Jumbojoukkue EräViikinkien päävalmentaja uskoo, että kurssi tulee kääntymään: “Itse olen ainakin täysin luottavainen”

Rastaan viimeinen kausi ErVin pääkäskijänä ei ole alkanut toivotusti. Kuva: Esa Jokinen

Rastaan viimeinen kausi ErVin pääkäskijänä ei ole alkanut toivotusti. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-liigan häntäjoukkueella EräViikingeillä on kahdeksan pelatun ottelun jälkeen kasassa ainoastaan kolme pistettä yhden voiton myötä. Heikosta alkukaudesta huolimatta joukkueen päävalmentaja Tomi Rastas näkee, että on vain ajan kysymys, milloin pisteitä alkaa ropisemaan nopeammalla tahdilla.

Viimeistä kauttaan ErVin liigajoukkuetta luotsaava Rastas avasi perjantaina Pääkallolle, miltä hänen joukkueensa tekeminen on päävalmentajan silmissä näyttänyt.

– Tottakai heikosti on mennyt ainakin pisteiden valossa. Sanotaan näin, että yksi selkeä ohipeli ollut ja se oli tämä Inkkarit-peli, missä oltiin todella heikkoja. Muuten oikeestaan kaikissa muissa peleissä on ollut hyviä jaksoja meillä ja ollaan mun mielestä sen jälkeen pystytty parantamaan omaa tekemistä peli peliltä. Tottakai tämä on tulosurheilua, ja pisteitä ei ole tullut enempää niin ei sitä voi hirveesti hurraa-huutoja huudella.

Rastas arvioi, että maalinteko on ollut yksi joukkueen suurimmista haasteista alkukauden aikana. Kokeneen valmentajan mukaan joukkue on pystynyt luomaan hyviä maalintekopaikkoja, mutta viimeistely on jättänyt vielä toivomisen varaa.

– Se on ihan selvää, että meillä on aika monta pelaajaa lähtenyt tulosyksiköstä. Lisäksi meidän ykköskentästä puuttui pahimmillaan neljä pelaajaa, ollut kipeenä sun muuta niin kyllä se vaan näkyy. Ei meillä kuitenkaan hirveästi ole ollut kundeja, jotka ovat tottuneet ratkaisemaan pelejä liigassa.

– Siellä on nuoria pelaajia, jotka ovat junioreissa tehneet hyvää tulosta, mutta se, että ne kasvaa ratkaisijoiksi myös liigassa, ottaa oman aikansa. Monissa peleissä tuska on alkanut kasvamaan, kun ei olla saatu paikoista sisään ja on mennyt vähän väkinäiseksi se pelaaminen.

– Aika paljon ollaan tilastoitu asioita tällä kaudella niin niiden valossa pystytään kyllä tuottamaan ihan hyviä maalipaikkoja, mutta vielä ei olla onnistuttu tarpeeksi hyvin maalinteossa. Isomaalisia tappioita on tullut paljon, mutta kun katsoo tuloksien taakse niin paljon maaleja on tullut vikoilla kympeillä, kun ollaan vähän riskilläkin haettu maaleja.

Puolustus on yksi osa-alue, johon Rastas on ainakin tietyllä tasolla ollut tyytyväinen.

– Mun mielestä puolustuspelaamisessa ollaan onnistuttu ylipäätään. Puolustuspään pelaaminen ja keskialueen puolustus ovat olleet hyviä. Tilanteenvaihdoista, omista virheistä ja ihan pallon menetyksistä omalla alueella on taas tullut paljon maaleja.

– Puolustuspelaaminen on sinällään ollut hyvällä tasolla, jos vertaa esimerkiksi viime kauteen niin ollaan siinä onnistuttu parantamaan paljonkin. Tottakai yksittäiset virheet maksavat tällä hetkellä aika paljon ja senkin takia ollaan paljon maaleja päästetty.

EräViikingit kohtaa tänään lauantaina kotihallissaan Nurmon Jymyn, joka aloitti kauden vahvasti voittamalla kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta on pudonnut sarjataulukossa nopeasti hävittyään kuusi edellistä. Rastas ei kuitenkaan näe, että kolminkertaisessa sarjassa yksittäisellä ottelulla olisi sen suurempaa merkitystä.

– Ei ole ehkä niin iso, mitä se on aikaisemmin ollut. Ei voi ajatella, että tässä vaiheessa kautta pelattaisiin vielä mitään elämän ja kuoleman pelejä. Jokaisesta pelistä on kuitenkin se kolme pistettä tarjolla. Pitää vain luottaa omaan juttuun ja tekemiseen.

– Kuten sanoin, ollaan pystytty peli peliltä parantamaan monilla osa-alueilla niin pitää vain luottaa siihen, että kyllä se tulos sieltä tulee jossain vaiheessa. Itse olen ainakin täysin luottavainen, että niitä pisteitä alkaa tulemaan.

ErVillä on kasassa suhteellisen nuori porukka, mikä oli pääosin myös tietoinen valinta kauteen lähdettäessä. Tieto muutaman pelaajan poistumisesta tuli kuitenkin sen verran myöhään, että tilanne ei ollut ideaalisin.

– Onhan siinä omat haasteensa, mutta täytyy sanoa, että siinä on paljon hyviäkin juttuja. Siellä on innokkaita pelaajia, jotka ovat valmiita ja halukkaita kehittymään. He kyselevät paljon ja ottavat oppia. On kiva huomata, miten lyhyessä ajassa moni pelaaja on mennyt eteenpäin.

– Meillä on moni kuitenkin aika isossakin roolissa liigassa, eikä välttämättä ole hyvä asia, että joutuu niin isoihin saappaisiin, joissa monet meillä on. Monestihan nuoret pääsevät kokeneempien pelaajien siivellä vähän tutustumaan ja haistelemaan liigaympäristöä. Ehkä sekin tuo vähän paineita meidän junnupelaajille, että heiltäkin odotetaan onnistumisia.

– Tarkoitus oli varmasti lähteä nuoremmalla porukalla, että siinä ei mitään. Meiltä lähti kuitenkin sitten kesäkuun jälkeen kolme pelaajaa, joista yksi lähti opiskelemaan, ja Kapasen ja Moilasen tilanteet olivat auki pitkään. Jos Kapanen tai Moilanen olisi ilmoittanut haluavansa jatkaa niin ihan varmasti he meillä pelaisivat. Siinä mielessä nuorennusleikkaus oli vähän rajumpi kuin mitä oli tarkoitus.

Seura uutisoi muutama päivä sitten, että Rastas ei ole enää ensi kaudella mukana liigajoukkueen valmennusryhmässä ja hänen tilalleen päävalmentajaksi valittiin parhaillaan apuvalmentajana toimiva Miro Mäkelä. Muutos on kuitenkin ollut Rastaalla pitkään tiedossa, sillä hän teki itse päätöksen väistyä roolistaan kuluvan kauden päätteeksi jo viime kesänä.

– Olen ollut 90-luvun loppupuolelta yhtäjaksoisesti joko Divarissa tai liigassa, ettei tällaiset asiat saa vaikuttaa. Samalla lailla tähän kauteen on valmistauduttu kuin aina ennenkin. Halusin tehdä aikaisen päätöksen lähinnä sen takia, että tämä on kuitenkin mulle rakas seura niin halusin antaa myös taustoille tarpeeksi aikaa reagoida asioihin, ettei mene niin viime tinkaan.

– Tottakai pitkä aika, mitä itse olen ollut mukana niin on tullut sellainen fiilis, että haluaa ottaa huippusalibandysta pientä hengähdystaukoa. Tekee ihan hyvää ottaa vähän etäisyyttä.