehoa.

Vaikka Lastikan käsivarren osuma Karjanlahden päähän on kiistaton, ei Lastikan pelinomaisessa toiminnassa ole tilanteessa ainakaan sellaista pelisääntöjen tarkoittamaa rikettä, josta rangaistuksena olisi pelirangaistus. Lastikalle ei tuomita rangaistusta.

Classicin vastine tilanteeseen nähden on kohtuullisen erikoista luettavaa:

”Tilanteessa Lastikka pyrkii syöttämään läheltä omia jalkoja Konsta tykkyläiselle
Pelin luonteeseen kuuluu maalinteko ja maalintekoon hyvät syötöt nopeissa pelitilanteissa. Tämän tyyppinen syöttö on teknisesti mahdoton muualla tavalla mahdoton toteuttaa.

Lastikan tilanteen nostaminen pelkästään kurinpidon tutkintaan osoittaa, että liigan kurinpidon linjaukset ovat lajia urheilullisesti ja markkinoinnillisesti vahingoittavalla tiellä.”

Kokonaispäätös