Näin valituslautakunta perusteli Vaaralan pelikiellon perumista – ”On vaikea arvioida”

Kuva: F-liiga

Kuva: F-liiga

Salibandyliiton valituslautakunta päätti jo aiemmin vapauttaa Nurmon Jymyn puolustajan Kalle Vaaralan kolmen ottelun pannastaan. Vaaralan pelikielto määrättiin 18.9. pelatun Jymy-Classic -ottelun tapahtumista.

Valituslautakunta perustelee päätöstä näin:

pelaaja ehtii palloon ensimmäisenä tullen tilanteeseen pystymmässä asennossa, Classicin pelaajan kurkottaessa palloon kumarassa asennossa. Voidaan arvioida, että kontaktitilanteessa Jymyn pelaajan olkavarsi osuu toista pelaajaa päähän, mutta videotallenteelta ei selkeästi ole nähtävissä, mihin ensikontakti osuu.

Valituslautakunta toteaa, että pelin videotallenteen perusteella pelaajien vauhti, liikesuunnat, vartalon asennot ja niiden muutokset huomioiden on vaikea arvioida, olisiko Jymyn pelaaja voinut reagoida toisen pelaajan liikkeisiin ja välttää kontaktin samalla oman pelillisen tavoitteensa menettäen.

Valituslautakunta on tarkastellut asiakirjaa ”Fyysisen pelin linjaukset pääsarjoissa kaudella 2022-2023”. Huomioiden videotallenteesta ilmenevän tapahtumainkulun tulkinnanvaraisuuden sekä sen, että kauden 2022-2023 linjausten mukaan kaikki pään seudulle tapahtuvat kontaktit eivät ole pelirangaistuksella sanktioitavia rikkeitä, valituslautakunta toteaa, että Jymyn pelaajan toiminta ei pelisääntöjen ja kauden linjausten perusteella täytä pelirangaistuksen kriteereitä.

Äänestys meni kuitenkin 2-1 pelirangaistuksen kumoamisen hyväksi. Erimielinen jäsen oli kokenut ex-huippupelaaja Markus Neimo, joka sanoitti kantaansa näin:

Jymyn pelaajan asennon muutos ennen kontaktia osoittaa hänen valmistautuvan kontaktiin sen sijaan, että yrittäisi välttää kontaktin. Näin toimiessaan hän on laiminlyönyt pelata tilanteen turvallisesti, josta on aiheutunut pääosuma. Jymyn pelaaja on siten syyllistynyt sääntökohdan 614/3 mukaisesti väkivaltaiseen fyysiseen peliin, josta on aiheutunut kontakti pään alueelle, mistä kauden linjausten mukaan minimirangaistus on kahden ottelun pelikielto. Tapauksessa ei kuitenkaan ole seikkoja, joiden perusteella olisi syytä koventaa rangaistusta kauden linjausten mukaisesta minimirangaistuksesta.

Koko päätös täällä